Vývoj pneumatik odráží stále větší nároky řidičů na výkonové schopnosti, bezpečnost, odolnost proti smyku a aquaplaningu, komfort, stabilitu vozidla, valivý odpor a design pneumatik, které dotváří celkový vzhled vozidla.

Stárnutí pneumatik: pokud je pneumatika starší více jak 4 roky a zatím nebyla v provozu, neměla by se používat. Vyvarujte se proto použití pneumatik skladovaných tuto dobu!

Skladování: Skladovat se vyplatí pneumatiky se vzorkem hlubokým 3-4 mm. Menší vzorek se pro zimní provoz podle odborníků nehodí, jelikož pneumatiky ztrácejí své vlastnosti. Samotné pneumatiky skladujte pouze postavené vedle sebe a jednou za 4 týdny s nimi pootočte o půl otáčky, aby nedošlo k deformaci! Pneumatiky nazuté na discích skladujte pouze naskládané na sobě nebo zavěšeny na stěně! Nejlépe v chladných a tmavých prostorách bez přímého slunečního záření. Není také od věci, označit si jejich předešlé místo a vrátit je na jejich původní místo.

Kdy přezouvat: zapamatujte si +7 °C! Pokud teploty klesnou pod +7 °C je „potřeba“ přezout na zimní pneu, naopak začnou-li se dlouhodobě pohybovat nad +7 °C je ten správný čas obout letní pneumatiky. A důvod? Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z specialní směsi která je oprotí letní měkší, díky které se pneumatika lépe přizpůsobí nižším teplotám . Pokud je používáte i v létě, více se opotřebovávají vyrobci udavaji o 3-4%větší opotřebení než letní, mají větší hluk a horší jízdní vlastnosti (horší ovládání vozidla, delší brzdná dráha. Letní pneu jsou naopak tvrdší a uzpůsobené provozu za vysokých teplot. Celoroční provoz na letních nebo na tzv. univerzálních pneumatikách velkou finanční úsporu nepřinese, protože během používání zimních pneumatik jsou letní pláště uskladněny a nenajíždějí žádné kilometry - tudíž logicky vydrží déle, než kdyby byly používány a ničeny v nevhodném zimním klimatu =)

Šířka zimních pneumatik: Mnoho řidičů má zažitou informaci, že zimní pneumatiky by měly být pokud možno co nejužší, protože tlak působící na užší pneumatiku je větší a kvalitní vzorek tím pádem dosahuje vyššího záběru. Což by po fyzikální stránce sice mohlo být pravdivé, nicméně v oblasti pneumatik to tak doslovně neplatí. Koupit užší zimní pneumatiky se vyplatí pouze řidičům, kteří jezdí v permanentně zasněžených oblastech.
V našich podmínkách jsou však silnice pokryty sněhem a ledem jen cca 15 % zimního období a zbytek času jsou mokré nebo suché.
Vznikají nové rychlostní komunikace a silnice dálničního typu, což vede k neustálému zrychlování provozu. Pro běžného řidiče je zcela jistě rozumnější použití širších pneumatik, které mají větší styčnou plochu s vozovkou a tím dosahují vyšší směrové stability při jízdě v přímém směru i při zatáčení.

Tlak v pneumatikách: Špatný tlak v pneumatikách má vliv na spotřebu paliva a na opotřebení pneumatik. Dodržujte huštění na předepsaný tlak a kontrolujte správné nahuštění jednou za měsíc, vždy za studena.

Brzdná dráha: Brzdná dráha závisí hlavně na stavu a povrchu vozovky. Zde je tabulka závislosti brzdné dráhy na stavu vozovky. Brzdná dráha je počítána při rychlosti 50 km/h.

Zákonem povolená minimální hloubka dezénu pneumatik je 1,6 mm. V zimě se doporučuje vzorek minimálně 4 mm.

Druhy dezénů:

Symetrické obutí je možné montovat na kola libovolně, případně je jakkoli měnit a otáčet. U asymetrického obutí je při montáži nutno dodržet správné umístění vnější a vnitřní strany, které je vyznačeno na bočnici pneumatiky jako "outside" a "inside". U směrového obutí je při montáži nutno dodržet směr otáčení. Ten je vyznačen šipkou na bočnici pneumatiky.

Poruchy pneumatik:

  • Ojeté kraje běhounu - příliš nízký tlak
  • Ojetý střed běhounu - příliš vysoký tlak, pneumatika při přehuštění získá tvar balónu
  • Ojetý jeden kraj běhounu - nejčastější příčinou je špatné seřízení geometrie
  • Opotřebovaná různá místa - pneu je "zubatá", "oskákaná", signalizuje závadu tlumičů
  • Opotřebované jedno místo - při přebrždění nebo smyku
  • Podélné drážky a rýhy - hlavně v zimě, při prokluzování nebo hrabání, když jedno kolo stojí a druhé se protáčí

    Řez pneumatikou:


    1 - Vodivá běhounová směs
    2 - El. vodivý pás Base Pen
    3 - Vrchní běhoun s materiálem silika
    4 - Nekonečný bezešvý nylonový pás – JLB
    5 - Kostra pneu tvořená pomocí PSP Beta Teorie
    6 - 1.ocelový nárazník
    7 - 2.ocelový nárazník
    8 - Aramidový výztužný pás
    9 - Výplň patky – Apex
    10 - MFS Ochrana ráfků z lehkých slitin

    Význam jednotlivého značení:

    Index nosnosti: Load index = Li

    Index rychlosti: Speed index = Si

    Indikátor opotřebení: (Tread Wear Indicators - TWI) jsou značky rozmístěné po obvodu pneumatiky, které se objeví, až po sjetí vzorku.

    Speciální značení:

    OWL - bílé obrysy písmen
    XNW - bílý pruh na bočnici
    RFD - zesílené provedení
    RL - zadní levá pneumatika
    RR - zadní pravá pneumatika
    ROF, EMT, DSST - dojezdová technologie od Goodyear a Dunlop, při ztrátě tlaku v pneumatice umožňuje dojezd až na vzdálenost 80 km s nejvyšší přístupnou rychlostí, pneumatiky ROF, EMT a DSST je povoleno montovat pouze na vozidla vybavena plně funkčním zařízením monitorující tlak vzduchu v pneumatice!

    Systém nouzového dojetí: Přední výrobci vybavují některé modely systémem pro nouzové dojetí. Jedná se o naprosto nový způsob stavby pneumatiky, který Vám zajistí mobilitu i v případě defektu. Tajemství tohoto systému spočívá v tom, že pneumatiky vyrobené s využitím nové technologie mají zesílenou bočnici, která udrží auto i v případě, že dojde ke ztrátě tlaku v případě defektu. Zploštělá pneumatika tak není drcena mezi ráfkem kola a vozovkou.

    Výhody systémů pro nouzové dojetí:

  • Odpadá nutnost vozit s sebou rezervní kolo a měnit je při defektu
  • Při defektu se jízdní vlastnosti dramaticky nezmění, můžete pokračovat v jízdě rychlostí až 80 km/h do pneuservisu.
  • Pneumatika se může používat na běžný ráfek

    Nevýhody systémů pro nouzové dojetí:

  • Jejich použití je možné pouze v případě, že je současně namontován systém výstrahy při poklesu tlaku. Některé nové vozy již mají tyto systémy zabudované (Renault Laguna, Megane, Škoda Octavia II, VW Golf V, Audi A8,A6, BMW)

    Zdroj informací: internet