Tempra 1.6 i.e Startování

Více
15 roků 10 měsíců zpět #1 od Zuntak
Tempra 1.6 i.e Startování vytvořil uživatel Zuntak
Zdravím vás,mám takový problém se startováním.Mám benzinovou tempru 1.6 karburator a pri startovaní v chladnějším období mi auto nechytá, při otočením klíčku nejni slyšet čerpedlo na benzím,tak jsem to vše rozebral,vyčistil,ale dělal jsem to v dílně a poté mi to chytlo ale ted po dvou dnech v garáži už zase nechytá nejni slyšet ta pumpa.Poradí mi někdo čím je podmíněno zapnutí čerpadla popřípadně kde bych našel relátko který mi ji spíná,ještě mě napadá jestly nejni někde nějaký čidlo na tlak benzínu u karburátoru který by zustalo seplý ale přitom benzín by tam nebyl.Jakmile mi při otočení klíčku pumpa natlačí nejni problém a auto nastartuje.může s tím souviset třeba i nějaká hadička od přetlaku?Děkuji za odpovědi

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
15 roků 10 měsíců zpět #2 od Charles
jsi si jistý, že máš karburátor? protože pokud ano, tak karburátor nemá benzínový čerpadlo v nádrži, ketý natlačí benzín, ale pumpa je někde na motoru, nejsem si jistej kde přesně :?

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
15 roků 10 měsíců zpět #3 od Zuntak
Odpověděl Zuntak pro téma Re: Tempra 1.6 i.e Startování
JJ mate pravdu asi je tam vstrikovaní jsem se nějak přepsal je myslím od bosche,nad klapkou je to a dela to takovou mlhu a ta jde na klapku a pak do motoru.me jdehlavne o to jestly je nekde rele co spina pumpu anebo jaka je podminka pro sepnuti(cidlo,teplota neceho atd.)myslim si ze motor muze byt stejny jaku u tipa.Striky v tom pravy smyslu to asi nejsou ale neco na te zpusob

Více
15 roků 10 měsíců zpět #4 od hondzik1

JJ mate pravdu asi je tam vstrikovaní jsem se nějak přepsal je myslím od bosche,nad klapkou je to a dela to takovou mlhu a ta jde na klapku a pak do motoru.me jdehlavne o to jestly je nekde rele co spina pumpu anebo jaka je podminka pro sepnuti(cidlo,teplota neceho atd.)myslim si ze motor muze byt stejny jaku u tipa.Striky v tom pravy smyslu to asi nejsou ale neco na te zpusob

Máš klasickej jednobod...
Jinak teda relé i s pojistkou je v motorovým prostoru na příčce pod čelním sklem... Takovej plastovej kryt... Odšroubovat a tam to je...
Ale nemyslim, že problém bude tam...
Spíš jsi někde nasál špatnej benzin a mas bud bordel v nadrzi, nebo vodu a cerpadlo se zasekava...
Taky jsem to resil a jediny co mi pomohlo bylo vyndat čerpadlo, rozebrat, vyčistit a vrátit zpět, koupit velfobin, kdyby náhodou voda a vzít někde nejlíp plnou... Ale na osvědčený benzince, kde to nepančujou... Třeba OMW, Shell nebo benzina... (sorry za reklamu)

Udělal jsem to a od té doby klid...
Držim palce...

Fiat Tipo 2.0 i.e 8V GRANTURISMO
cca. 350 000 km už je K.O., jen motor je stále O.K.
Nyní Tipo 1.4, 51KW, které mě mile překvapilo..
Bude transplantace a znovuoživení 2.0 ie

Více
15 roků 10 měsíců zpět #5 od Charles
No tak problém by mohl být v nějakym kontaktu, to je pravda, ale hondzik1 může mít také pravdu.
Jinak zkoušel jsi, jestli když to nechci nastartovat, jestli to hází jiskru? Vstřikuje to benzín? Mohl by být problém například v čidle teploty vody :)

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
15 roků 10 měsíců zpět #6 od Zuntak
Je to možný že to bude benzínem ja už jsem měl čerpadlo vyndaný rozebrany a i u karbecu jak jde benzin na takovou membranu a odtud se vraci zpet do nadrze,jj je tam podle me jednobod. vstrikovaní,vedli k tomu 4 draty,po nasttartovani to dela takovej oztrik co je pod ním na klapku.To asi tusim kde bude to rele je to tak pulce ty pricky a bakeli je chytlej krizovymi sroubky s velkou hlavou kouknu na to,me spis nejde narozum ze jednou cerpadlo da a pak se spina furt spinaci skrinka aq treba po 3minutach najednou je slyset jak cerpadlo zavrci a najednou startuj ale s tím benzínem to zkusim.dík za radu

Více
15 roků 10 měsíců zpět #7 od Charles
Pokud otočíš klíček, tak zavrčí a natlačí benzín, potom když vypneš a zapneš klíček, už tlačit nebude, protože tam je tlak, čerpadlo dotlačí třeba až po 10-15minutách, až poklesne tlak ;)
Musíš to zkoušet, určitě to bude nějaká blbina, jak to tak bývá :?

