výměna potenciometru

Více
16 roků 5 měsíců zpět #1 od rob1975
výměna potenciometru vytvořil uživatel rob1975
ahoj! potřebuji poradit jakým způsobem se dá vyměnit potenciometr. četl jsem tu že se dá použít i z favorita nebo felicie která má jednobod. vstřikování které je shodné s fiatem. musí se něco dělat s řídící jednotkou motoru?nebo stačí kus za kus máte s tím někdo zkušenosti zda to nedělá na autě neplechu?mám takový pocit že mám poťák v háji ale nevím jakým způsobem se dá zjistit že je v pořádku.
motor mám 1.6 ie 55 kw 94, jo a pokud má někdo o auto zájem je na prodej.

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 5 měsíců zpět #2 od rs
Odpověděl rs pro téma Re: výměna potenciometru
Takze mereni.
Nejlepe osciloskopem pri nastartovanem motoru,predpokladam ze nemas.Takze normalni analogovy merak(to uz taky dneska neni normalni vybava).Odpoj konektor.Na tom snimaci jsou 4 piny z mezerou mezi 2 a 3 pinem.Spoj nejak pin 1 a 2 a na tento spoj pripoj jednu svorku meraku prepnuteho na mereni odporu.Druhou svorku pripoj na 4 pin druhy krajni.Pomalinku pohybuj klapkou odpor ba mel pomalu narustat nebo klesat bez vyjaznejsich skoku.Tim jsi promeril 1 potenciometr.Nech pripojeny merak na 4 pinu.Odpoj klemu a spoj s ni 1 a 3 pin.Proved stejne mereni jako prve.Pokud je vse v poradku muzes jeste provest mereni celkoveho odporo snimace a to tak ze merak pripojis mezi pin 1 a 4.Hodnota odporu by podle tabulek bosch mela byt mezi 520-1300ohmy.
Hodne stesti z merenim.
Radek

Quod licet Jovi,non licet bovi.
Persona non grata.

Více
16 roků 5 měsíců zpět #3 od rob1975
Odpověděl rob1975 pro téma Re: výměna potenciometru
ahoj díky za radu nevím zda se do toho pustím sám ale mám návod.nevíš jak to je s tou výměnou za potenciometr z favorita nebo feldy?

Více
16 roků 5 měsíců zpět #4 od rs
Odpověděl rs pro téma Re: výměna potenciometru
Tady se pise ze ano je to sice pro 1.4 ale ty to mas stejne.
www.fiattipo.net/modules.php?name=Downlo..._op=getit&lid=14
Jinak mas tam i popis jak to zmerit ale ty hodnoty budou dle maho nazoru u kazdeho trosku jine.Jak se rika co kus to original.Tim mym zpusobem promeris integritu odporove drahy a dosedani bezce.
Radek

Quod licet Jovi,non licet bovi.
Persona non grata.

Více
16 roků 5 měsíců zpět #5 od michal_tipar
Takže... Zjistíš snadno že je špatný i bez měření. Prostě ho odděláš a koukneš na dráhy, pokud jsou proškrábnuté až na podklad, tak není co řešit. Není to sice tak vědecká metoda, ale naprosto spolehlivá.
Poťák z Fáčka sice asi nemá přesné hodnoty co origo ale auto s ním jede, což je značně pozitivní proti poškozenému originálu. Pokud seženeš originál z Tipa tak jen dobře.
Mám pocit, že se ten neoriginál projeví na spotřebě, ale nedokážu to nijak ověřit, měnil sem ho prakticky po koupení auta a už pět let s tím jezdím...

Více
16 roků 5 měsíců zpět #6 od hovi
Odpověděl hovi pro téma Re: výměna potenciometru

Takže... Zjistíš snadno že je špatný i bez měření. Prostě ho odděláš a koukneš na dráhy, pokud jsou proškrábnuté až na podklad, tak není co řešit. Není to sice tak vědecká metoda, ale naprosto spolehlivá.
Poťák z Fáčka sice asi nemá přesné hodnoty co origo ale auto s ním jede, což je značně pozitivní proti poškozenému originálu. Pokud seženeš originál z Tipa tak jen dobře.
Mám pocit, že se ten neoriginál projeví na spotřebě, ale nedokážu to nijak ověřit, měnil sem ho prakticky po koupení auta a už pět let s tím jezdím...

pokud vim žádný rozdíl v nich není - výrobce je je bosch u obojího a číslo dílu je take stejne , všechny system bosch mono jetronic jsou stejné jen se liší v tom jak je ta vstřikovací jednotka konstruovaná , jinak jsou všechny díly stejné :wink:

tipo 1.6 ie decent tuning - 14"alu , sportovní filtr,prahy,leddiodove neony,blinkry fabia,mračítka, M3 zrcátka ...

