pomoc, zamrznuta voda

Více
15 roků 10 měsíců zpět #1 od Ceco30
pomoc, zamrznuta voda vytvořil uživatel Ceco30
Cafte, ukurat mi volal kamos(asi nenalial nemrznucu zmes do chladica), ze ma vsade lad, v tej nadobke a tak a boji sa, ze mu rozrhne blok a chladic...co by ste robili???prosim odpiste rychlo :lol:
ma dieselecika, len nefim, ci 1.7, alebo 1.9

Fiat Tipo 1.9 Tdi

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
15 roků 10 měsíců zpět #2 od Palinko46
Odpověděl Palinko46 pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
do vyhriatej garaže nech to povoli spustit nejaku vodu doliat nemrznucu zmes naštartovat nechat prebehnut a je to.Na 1.7 mi tak zmrzlo nie uplne ale mal som v chladiči kusky ladu.najlepšie je to odtiahnut.može sa stat že tym dodrbeš vodnu pumpu.

FIAT TIPO 1.9TDs predosly majitel Majster.302 000 km motor super, uz je v novej kasni.Pomaly davany do kopy :D

Více
15 roků 10 měsíců zpět #3 od skypan
Odpověděl skypan pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
pokud nenalil nemrzku,je poměrně hrubá chyba :!: bude mít štěstí kdyš mu to z bloku a hlavy nevyrazí mrazovky(pojistky-jsou to takové podložky vlisované do děr v bloku a hlavy),chladič,hadice,v teplé garáži se bude ohřevem materiálu a následně i ledu ten led roztahovat(základní fizikální zákony) a tím pádem i roztahovat a potom uvidí saám co přežije a co praskne....mnoho štěstí at toho popraská co nejméně :wink:

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním
TedˇŠvedské Audi,s obsahem pěti pivních půllitříků

Více
15 roků 10 měsíců zpět #4 od zula
Odpověděl zula pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
jo do garáže a nechat rozmrznout a pak to naředit,snad mu tam nic nerochlo.docela to obdivuju a nechápu

Live to ride
Tipo 1,6dohc 66kw,dgt-bývalý mazel
Brava 1,6 16v

Více
15 roků 10 měsíců zpět #5 od Ceco30
Odpověděl Ceco30 pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
jj, teraz mi volal ze to oblieva uz dve hodiny s teplou vodou, lebo sa mu auto nezmesti do garaze:))))))

Fiat Tipo 1.9 Tdi

Více
15 roků 10 měsíců zpět #6 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
No skypi, trošku jsi to otočil, pokud se teplota snižuje, tak led zvětšuje objem, když taje, tak naopak ho "zmenšuje" protože se mění jen skupenství, ale vlastní objem (množství) je stejné. Takže šupem odtah do tepla :!: Hadice to orčitě přežijí, ale větší obavy bych měl z hlavy a chladiče :?

Jinak ten majitel je asi docela odborník, když při 15° mrazu tam nemá žádnou nemrzku 8)

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
15 roků 10 měsíců zpět #7 od Ceco30
neotocil si to nahou ty?:) ked lad taje, to znamena, ze sa topi, ne? a ked sa lad topi a ked znizuje teplotu, tak je to to iste, ne?:))

Fiat Tipo 1.9 Tdi

Více
15 roků 10 měsíců zpět #8 od Charles
kdybych věděl, co znamená, že "sa topi" No prostě pokud se snižuje teplota (roste mráz), tak led (voda) zvyšuje svou hustotu...tolik k fyzice...No nevim, ale já mám vyzkoušeno toto:
Pivo ve skleněné láhvi při -1°C je zmrzlé, ale láhev nepraskne...pokud se to sníží na -3° tak odpadne dno....a pokud je ještě větší mráz, tak se roztrhne úplně lahev ;)

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
15 roků 10 měsíců zpět #9 od Ceco30
sak ano... tak tak...ach ta cestina:)

Fiat Tipo 1.9 Tdi

Více
15 roků 10 měsíců zpět #10 od Charles
No nevim, ale jedno je prostě daný a to fakt, že větší mráz nadělá větší škody :? a našel k tomu toto:
Závislost hustoty ledu na teplotě
Teplota (°C) - Hustota ledu (kg/l)
0 -- 0,9167
-10 -- 0,9187
-20 -- 0,9203
-30 -- 0,9216
-40 -- 0,9228
-50 -- 0,9240
-60 -- 0,9252
-80 -- 0,9274
-100 -- 0,9292
-120 -- 0,9305
-140 -- 0,9314
-160 -- 0,9331
-180 -- 0,9340

Tabulka převztata z CRC Handbook of Chemistry and Physics. 82nd edition. CRC Press, 2001. ISBN 08-4930-482-2.

Ale to jsem OT....hlavně aby to kámošovi nezničilo třeba hlavu, protože já jsem ji měl prasklou a sháněl jsem ji po všech možných vrakáčích v republice....trvalo to asi 3 měsíce než jsem něco schrastil :? chladič se sežene za pár stovek jinej ;)

Více
15 roků 10 měsíců zpět #11 od Ceco30
no sak jj...ja mam cele Tipko este jedno na ND, a akurat jedna vec mi tam chyba je hlava...

Fiat Tipo 1.9 Tdi

Více
15 roků 10 měsíců zpět #12 od Tomas-Oaza
Odpověděl Tomas-Oaza pro téma Re: pomoc, zamrznuta voda
no zrovna ted tak premyslim pri cteni jestli mi nazamrzla cundrbudka. pred svatkama sem menil pumpu a dolil sem to jen vodou, tak se musim zajet podivat jestli tam neco zustalo a nepopraskalo to

Lancia Kappa 2,4 TDS
Škoda Favorit čundrbudka

www.lanciaklub.cz

Více
15 roků 10 měsíců zpět #13 od skypan

No skypi, trošku jsi to otočil, pokud se teplota snižuje, tak led zvětšuje objem, když taje, tak naopak ho "zmenšuje" protože se mění jen skupenství, ale vlastní objem (množství) je stejné. Takže šupem odtah do tepla :!: Hadice to orčitě přežijí, ale větší obavy bych měl z hlavy a chladiče :?

Jinak ten majitel je asi docela odborník, když při 15° mrazu tam nemá žádnou nemrzku 8)

že bych chiběl zrovna na tuto látku ve fyzice :?: :?: :twisted:,je to možný....přeci jenom už jsem dvacet let ze školy :lol:

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním

Více
15 roků 10 měsíců zpět #14 od skypan
teplotní roztažnost materiálu:"železný hranol"při zahřívání se roztahuje a na opak se stahuje...(učili nás že u ledu je to právě na opak)že než změní skupenství,tak má právě nejvíce objemu :)
doba pokročila,fizikální zákony se asi taky změnily,dneska už se za pár doláčú lítá na měsíc.......asi stárnu a blbnu noooo :oops:

Více
15 roků 10 měsíců zpět #15 od Charles
Ale no ták....jaký blbnutí...právě že led to má naopak, já jen vim, že u nás tomuhle nadávali "anomálie vody" myslim ta obrácená roztažnost ;)

Vygenerováno za 0.517 sekund