Operace hlavy

Více
16 roků 11 měsíců zpět #1 od Marco Bartoli
Operace hlavy vytvořil uživatel Marco Bartoli
Zdravím

Když sem se v úterý vracel z práce domů, všimnul jsem si bílého kouře z výfuku. Myslel sem si, že mam jen studený motor, ale s přibývajícími kilometry a stoupající rafičkou teploměru bílého kouře přibývalo víc a víc. Zastavil jsem auto až doma a vyšel na obhlídku. Po otevření kapoty jsem žádné vizuální poškození motoru neshledal, a tak jsem přešel ke kontrole kapalin. Vody i oleje bylo dost, jen ze zásobníku chladící kapaliny vycházel dým podobný tomu, co vycházel z výfuku za jízdy. Přivolal jsem tedy otce, automechanika, aby mi poradil co a jak. Navrhl mi, abych nastartoval auto a nechal motor běžet. Po několika minutách pozorování jsme zjistili, že pokud je víčko zásobníku chladící kapaliny otevřené, dým z výfuku nevychází. Pokud víčko zavřeme, začne dým ihned vycházet z výfuku. Tak a diagnóza byla na světě. Únik chladící kapaliny do jednoho z válců.

Ještě toho dne jsme auto odvezli do dílny a začali se připravovat k operaci. Nedostatek umělého osvětlení, a jen jedna přenoska na dva montéry, značně komplikovalo práci. Ale po odpojení hadic chladícího systému, přívodního kabelu žhavení, podtlakového vedení posilovače brzd, výfuku, hadic vzduchového sání, vodičů měření teploty motoru, hadiček přepadů nafty z trysek a plus pólu baterie, došlo na demontáž krytu vzduchového filtru a krytu rozvodového řemene a samotných trysek vstřikování, se mi podařilo najít náhradní žárovku do druhé přenosky. Pak se nám již pracovalo trochu jasněji. Zanedlouho přišel čas na demontáž krytu vačkového hřídele. Po jeho sejmutí a pokusu o povolení deseti šroubů držících hlavu u motoru, jsme se shodli, že tým italských konstruktérů asi velice rád holdoval drogám, poněvadž tak velký nástavec typu hvězdička se jen výjimečně nachází v sadách nářadí pro domácí kutily, a to si střízlivý člověk uvědomuje.. Tímto naše práce skončily.

Druhého dne můj otec sehnal hvězdičkový nástavec a proběhla demontáž rozvodů a celé hlavy. Po ohledání těsnění a přítlačné plochy hlavy, jsme narazili na opálení místo, kudy s největší pravděpodobností unikal tlak z motoru a kudy vnikala chladící kapaliny do jednoho z válců. Proběhlo čistění přítlačných ploch a kontrola trhlinek v hlavě.

Den třetí. Po práci sem se vydal na nákupy. Jedno těsnění pod hlavu na tipo 1.7D, vzduchoví filtr, těsnění pod kryt vačkové hřídele a benzínový sprej. Nikdy bych nečekal, že se mi podaří koupit těsnění na tipo 1.9 TD, a že toto těsnění bude pasovat na 1.7 D a to dokonce lépe než to původní co tam bylo. U původního těsnění bylo patrné, že jeho cena nepřevyšovala pár set korun.

Celí následující den probíhala operace bez problémů. Chtěl bych pochválit konstruktéry vozu za to, že kolem motoru je dostatek místa na jakékoliv úkony, ale zároveň bych jim chtěl vytknout používání speciálních šroubů a hlavně nemožnost aretace rozvodů při jejich seřizování. Dnes již zase vesele jezdím. Brrrrrrmmmm brrrrrrrrmmmm.

Fiat Tipo 1,7D 1988 zakoupeno 1.6.2007. Doinstalovaný interiér z 2.0 16V.

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #2 od čenda
Odpověděl čenda pro téma Re: Operace hlavy

Nedostatek umělého osvětlení, a jen jedna přenoska na dva montéry, značně komplikovalo práci.