Více
15 roků 10 měsíců zpět #8 od hondzik1
pokud se Ti stává, že se čerpadlo nerozběhne, zasekává se...
Můžeš to odskoušet i tim, že až ho neuslyšíš, tak se zkus podívat jestli rozprašuje kužel na klapku... Uvidíš, že ne...

Pak si můžeš vyzkoušet relé s pojistkou tak, že odpojíš napájení čerpadla, napojíš si žárovku na ty kontakty a někdo Ti otočí klíčkem...
Pokud se žárovka rozsvítí na cca 3 sekundy, je relé i pojistka v pohodě a pak je zaseklý čerpadlo...

Zkus to a uvidíš...

Více
15 roků 10 měsíců zpět #9 od Zuntak
JJ zkusim to je to dobrý napad s tou žárovkou,když bude špatný čerpadlo tak je to koupit nový protože jak jsem to měl rozebraný tak to nepůjde rozložit je celý poslepovaný k sobě ale uvidíme tenhle výkend nejsem doma,tak si vaše rady vytisknu a budem zkoušet.Ještě když jsme u toho nevíte někdo jakou podmínku má to čerpadlo aby seplo(jako např teplota oolí nebo vody oleje a nebo je tam tlakový čidlo na benzín)musí přeci to čerpadlo něco spustit a vypnout.

Více
15 roků 10 měsíců zpět #10 od Charles
No součástí vstřikovací jednotky je i regulátor tlaku paliva. ten je složen z membrány, pružiny a šroubu, ketrým se tlak šteluje. Nevím o žádném čidle, které by kontrolovalo tlak v systému paliva, jedině, že by bylo někde přímo v čerpadle.
Jinak co já mám zkušenosti, tak když to nedává benzín, tak buď čidlo teploty vody a nebo čidlo otáček motoru. Tyhle dvě čidla jsou nejdůležitější pro jednotku při startu. S odpojenym čidlem teploty vody motor nenastartuješ. Pokud nějak zlobí čidlo otáček motoru, tak neví jednotka, kdy má dávat palivo a házet jiskru. Ptal jsem se, jestli když to nechytá, tak jestli tam je na svících jiskra?

Více
15 roků 10 měsíců zpět #11 od hondzik1

No součástí vstřikovací jednotky je i regulátor tlaku paliva. ten je složen z membrány, pružiny a šroubu, ketrým se tlak šteluje. Nevím o žádném čidle, které by kontrolovalo tlak v systému paliva, jedině, že by bylo někde přímo v čerpadle.
Jinak co já mám zkušenosti, tak když to nedává benzín, tak buď čidlo teploty vody a nebo čidlo otáček motoru. Tyhle dvě čidla jsou nejdůležitější pro jednotku při startu. S odpojenym čidlem teploty vody motor nenastartuješ. Pokud nějak zlobí čidlo otáček motoru, tak neví jednotka, kdy má dávat palivo a házet jiskru. Ptal jsem se, jestli když to nechytá, tak jestli tam je na svících jiskra?

Charlesi to je sice pravda, ale tady se jedná o to, že mu pumpa netlačí benzín při otočení klíčku do 1. polohy.. Což by mělo čidla nečidla...
Pak až jde při startování o to, zda jsou všechna čidla v pohodě.. To třeba řj nepustí benzin, nebo nedá jiskru...

To Zuntak
Ale tady v tom případě jde o to čerpadlo... Zkus to s tou žárovkou, pokud je relé v pohodě, vyndej ho, co jde rozebrat rozeber, propláchni bezinem a před tím, než ho dáš zpět zkus ho nechat chviličku běžet naprázdno... Pak ho vrať, nalej tam velfobin a nejlépe plnou nádrž dobrýho benzinu a jezdi jezdi jezdi ať si nádrž propláchneš trošku...
A čerpadlo zatim nekupuj... Zkus rozhejbat nejdřív tohle.. Je to sice na nervy práce, ale jde to.. Už jsem to dělal..:-)
Držim palce..

Více
15 roků 10 měsíců zpět #12 od mirda41
Ahoj lidičky,
tak řeším téměř stejnej problém :roll: .Jak je chladno kolem nuly,nestartuju.Mám taky Tempru 1,6 ie 57 kW r.v. 1991 a tuhle najednou ne a ne nastartovat.Dostal sem ji do tepla,očistil a zkontroloval kostry u motoru,prostříkal všechny kontakty na čidlech a kablíkách.V teple garáže pak naskočila na jedno pootočení.Dal sem ji ven a nechal klapat na volnoběh a při něm ještě třikrát sama zhasla než se zahřála na provozní teplotu jako když vypneš klíčkem.Pak sem ji projel a po vychladnutí už nenastartoval :? Kouknul sem na svíčku a byla úplně suchá....tedy nejde benzín do vstřiku.Co tedy poradíte dál...jedním z důvodů může být tedy čidlo otáček na setrváku.Dá se nějak změřit a jaké by mělo mít hodnoty?Pak mě napadá čidlo teploty vody...ale s odpojeným by to mělo naskočit nebo se pletu?Co čidlo teploty nasávaného vzduchu,musí být funkční nebo si počítač dosadí svoji konstantní hodnotu?Pak mě ještě napadá ten odpor na levém podběhu.Jakou má hodnotu,ví to někdo?

mirda41
Tempra 1,6 ie 57 kW r.v. 1991

Více
15 roků 10 měsíců zpět #13 od Charles

Charlesi to je sice pravda, ale tady se jedná o to, že mu pumpa netlačí benzín při otočení klíčku do 1. polohy.. Což by mělo čidla nečidla...

