zvuk motoru ..... delá to jenom mě?

Více
19 roků 1 týden zpět #16 od petr1978
Určitěje to rezonanční frekvence. Užjsem se s tím setkal u více automobilů. Vetčinou to děláp řevodovka, hlavní hřídel. Dělá to často u Škodovek. Když je hřídel dlouhá, a špatně vyvážená, začne se při určitých otáčkách jemně prohýbat a rezonuje.Při překročení rezonančních otáček se zase narovná a šlape jako hodinky :)
Tento problém dokonce řešily na VŠB TU Ostrava pro Fabii :)

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
19 roků 1 týden zpět #17 od Augustin
Je to vylozene problem rezonancnich frekvenci. Ono kazda skupina soucasti ma tu svoji frekvenci danou konstrukci. Pri tech zminenych otackach (3000 ot/min) se dostava do jednoho pasma vice sestav najednou, cimz dochazi, ze se auto zacina klepat a celkove rezonovat (motor, prevodovka, vyfuk, karoserie). Z pohledu zivotnosti jsou tyto vlastni (rezonancni) frekvence nebezpecne, muze dojit k prekroceni pevnosti a nasledne poruse. Vyrobci se snazi tyto frekvence eliminovat v co nejmensi mire, upravou robustnosti konstrukce - vzdy za cilem posunout tyto frekvence vyse, do otacek, ktere se v provozu objevuji ve velmi male mire.
Osobne mam zkusenost z moji byvalo Skodou 105, kdy se mi pri cca 80km/hod (otackomer jsem nevlastnil) cele auto zacalo klepat, pri 120km/hod se vse utisilo a ja jsem ani pomalu nevedel, jestli mam motor pod kapotou :-)
Zpatky k problemu. Je to rekl bych normalni stav. Nemohu vsak posoudit, zda treba nemas spatne uchyceni vyfuku ke kastli, nebo praskly vlnovec (u minuleho tipka jsem ten vlnovec nemel, bylo to hrozne, tak jsem si jej nechal znovu namontovat - strasne to rezonovalo - vibrace se prenasely z karoserie do interieru).

Více
19 roků 1 týden zpět #18 od stiglitz
Při vosumdesáti drnčí střecha a při stovce sjížděj vokýnka. :total: [smilie=bluecolorz5_pdt_16.gif]

stiglitz.
/////
TIPO 1.6 i SX, 1993, 55 kW.

Více
19 roků 1 den zpět #19 od Tom99cz
Rezonanci muzu potvrdit. Neco podobneho dela i moje vozitko - taky kolem 3000ot/min.

Tempra 1.8ie SW, r.v.96

Více
18 roků 11 měsíců zpět #20 od MOTOKUBA
vlnovec mam nový i vyfuk je nedavno menenej. takže tam bych problemo nevidel :)

FIAT MAREA 1,8 16V HLX Když bůh tvořil auto tak první jeho slova byla MAREA....

Více
18 roků 11 měsíců zpět #21 od stiglitz
Řek bych že to s tím - novejma dílama až tolik souviset nemusí. Jde o to jak to je spasovaný atd... Přeci novej vejfuk může rezonovat vic než ten papírovej - shnilej , :twisted: , to už jsem viděl auto co začlo "zvonit" právě po výměně výfuku. Mě zas to dělá jen při volnoběhu a to tak že motor jde minutu a pak si - já nevím jak to popsat - zarezonuje, pak zas zhruba minutu... a ... Stačí zvednout otáčky zcela nepatrně a nedělá to - máme holt starý auta..! To vůbec nebudu řešit, když je to jinak O.K. :wink:

stiglitz.
/////
TIPO 1.6 i SX, 1993, 55 kW.

Více
18 roků 11 měsíců zpět #22 od MOTOKUBA
no nic jineho nezbyde ale ten zvuk je mi krajne neprijemny opravdu to zní jako: NÉÉÉÉÉ MOC OTÁÁÁČEK PROSÍM UBER :cry:

no smířím se stím

FIAT MAREA 1,8 16V HLX Když bůh tvořil auto tak první jeho slova byla MAREA....

Více
18 roků 11 měsíců zpět #23 od petr1978

Řek bych že to s tím - novejma dílama až tolik souviset nemusí. Jde o to jak to je spasovaný atd... Přeci novej vejfuk může rezonovat vic než ten papírovej - shnilej , :twisted: , to už jsem viděl auto co začlo "zvonit" právě po výměně výfuku. Mě zas to dělá jen při volnoběhu a to tak že motor jde minutu a pak si - já nevím jak to popsat - zarezonuje, pak zas zhruba minutu... a ... Stačí zvednout otáčky zcela nepatrně a nedělá to - máme holt starý auta..! To vůbec nebudu řešit, když je to jinak O.K. :wink:

Nemáš tam náhodou nějakou objímku na výfuku? To by mohlo dělat ten zvonivý zvuk.

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Více
18 roků 10 měsíců zpět #24 od Zhiwagoo
Ososbne by som sa tým neznepokojoval, ale je to nepríjemné. Skús presjť celé auto, či nemáš niekde niečo uvoľnené, mojt tipátko to nerobí pri týchto otáčkach, ale niekedy rezonuje plech, ktorým mám oddelený vzduchový filter od zvyšku motorého priestoru. Takže ak sa chceš toho zbaviíť, skotnroluj všetko a upevni včetko čo by mohlo rezonovať, pomáha na to samolepiaca pryž, guma na okná z favorita. Kamoš takto prešiel celé auto () cca. týždeň) a teraz by ho nevymenil za nové BMW :D

Více
18 roků 10 měsíců zpět #25 od jirkaR
zkus vzít vzádu za trubku výfuku a pořádně s ním zakvedlej ze strany na stranu a uvidíš co se bude ozývat já už jednou málem měnil zadní tlumiče výfuk se tam pěkně otíral :!:

Fiat Tipo
2.0.Ie Po GO Motoru r.1990 zel.metal

Více
18 roků 10 měsíců zpět #26 od Augustin

zkus vzít vzádu za trubku výfuku a pořádně s ním zakvedlej ze strany na stranu a uvidíš co se bude ozývat já už jednou málem měnil zadní tlumiče výfuk se tam pěkně otíral :!:

Stejny postreh. Daval jsem auto do servisu a tam mi rekli, ze podezreni na spatne zadni tlumice je liche, byl to spatne zaveseny vyfuk a triskal do leve pruziny. Vymenily mi tam dva gumove drzaky a problem byl vyresen.

Vygenerováno za 0.058 sekund