RUCNA BRZDA

Více
15 roků 2 měsíců zpět #1 od expo44
RUCNA BRZDA vytvořil uživatel expo44
Zdravim chlapi. Pred par emsiacmi som kupil tempru v naozaj perfektnom stave az na maly detail z emi nejde rucna lebo mam vzadu kotucove brzdy. Do teraz mi rucna dako nechybala ale blizi sa cas TP :D a potrebujem to spravit. tak sa pytam , co mi treba ktomu aby som ju spojazdnil na kotucovych brzdach?

TEMPRA 2.0 TDI, motor FIAT CROMA, nove turbo, ide ako diabol :P spotreba 5l

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
15 roků 2 měsíců zpět #2 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: RUCNA BRZDA
tak o tom bych ti mohl vyprávět dlouhou pohádku... :lol:
1) koukni jestli ti chodí lanovody - lehni pod auto a někdo ti musí vekslovat z ručkou, pokud ano pokračuj na zadní brzdě, jinak musíš vymněnit lanovod, rozhýbat ho nemá cenu stejně to nebude dobře chodit.
2) chodí ti páčka na brzdiči, pokud se nevrací při zatažení musíš rozebrat celá brzdič a vyčistit, kup si opravnou sadu a sadu náhradních nervů a jdi do toho, není to složité, ale dostat z5 pružinu pod domečkem je docela makačka, chce to nad tím přemýšlet a udělat si třeba nějaké pomůcky jak to naštelovat.
3) vlastní rozborka docela jde, vybrat pístek, perfektně očistit od rzi a vyleštit, povymněňovat gumy, pdo pístkem je šroubovací samostav, až budeš pístek vracet tak šroubovat ne jen tlačit jinak ho zmršíš...
4) nejhorší varianta je že už někdo před tebou zničil ten samostav a to je pokud vím neopravitelný...
když už budeš v tom rozebírání, doporučuji ještě vyměnit hadičky, nestojí to svět a dost to pomůže...

Více
15 roků 2 měsíců zpět #3 od expo44
Odpověděl expo44 pro téma Re: RUCNA BRZDA
hmm ten prvy bod som spravil. vcera som bol v garazi a pozeral som pod autom a kolega zatiahol rucnu...lanka sa stiahli takze lodicky bude problem uz len vzadu na brzdach. Otazka znie co je to packa na brzdici? nejsom docela zbehly v brzdovom systeme. A nechapem co to mam robit stou pruzinou pod domeckom? hmm ten druhy bod som nepoochopil preto som to ani nedokazal zatial opravit :D
Rozborka?? samostav? prosim vysetlit...a nahodou nejake foto? dakujem

TEMPRA 2.0 TDI, motor FIAT CROMA, nove turbo, ide ako diabol :P spotreba 5l

Více
15 roků 2 měsíců zpět #4 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: RUCNA BRZDA
když vyndáš pístek uvidíš domeček pod kterým je pružina, domeček drží dole segerovka není problém ji vyndat, ale dát z5, protože musíš překonávat poměrně značnou sílu pružiny a ještě mít dost prostoru na manipulaci se segerovkou.
Není to složité ale pomohl "zlepšovák" jak si pomoct (tímto děkuji ještě jednou Maxovi za cennou radu). Domeček jsem zatlačoval pomocí kousku trubky a malé truhlářské svorky, je potřeba ho dobře vystředit aby nepřekážel segerovce v zapadnutí, segerku jsem stáhnul pomocí svorky (U-čka) ze slabého hřebíčku, který měl sílu udržet ji staženou, naštelovat a pak ťuknout do svorky, ta vypadne a segerovka zapadne do drážky. To je poslední fáze montáže.
Mezi tím je celý rozbor, ale ten není složitý, když vyndáš domeček a pružinu, jde ven šroub samostavu, pod ním je oska na kterou tlačí excentr toho brzdícího elementy co vidíš z venku, když vyndáš osku jde vytáhnout ven vidlička s osou co drží koncovku lana. Ta oska je přes těsněná gufero, to je vetšinou pryč a to je hlavní důvod nefunkčnosti ruční brzdy, když všechno vyčistíš a vyměníš gufero a další těsnění co tam najdeš (tuším už jen O-kroužek pod samostavem), namažeš to před složením spoustou vazelíny tak budeš mít na věky pokoj...
Není to složité, když si budeš hlídat co vytahuješ a dáš to zase zpět není v tom problém... Mám někde i fotky z rozborky...
Potřeboval jsem na to koupit opravnou sadu těsnění a kleště na segerky (stahovací), které jsem neměl...

Vygenerováno za 0.309 sekund