umřelo turbo?

Více
17 roků 4 měsíců zpět #1 od radioRH
umřelo turbo? vytvořil uživatel radioRH
mám tempru 1.9TDs a přestalo jít turbo a budík přestal ukazovat taky s auta vymáčknu něco kolem 83 a pak už se mu vubec nechce jet, tak by mě zajímalo esi umřelo turbo nebo to muže být i něco jiného,koukal sem na to a všechno kolem něj je utáhlé,dá se nějak rozebrat a spravit nebo je lepší koupit jiné díky za každou radu

fiat tempra 1.9 Tds-prodáno ted marea weekend 1.6 16v lpg

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
17 roků 4 měsíců zpět #2 od libenak
Odpověděl libenak pro téma Re: umřelo turbo?

mám tempru 1.9TDs a přestalo jít turbo a budík přestal ukazovat taky s auta vymáčknu něco kolem 83 a pak už se mu vubec nechce jet, tak by mě zajímalo esi umřelo turbo nebo to muže být i něco jiného,koukal sem na to a všechno kolem něj je utáhlé,dá se nějak rozebrat a spravit nebo je lepší koupit jiné díky za každou radu

Jsou firmy, které dělají renovaci turbín (ale nevím, zda-li to půjde, pokud bude třeba zadřené), každopádně je to drahé i tak - o koupi nového ani nemluvě :cry:

Více
17 roků 4 měsíců zpět #3 od rat21
Odpověděl rat21 pro téma Re: umřelo turbo?
Urcite to nebude turbo, lebo aj bez (alebo so spatnym) turba to musi ist viac ako 83. Jedite, ze by bolo uplne zadrete a netocilo sa, potom by bolo mozne, ze ide cez neho malo vzduchu. Skus odmontovat hadice a zistit, ci sa vobec toci, ak ano, a nejde ti z fyfuku modry dym, tak by to nemalo byt turbom.

1.9 TDsX - r.v. 1991 - 270.000 km - po smrti :-(

Více
17 roků 4 měsíců zpět #4 od temprař
Odpověděl temprař pro téma Re: umřelo turbo?
Zkus to,co jsem zkusil já,když jsem na Tempře u verze Td.s - 59 kW. kontroloval turbo. Stáhni si okno u řidiče a najdi si nějaký pořádný kopeček. Já to udělal tak,že jsem si našel ve vesnici kopec,zařadil sem za dva a jel pomaloučku- asi 20 km/h. Pak sem dal plný plyn a opatrně sem vystrčil ven ucho - samozřejmě jen málo - HIHI - a po chvilince sem ucítil větší zátah a jemný pískot turbíny. Tak od těch 30 km/h to začalo zatahovat. Přesné hodnoty rychlosti a otáček Ti neřeknu,protože to nevím - klasika - nefunkční digitál :( . Ale šlo to cítit. Při malých otáčkách a plným plynu byl komůrkáč naprostý lenoch. A po překonání dosti velké turbodíry ten motor začal mocně zatahovat. A turbo hvízdalo nádherně. Toto Ti zkouším vyzkoušet - nějaký kopeček ať je ten motor v záběru a má dostatečně silný průchod spalin přes to turbo. To je má rada. Nevím,jestli se jí budeš řídit nebo ne. Hlavní podmínka pro udržení turba v kondici je : NEJEZDIT ZE STUDENÝM MOTOREM NA PLNÝ PLYN - JEN HO LEHCE LECHTAT A PŘED VYPNUTÍM MOTORU NECHAT TURBO ASPOŇ MINIMÁLNĚ MINUTKU ZCHLADIT - ABY SE SETRVAČNOSTÍ BEZ OLEJE NEZADŘELO. Držím Ti palečky protože repase nebo nové turbo - to by Tě Tvá peněženka neměla moc ráda :)
UUf mě bolej prsty :)

Tempra je už bohužel pryč - ale zůstává v mém srdci na věky. Zlatý 2.0 8V.
Nový tel kontakt 774 688 475
mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
I LOVE YOU TEMPRA.
- nyní BMW 525 TDS -

Více
17 roků 4 měsíců zpět #5 od majster
Odpověděl majster pro téma Re: umřelo turbo?