Více
16 roků 5 měsíců zpět #7 od rob1975
takže tam můžu dát potenciometr z felicie? je to taky jednobodové vstřikování od bosche a ten poťák je zdravej je z funkčího auta než se rozebere.

Více
16 roků 5 měsíců zpět #8 od michal_tipar
já bych řekl, že ano. Nic se tím nedá pokazit maximálně to nepojede...

Více
16 roků 5 měsíců zpět #9 od rob1975
to máš pravdu ale nerad bych dal zbytečné peníze za něco co mi potom bude k ničemu ale asi to zkusím

Více
16 roků 5 měsíců zpět #10 od rob1975
tak jsem se dnes chtěl podívat na ten potenciometr,sundal jsem sání a pak jsem že ten poťák je upevněn 4-mi šrouby ve tvaru hvězdičky a ještě je tam na středu takový trn,nemnáte někdo zkušenost s tím jakým nástavcem se to dá povolit?asi je to nějaký speciální klíč aby se do toho každej nemontoval.díky za radu

Více
16 roků 5 měsíců zpět #11 od scherer012
Odpověděl scherer012 pro téma Re: výměna potenciometru

poťák je upevněn 4-mi šrouby ve tvaru hvězdičky a ještě je tam na středu takový trn,nemnáte někdo zkušenost s tím jakým nástavcem se to dá povolit?asi je to nějaký speciální klíč aby se do toho každej nemontoval.díky za radu

dá sa kúpiť sada torxových kľúčov :D - u nás stojí okolo 300sk
pri povoľovaní dávaj pozor na použitie správneho kľúča a na dobré nasadenie do hlavičky skrutky, tieto hlavičky sa rýchlo strhnú a potom je patália odvŕtať........... :roll:

Fiat Tipo 1.7D
pomaly dávaný dokopy

po tráve sa nechodí- po tráve sa smeje
práca ma fascinuje- dokážem sa na ňu dívať celé hodiny

Více
16 roků 5 měsíců zpět #12 od Vali
Odpověděl Vali pro téma Re: výměna potenciometru
No já si taky hrál s poťákama a nevím, snad máte pravdu s tím, že se dá použít z fáčka či felicie. Ale já jen vím, že mám 1,6 a když jsem tam dal poťák z 1,4 tipa tak to tam být nemohlo, od 4 nahoru to mělo propady v plynu. Pak jsem zjišťoval a bylo mi řečeno, že poťák musí být přímo podle typu motoru. Ale pokud se záměnou z jiného auta máte pozitivní zkušenost a bez problémů, tak potom ano, ale jak tu psal Michal je možné, že se nějaké odlišnosti mohou projevit - např. ta spotřeba či něco jiného. Ale osobně to vyzkoušené nemám.

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Více
16 roků 5 měsíců zpět #13 od michal_tipar

tak jsem se dnes chtěl podívat na ten potenciometr,sundal jsem sání a pak jsem že ten poťák je upevněn 4-mi šrouby ve tvaru hvězdičky a ještě je tam na středu takový trn,nemnáte někdo zkušenost s tím jakým nástavcem se to dá povolit?asi je to nějaký speciální klíč aby se do toho každej nemontoval.díky za radu

V železářství koupíš bit za dvě pětky - torxní s dírou, kupoval sem ho přesně kvůli tomu, můžu se ti podívat jaký to je rozměr (tuším 20)

Více
16 roků 5 měsíců zpět #14 od rob1975
tak až dnes jsem se dostal na sundání potenciometru.a když jsem ho sundal tak dráhy prodřené nejsou ani není znečištěn,jěště ho zkusím zítra proměřit až budu mít měřák a dám vědět jak jsem dopadl ale jestli bude dobrej tak vážně už nevím co to cukání a netahání motoru může dělat

Vygenerováno za 0.478 sekund