Zvyšování volnoběhu Tipo 1.6 DOHC

Více
13 roků 10 měsíců zpět #1 od Sim
Dobrý den,
již jsem se ptala jednoho uživatele na FB, ale moc jsem to nepochopila a uživatel přestal komunikovat. Proto prosím poraďte mi.

Pokud Tipa nastartuju když je teplo a sucho, nedělá problém a nechcípne. Zato když je chladno a mokro, musím ho držet pod plynem dokud se nezahřeje, aby nechcípl. Když už je nastartovaný, nechcípá a motor ještě není na provozní teplotě 90°C, tak má otáčky tak asi 8. Postupným zahříváním motoru na provozní teplotu, se ale zvyšují otáčky až na 15. Nikam jsem s ním nepopojela, jen jsem jej při tomhle zkoumání nastartovala. Hodnoty jsou zhruba stejné, ať nastartuju bez problémů, nebo pod plynem. Myslím si, že postupným zahříváním motoru by měly otáčky klesat, nebo být stejné. Bylo by to logické.

Uživatel na FB mi řekl, že bych měla vyčistit vstřikovací jednotku a škrtící klapku. To mám ze servisu. Potom se zmínil, že by to mohlo být čidlo teploty vody, které je zespoda sacích parohů uprostřed. Mě je ovšem divné, že by čidlo teploty vody bylo v sacích parohách. Já myslela, že v sacích parohách je vzduch s benzínem.

Děkuji za jakoukoli radu, či názor. :)

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #2 od Charles
že jsem to byl já, ne? Neodpovídal jsem, páč jsem žádnou další zprávu nedostal...
k tomu čidlu, ano, skutečně je tam čidlo teploty vody, protože sání je vyhřívané vodou z hlavy motoru. Je tam i čidlo teploty vzduchu, ale to je jinde, umístěné ze strany sání pod lankem plynu.

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)
Přílohy:

Více
13 roků 10 měsíců zpět #3 od Sim
Inu ať žije FB :/ ...
Děkuju. Hned o prázdninách se na to vrhnu. Jen mě napadlo, jestli ,když mám to DOHC, bude sedět třeba toto čidlo.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #4 od Charles
nevim jestli bych jásal ať žije FB, ale každý podle svého uvážení...
čidlo sedět nebude, tohle je na jinej motor ačkoliv ho uvádějí k tomuto. Klasický problém záměny jednovačky za dvouvačku. Čidlo teploty vody má oválný konektor se dvěma piny. A hlavně nebude stát 99kč :D pokud se vůbec někde sežene.
Zkusil bych pana Malečka kousek od Hradce Králové, ten se v italech vyzná a měl by vědět, umí sehnat skoro všechno, ale cenu netuším.
viz jeho stránky, kde se dá na díl snadno doptat Maleček HK

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
13 roků 10 měsíců zpět #5 od Sim
Achjo... já to auto snad vyměním :laugh: , ale děkuji za radu. Ještě se zeptám jestli se vada tohoto čidla dá zjistit pomocí vyblikávacích kódů.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #6 od Charles
Ale houby, nic neměň, je to spolehlivej motor.
A myslím si, že tohle nejde odhalit pomocí vyblikání. Asi by to odhalila diagnostika, ale tu ti udělá dneska už asi málo kdo. Sehnat starší čidlo a vyzkoušet ho vyměnit, jestli to pomůže.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #7 od Sim
Děkuju. A nemáte náhodou foto toho čidla? Lépe by se mi hledalo kdybych věděla jak vypadá. Mno a táta už je zvědavej co tu s tím furt šachuju a ptá se jestli se s zvyšující teplotou zvětšuje odpor, nebo zmenšuje. Chtěl by ho zkusit změřit jestli je čidlo v pořádku nebo ne.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #8 od Charles
no tak bohužel fotku nemám :(
a myslim si, že to čidlo je NTC termistor. Ale netuším jaké má mít hodnoty. Ono se to ani dost dobře změřit nedá, pokud nemá nějaké speciální měřáky a tak.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #9 od Sim
Aha, tak děkuju. :) Ještě mě napadlo jestli není totožné s čidlem chladící kapaliny. Když to vlastně měří tu samou vodu co měří čidlo CH.K. nahoře na motoru.