No nemusí zapnout pokud je v systému dostatečnej tlak benzínu. Nevím co řídí čerpadlo v nádrži, jestli to je přes přerušovač a nebo ho řídí sama jednotka. Mě teda čerpadlo dotlačí jak kdy. Třeba když vypnu motor a hned otočim, tak se nerozběhne.
Podle mě to zapínání řidi jednotka, teda ona posílá proud do relátka, které sepne čerpadlo. Potom by to mohlo být řízené jenom ní, protože pokud mi tlačí čerpadlo, jede pořád stejně dlouho a to 3sek. měřil jsem to. Čerpadlo se zase rozjede jak se začne točit motor a stříkat benál. Chtělo by to nějakýho eletrikáře, aby napsal jak je chod čerpadla ovládanej :?

Více
15 roků 10 měsíců zpět #14 od hondzik1

No nemusí zapnout pokud je v systému dostatečnej tlak benzínu. Nevím co řídí čerpadlo v nádrži, jestli to je přes přerušovač a nebo ho řídí sama jednotka. Mě teda čerpadlo dotlačí jak kdy. Třeba když vypnu motor a hned otočim, tak se nerozběhne.
Podle mě to zapínání řidi jednotka, teda ona posílá proud do relátka, které sepne čerpadlo. Potom by to mohlo být řízené jenom ní, protože pokud mi tlačí čerpadlo, jede pořád stejně dlouho a to 3sek. měřil jsem to. Čerpadlo se zase rozjede jak se začne točit motor a stříkat benál. Chtělo by to nějakýho eletrikáře, aby napsal jak je chod čerpadla ovládanej :?

To může bejt taky fakt... Ale mě čerpadlo tlačí vždy při otočení klíčkem... Nemyslím, že by se tlak udržel.. Podle mě zteče benál vždy zpět...
A nebo mám někde chybku, ale nemá vliv na nic...

U Zuntaka si myslím, že se mu prostě jen zasekává...
Fakt jsem řešil to samý... A jediný, jak to poznat je zkusit to přes tu žárovku... Protože pokud teda jde štáva do čerpadla a čerpadlo se netočí, je zaseklý...

Pokud se žárovka nerozsvítí, nejde štáva do čerpadla a pak začíná ten nejzajímavější kolotoč hledání příčin...
Relé, pojistka, čidla a to jak píšeš, najít to, co ovlivnuje sepnutí čerpadla atd...

Více
15 roků 10 měsíců zpět #15 od hondzik1

Ahoj lidičky,
tak řeším téměř stejnej problém :roll: .Jak je chladno kolem nuly,nestartuju.Mám taky Tempru 1,6 ie 57 kW r.v. 1991 a tuhle najednou ne a ne nastartovat.Dostal sem ji do tepla,očistil a zkontroloval kostry u motoru,prostříkal všechny kontakty na čidlech a kablíkách.V teple garáže pak naskočila na jedno pootočení.Dal sem ji ven a nechal klapat na volnoběh a při něm ještě třikrát sama zhasla než se zahřála na provozní teplotu jako když vypneš klíčkem.Pak sem ji projel a po vychladnutí už nenastartoval :? Kouknul sem na svíčku a byla úplně suchá....tedy nejde benzín do vstřiku.Co tedy poradíte dál...jedním z důvodů může být tedy čidlo otáček na setrváku.Dá se nějak změřit a jaké by mělo mít hodnoty?Pak mě napadá čidlo teploty vody...ale s odpojeným by to mělo naskočit nebo se pletu?Co čidlo teploty nasávaného vzduchu,musí být funkční nebo si počítač dosadí svoji konstantní hodnotu?Pak mě ještě napadá ten odpor na levém podběhu.Jakou má hodnotu,ví to někdo?

A u Tebe bych to tipoval na čidlo teploty vody, nebo čidlo teploty nasávanýho vzduchu...
Pokud v Teple naskočí, tak je to jedno z nich... Osobně bych se přikláněl k čidlu teploty vody...
Po odpojení by měla ŘJ přejít na nouzový režim a s použitím plynu naskočit...
Pokud je v háji teplota nas. vzduchu, přechází automaticky na teplotu 20 stupnů...

Zkus u nastartovanýho motoru odpojit čidlo teploty vody, jestli se něco změní na chodu motoru... Pokud ho odpojíš čerstvě po startu mělo by to chcípnout... Pokud se tak stane, je to čidlo v pohodě a problém je u čidla teploty nasávanýho vzduchu...
Možnost je to ještě proměřit...

Každopádně čidlo polohy klikovýho hřídele to neni... To by jsi to nenatočil vůbec...

Vygenerováno za 0.498 sekund