Rozobrat sa da a jednoducho, mal som podobny problem, a lopatky turba boli zablokovane kusom uvolneneho karbonu.
po rozobrati a vacisteni turbo ide bezva.
Rozoberat v cistom prostredi, a davat velky pozor na demontovane kruzky, odporucam nakreslit pri rozoberani polohu a poziciu kazdeho dielu, lebo tie usmernovacie podlozky maju rozne drazky na vedenie oleja a ak su namontovane nespranve, moze sa turbo rychlo opotrebovat.

zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane

Více
17 roků 4 měsíců zpět #6 od Dresik
Odpověděl Dresik pro téma Re: umřelo turbo?
Koukni, jestli se ti třeba někde nerozpojila hadice od IC. Také koukni jak je to s tou hadičkou která vede z čerpadla do sání. Pokud je někde zpuchřelá, tak je to jasný. A nebo tu hadici od IC rozpoj a koukni, jak moc to hází olej.

AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)

Více
17 roků 4 měsíců zpět #7 od radioRH
Odpověděl radioRH pro téma Re: umřelo turbo?
při větším sešlapnutí plynu to hulí jak dímovnice a spotřeba oleje je litr za dva měsíce když to fungovalo tak bylo krasně slišet jak začíná pískat a ted nic

Více
17 roků 4 měsíců zpět #8 od radioRH
Odpověděl radioRH pro téma Re: umřelo turbo?
tak sem skoušel tvou metodu jizdy do kopce a nic skoro sem ho nevijel,ale co se nestalo cestou domu mám dlouhou rovimu tak sem podržel plyn na zemi zamnou dymovnice a najednou žačal ukazovat budík turba a auto vystřelilo kupředu turbo začalo zničeho nic fungovat,ted stačí trochu zmáčknout plyn a zas to má ten krásny pískavý zvuk,tak uvydím jak to bude zase dlouho fungovat,ale děkuju všem kteří mě poradili

Více
17 roků 4 měsíců zpět #9 od libenak
Odpověděl libenak pro téma Re: umřelo turbo?

tak sem skoušel tvou metodu jizdy do kopce a nic skoro sem ho nevijel,ale co se nestalo cestou domu mám dlouhou rovimu tak sem podržel plyn na zemi zamnou dymovnice a najednou žačal ukazovat budík turba a auto vystřelilo kupředu turbo začalo zničeho nic fungovat,ted stačí trochu zmáčknout plyn a zas to má ten krásny pískavý zvuk,tak uvydím jak to bude zase dlouho fungovat,ale děkuju všem kteří mě poradili

To skoro vypadá, že jsi tam měl moc oleje, resp. spaloval se ti v motoru (modrý dým) a tlačil se do výfukového systému ještě i nespálený. Tím záběrem do kopce si ho asi už spotřeboval, takže se zas uvolnily cesty pro výfukové plyny a turbo se tím trošku pročistilo.

Více
17 roků 4 měsíců zpět #10 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: umřelo turbo?
Ještě bych chtěl doplnit jednu zkušenost.

Měl jsem díravej výfuk. Nejprve 3 díl a turbo sem skoro neslyšel. Koupil jsem novej 3. dil a turbo se začalo ozývat. Ale montáží toho 3.dílu mi začal praskat vlnovec a zase nebylo slyšet turbo uvnitř auta. Vyměnil jsem 1.díl výfuku s vlnovcem a teď je vše OK. Už sem myslel že je turbo nějaké omezené.
Prostě výfuk má pozitivní vliv na zvuk turba :wink:

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Více
17 roků 4 měsíců zpět #11 od Dresik
Odpověděl Dresik pro téma Re: umřelo turbo?
S tím souhlasím i já. Já měl jednou vlnovec prasklej tak, že turbo přímo pískalo, jak když malý děcko píská na píšťalku..bylo to báječný :lol: :lol:

AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)

Více
17 roků 4 měsíců zpět #12 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: umřelo turbo?
Tak to už je něco jiného a tenhle zvuk se podle literatury řidičů nazývá prdění :twisted:

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Vygenerováno za 0.415 sekund