Poznám funkčnost termostatu mimo auto?

Více
14 roků 8 měsíců zpět #1 od BlackJack
Zdravíčko .. dneska jsem našel v hromadě dílů termostat na TD a měl bych zájem zaměnit jej za svůj v autě, který nejspíš po dvou letech odešel.
Ale otázka zní .. jak poznám, jestli je ještě dobrej?

Jsem ho svrchně očistil a jde ještě o originál. Pak jsem jej hodil na Wook pánvičku a začal vařit. Když už voda vařila, vytáhl jsem jej a poloha toho mechanismu uvnitř se změnila. Teplotu vody jsem neměl možnost jak změřit, ale než se voda vařila, termostat byl tak na půl žerdi. Když voda vřela, termostat zalezl úplně. Je tedy funkční nebo se tak tváří každý, který už to má za sebou? Po vyndání z vody během chvilky zase zalezl bylo obtížné vyfotit plně otevřený termostat.

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #2 od BlackJack

Více
14 roků 8 měsíců zpět #3 od Charles
No právě je potřeba ten termostat vařit i s teploměrem, jinak nepoznáš, když se začne hýbat a otevírat a kdy je plně otevřenej. Takhle jsi zkusil jen to, že něco dělá. On může otevírat příliš brzy a pak by jsi měl teplotu motoru třeba jen 70, což je špatně...

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
14 roků 8 měsíců zpět #4 od Předseda
Používá se na to teploměr, kterej je určenej třeba na zavařování kompotů apod., prostě snese velký teploty.

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #5 od BlackJack
Ten teploměr na kompoty někde doma určitě máme .. na něj bych zapomněl. Pokud jej najdu, tak to pujdu zkusit znovu.

Tak od znova .. hodnota termostatu je 80°C a to je teďka co? Kdy termostat začne pracovat nebo už je úplně otevřený? Navíc v nějakém směru působí na pružinu tlak, tak na to je taky potřeba trochu myslet. ... Idu hledat teploměr :wink:

Více
14 roků 8 měsíců zpět #6 od jamk1
Ak je na termostate teplota 80°C (u Tipa D a TD je to bud 82°C, alebo 88°C) tak to je teplota, ked sa termostat zacina otvarat. Nie, ked je plne otvoreny.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #7 od skypan
hypotetycká otázka :?: ,myslíte že voda(např v konvici se vaří při stejné teplotě)tj. při klasickém atmosferickém tlaku,tudjiž volně v nádobě,jako pod tlakem,tj v chladícím okruhu(uzavřený okruh,jištěn přetlakovým ventylem) :?:
mmj,termostat bud otvírá(při ohřevu na určitý bod teploty)nebo ne(je například přidřený,nebo unikla rozpínací kapalina)
funguje na teplotní roztažnosti kapaliny ve válečku(pístku) samotného termostatu-ventylu.
takže termostat bud jde,nebo nejde..skoušet ho při jaké teplotě otvírá na volném vzduchu-vodě v nádobě je nesmysl.
skouší se ve vroucí vodě a bud otevře nebo né :wink:

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním
TedˇŠvedské Audi,s obsahem pěti pivních půllitříků

Více
14 roků 8 měsíců zpět #8 od jamk1
skypan - voda pod tlakom zacina vriet pri vyssej teplote, nez voda v otvorenom priestore. Vyssi tlak - vyssi bod varu vody.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #9 od skypan

skypan - voda pod tlakom zacina vriet pri vyssej teplote, nez voda v otvorenom priestore. Vyssi tlak - vyssi bod varu vody.

mě to nemusíš učit,vím,jenom sem položil otázku :wink: :D

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním

Více
14 roků 8 měsíců zpět #10 od Charles

potom ale tvou otázku vůbec nechápu...
ale je jedno, jestli to vaříš na atmosferickym tlaku v otevřené nádobě a nebo v nádobě s vyšším tlakem, teplota je pořád teplota a bimetal funguje pořád stejně...

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
14 roků 8 měsíců zpět #11 od jamk1
skypan - sa ospravedlnujem, ze som si dovolil vobec odpovedat na Tebou polozenu otazku.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #12 od Dave_Pv
To že termostat otvírá a zavírá ještě nemusí znamenat že je funkční. Mě taky normálně otvírá a zavírá, ale zřejmě neudrží tlak vody, když je nastartováno ;-) Takže tak...

Peugeot 206 GTI
Alfa romeo 146 1,9TD
Audi coupé quattro 2,3 20v
Fiat uno 45 fire

Více
14 roků 8 měsíců zpět #13 od BlackJack
Ano, měl jsem namysli v otázce, jestli se každý termostat tváří v hrnci že funguje, ale skutek utek, když se pak zapojí a proud vody jej dokáže přetlačit. To by mě taky zajímalo ... Netuším, jak silný proud vody působí na tělísko v termostatu.

Více
14 roků 8 měsíců zpět #14 od skypan

potom ale tvou otázku vůbec nechápu...
ale je jedno, jestli to vaříš na atmosferickym tlaku v otevřené nádobě a nebo v nádobě s vyšším tlakem, teplota je pořád teplota a bimetal funguje pořád stejně...

sem debil,že sem vůbec něco řekl...a už vúbec,že sem si dovolil položit HIPOTETICKOU otázku :roll:
kolik vyvine zahradní čerpadlo tlak vody? 4bary :?: tak v motoru to bude asi podobný,ale v menším.

• jumbo
14 roků 8 měsíců zpět #15 od jumbo
Odpověděl jumbo pro téma Re: Poznám funkčnost termostatu mimo auto?

To že termostat otvírá a zavírá ještě nemusí znamenat že je funkční. Mě taky normálně otvírá a zavírá, ale zřejmě neudrží tlak vody, když je nastartováno ;-) Takže tak...

S tlakem vody to nemá nic společného. Termostat může být přidřený.

Vygenerováno za 0.582 sekund