Jaké jsou optimalní otáčky TD ?

Více
15 roků 5 měsíců zpět #1 od Libor
Zdravím, diesel nemám tak dlouho, a předchozí auta jsem měl benzínáky. A proto se chci zeptat, do jakých otáček je ještě dobré motor vytáčet. Benzín na 3000 je normoš, ale u diesla mi to přijde už docela vytočené. Prostě bych rád věděl jak až moc škodí dlouhodobě držet motor na cca 3000 otáčkách a výš ? Je jasné že při vašších otáčkách se zvyšuje opotřebení většiny součástí motoru. Zajímalo by mě do kolika otáček to třeba vytáčíte před přeřazením na vyšší rych. stupen? Díky za rady. :wink:

F/I/A/T/ Tempra 1,9 TD 1993 250tis.km
Moje hobby www.foto-tapety.cz

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
15 roků 5 měsíců zpět #2 od majster
no max vykon ti dava okolo 4200 ot, a max otacky td su myslim okolo 5100 ot. ja som ho sem tam vytocil a vtedy sa pekne prefukli vyfuky a turbo, a pri 300t. km este slapalo dobre.
odporucam nevytacat nad 4200.

zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane

Více
15 roků 5 měsíců zpět #3 od TDGT
no de o to jakym stylem jizdy jedes ja pokud jedu normalka tak radim v 1900 az 2000 otacek, samozrejme podle zatizeni,rovinka kopec atd. jinak pokud chces jet rychle tak nejvhodnejsi pro spravne razeni je tocit motor tak max do 3500 otacek,dal uz motor jen rve a nabyvani vykonu se prakticky nekona

/F/I/A/T/ Tipo 1.6 DOHC (krásnej začátek)
/F/I/A/T/ Tipo 1.9 TD GranTurismo . . . my first big love . . .
Alfa Romeo 145 1.9 JTD Limited Edition 500 (461 kus této pouze 500 kusové série) chip 100kw a 306 NM :)

Více
15 roků 5 měsíců zpět #4 od Libor
Jo jo... to jsem tak nějak vypozoroval že nad 3200 ot. už to přestává být ono a výkon už nahoru jde minimálně. Většinou když jedu svižněji, tak ho vytáčím do cca 3000 ot. a pak přerazuju... jinak se v klidu nechá přerazovat kolem tech 1500-2000ot.. ale je tam mezera než začne táhnot turbo, takže je to pro klidnější styl jízdy. No mě šlo spíš o ty max. užitečné otáčky,kdy to má ještě efekt a přitom to není trápení a likvidace motoru. Zatím díky za odpovědi. Ale budu rád za další rady a zkušenosti. :wink:

F/I/A/T/ Tempra 1,9 TD 1993 250tis.km
Moje hobby www.foto-tapety.cz

Více
15 roků 5 měsíců zpět #5 od Pumpa
drz si ho od takych 2000 ked zacina turbo tlacit a tocivy moment zacina stupat a naberat na sile a tak preradit nieco nad 3000ot potom uz len a vznika taky slusny efekt ponarania do sedacky :)

Fiat Tipo 1.9TD Gran Turismo 1991 @ Turbo 1.5BAR

Více
15 roků 4 měsíců zpět #6 od Krtek-NA
Mě začína turbína citelně tlačit až od 2000 ot/min - a to ještě s hroznou dírou. :roll:

Fiat TIPO ´94 1,9 TD

Vygenerováno za 0.315 sekund