Halogenové svítidlo 500 W stojí i s žárovkou cca 150 - 200 Kč, lze zakoupit v každém Baumaxu, Tescu atp. :idea:
Já si koupil rovnou dvě :lol:

Jinak blahopřeju :wink:

1.4 i.e. 1992
Punto 55 1996
Lasciate mi cantare...

Více
16 roků 11 měsíců zpět #3 od skypan
Odpověděl skypan pro téma operace hlavy
GRATULUJI =D> =D> =D> =D> je vidět že tady ve foru jsme samí šikulové. :lol:

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním
TedˇŠvedské Audi,s obsahem pěti pivních půllitříků

Více
16 roků 11 měsíců zpět #4 od Jenda
Odpověděl Jenda pro téma Re: Operace hlavy
Fandím Českým ručičkám a připojuju se ke gratulaci :D

1.6 DOHC r.v.89,naj.220 000Km,spotř.8.2L/100
Šlape jako hodinky,ale nemá STK,spinká v depozitu.
Opel AstraF 1.7TDs,momentálně plně využito.
Fiat 127, spotř.5.2L/100 ,spinká v garáži.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #5 od scherer012
Odpověděl scherer012 pro téma Re: Operace hlavy
to sa nedá iné- len chváliť a chváliť......
gratulujem k úspešnej operácii motora- pacient prežil :D

Fiat Tipo 1.7D
pomaly dávaný dokopy

po tráve sa nechodí- po tráve sa smeje
práca ma fascinuje- dokážem sa na ňu dívať celé hodiny

Více
16 roků 11 měsíců zpět #6 od Dresik
Odpověděl Dresik pro téma Re: Operace hlavy
Já se nejdřív fakt lekl, že měl nějakou nehodu :lol: Ale jinak dobrá práce

AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)

Více
16 roků 11 měsíců zpět #7 od petr1978
Odpověděl petr1978 pro téma Re: Operace hlavy
Jsem ani nepochyboval že by někdo tady si neporadil :)
Jen tak pro zajímavost, ty šrouby tam jsou právě takové, aby se v tom nevrtal někdo nepovolaný :)

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Více
16 roků 11 měsíců zpět #8 od Marco Bartoli
Odpověděl Marco Bartoli pro téma Re: Operace hlavy

Jsem ani nepochyboval že by někdo tady si neporadil :)
Jen tak pro zajímavost, ty šrouby tam jsou právě takové, aby se v tom nevrtal někdo nepovolaný :)

Ja vim, ale ty šrouby mě zbrzdily při práci o jeden den.... :)

Fiat Tipo 1,7D 1988 zakoupeno 1.6.2007. Doinstalovaný interiér z 2.0 16V.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #9 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: Operace hlavy
Já taky viděl zlaté ručičky v praxi :lol: Kamoš vymontoval z auta motorek stěrače a použil jej pro grilování :lol:
Jinak dobrá práce .. gratuluji :wink:

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Více
16 roků 11 měsíců zpět #10 od Tomas-Oaza
Odpověděl Tomas-Oaza pro téma Re: Operace hlavy
jo taky jsme pouzili motorek ze sterace na grilovani prasete :lol: a jak to dopadlo? museli sme hodotocit rukama bo ty novy motorky jsou uvnitr z plastu ty kolecka a oni se roztavili :lol: :lol: :lol: zlatyembecko kde to bylo kovovy

Lancia Kappa 2,4 TDS
Škoda Favorit čundrbudka

www.lanciaklub.cz

Více
16 roků 11 měsíců zpět #11 od michalkulistak
Odpověděl michalkulistak pro téma motor
gratuluju, opět ses překonal. hele šikulo potřeboval bych helpnout s výměnou motoru :lol:

fiat tipo 1,7DGT 1989, už jen ve vzpomínkách
FIAT PUNTO II 1.8 16V HGT 96kW, 3 dveř,klima a plno dalších vymožeností. azurový démon 8-)

Vygenerováno za 0.438 sekund