• Vladimír
13 roků 10 měsíců zpět #10 od Vladimír
Odpověděl Vladimír pro téma Re: Zvyšování volnoběhu Tipo 1.6 DOHC
Sime,
pozri si v článkoch "Popis přeskoušení čidel...", je to síce o čidlách "IE" a ty máš "DOHC", ale funkcia čidiel je obdobná.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #11 od Charles
Kačko, odkaz na čidlo nefunguje, ale jak jsem koukal do autokelly, tak tam to čidlo nemají. Mají tam pouze to, které ukazuje teplotu na budíku přístrojové desky. A to je zase funkcí úplně jiné.
Jinak jak psal Vladimir, tak to je přesně k té druhé 1.6 a tam jsou čidla úplně jiná, mají jiné hodnoty atd. Mrkni se sem na chybové kody a pokud vidím, mělo by jít vyblikat problém s čidlem teploty vody, ale stejně bych na to nevsázel na 100%. Jednodušší je ho sehnat třeba na vrakáči. Podívám se, jestli tu nějaké další nemám, možné to je a minimálně na zkoušku by bylo dobré.
Potom se zeptám, jestli jsi udělala na autě kontaktolovou a kostrovou kúru?
Nakonec se hloupě zeptám, starter jsi asi sehnala už dávno, viď?

Více
13 roků 10 měsíců zpět #12 od Sim
Tak až ho přivezu domů, zkusím vyblikat kódy. Alespoň mi to řekne kde je chyba. I kdyby to nemělo vyblikat tohle čidlo, myslím si, že to najde i jinou chybu. Jinak to čidlo jsem našla. Pěkně zahrabaný :) To když ho budu chtít vyndat, budu muset vypustit část chladícího okruhu?
Se sháněním čidla na vrakáči nechci začínat. Stačilo mi, že mi tam prodali řídící jednotku za litra když se dá sehnat levnějc. Ale tehdy jsem ji fakt potřebovala...
S těma kúrama se zeptám táty. Já osobně jsem je nedělala, ale on mi opravoval auto a staral se mi o něj asi 4 roky, tak bude vědět jestli to dělal.
Hloupá otázka to není. Čekala jsem kdy padne. Starter stále nemám. Sehnala jsem chlapíka, kterej by mi jeden prodal. Mělo by k tomu dojít asi tenhle týden nebo příští. Má ho sice z motoru 2.0, ale řekla jsem si, že to zkusím, když se komunikace mezi námi přerušila. Mám totiž špatnou jen tu magnetickou cívku s pastorkem, kterej má při otočení klíčkem spustit starter. Pastorek nemá kudy chodit, protože je cívka nesmyslným zacházením natolik zkřivena.

Více
13 roků 10 měsíců zpět #13 od Sim
Píšu za dceru, protože ona má ve škole přístup k internetu do osmi večer. Kostry jsou důkladně dělané. Kontaktolu moc nevěřím a tak jsme použili Izopropylalkohol, který se používá k čištění zaoxidovaných plošných spojů třeba v mobilních telefonech. V ultrazvukové pračce jsme jím čistili i vstřik. S tím starterem myslela to, že tím jak se do něj třískalo někdy i do cívky, když nešlo startovat, zploštila se cívka a váleček v ní se zadřel. Rozmontovali jsme ji a váleček opracovali tak, že zase volně chodí. Vyčistili a opravili jsme také všechny kontakty a bylo vše o.k. Jen když je slabší baterka, tak nemá cívka sílu přitáhnout kotvu (váleček). K tomu čidlu: už jsem kdysi podobné čidlo opravoval. Koupil se termistor, vyvrtala díra do starého čidla, termistor se do ní zalil epoxidem a stálo to jen cenu termistoru(dnes asi 20.- Kč). Je nutné ale znát charasteristiku čidla a kolik má odpor při asi 20 st. a při 90 st. Zkusím to někde ještě najít, ale není moc času, když jeden příjde sedřenej z práce. Zatím čus, snad se to povede.

Vygenerováno za 0.094 sekund