bouchání podvozku

Více
16 roků 3 měsíců zpět #1 od Katka
bouchání podvozku vytvořil uživatel Katka
Ahoj, otevírám i tuhle sekci a prosím o radu. Mám problém s ranami na podvozku: zřejmě vlevo vzadu,ale můžu se plést.
Je to směs zvuků mezi vrzáním, bouchnutím, někdy i dutá rána, někdy to zní jako kdybych vezla PET láhve v zatavených foliích a oni o sebe vrzaly. Dříve se to ozývalo jen při přejezdu přes díru nebo horší povrch a teď i běžně při přeřazování, prudším sešlápnutí plynu, jakýkoliv pohup je znát, a vždycky při zatáčení doleva, vpravo vůbec ne nebo minimálně. Výfuk drží pevně.

Tipo 1,4 i.e; 1989

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 3 měsíců zpět #2 od Předseda
Odpověděl Předseda pro téma Re: bouchání podvozku
Takovýhle charakteristický skřípání - přesně jak popisuješ, jako petflašky v packu a občas bouchání - dělalo kamarádovi plato před zadním oknem.

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

• vilímek petr
16 roků 3 měsíců zpět #3 od vilímek petr
Odpověděl vilímek petr pro téma Re: bouchání podvozku
Jj,to plato mě taky vrže jak se to auto kroutí.

Více
16 roků 3 měsíců zpět #4 od Katka
Odpověděl Katka pro téma Re: bouchání podvozku
A co s tím kluci? Přiznávám že nevím co platem myslíte.

Tipo 1,4 i.e; 1989

Více
16 roků 3 měsíců zpět #5 od Předseda

A co s tím kluci? Přiznávám že nevím co platem myslíte.

Plato je ta vodorovná plocha mezi zadními opěradly a zadním oknem. Kamarád to po stranách utěsnil nalepením molitanu.

Více
16 roků 3 měsíců zpět #6 od Katka
Děkuji. To bude skřípání vyřešeno. Ještě podvozek,ale závadu netuším. Auto bylo na rampě, rozhoupávali jsme ho, ale tyto specifické zvuky jsou jen při jízdě.

Tipo 1,4 i.e; 1989

Více
16 roků 3 měsíců zpět #7 od Předseda
Nemohla by sis doplnit profil a případně podpis? Jako odkud jsi a co je to vlastně za auto?

Více
16 roků 3 měsíců zpět #8 od Katka
Pardon... Jsem z okresu Žďár nad Sázavou, jedná se o Tipo 1,4 i.e, rok 1989. Je to mé první auto a poslední půlrok samý problém, viz mé jediné další téma zde na foru v Motory benzín.

Tipo 1,4 i.e; 1989

Více
16 roků 3 měsíců zpět #9 od Předseda
Ale neboj, to se dochytá. Nelam nad tím autem hůl. Taky mi trvalo než jsem ze svojí tempry udělal spolehlivý auto. Jen by to chtělo mít v blízkosti nějakého dalšího Tipaře.

Více
16 roků 3 měsíců zpět #10 od Vali
Odpověděl Vali pro téma Re: bouchání podvozku
No nechci kazit naděje, ale asi to nebude jen to plato. Většina vrzavých a kmitajicích zvuků je od výfuku, sám jsem 3 měsíce marně hledal příčinu zvuků a také mi to dělalo jen při zatáčení na jednu stranu.

Nicméně když už to není výfuk, tak bych kouknul na tlumiče jako takové, jestli jsou v pořádku misky - vrchní část, kde je tlumič osazen jestli miska není prorezlá, a pak uložení tlumičů to je právě jakoby pod miskama nad tlumičem, nicméně okem to vidět není a blbě se to kontroluje. Pak projít přední i zadní nápravnici a uložení motoru. U nápravnic hlavně čepy a ramena, u motoru jsou prakticky 3 držáky dva jsou na bocích a jeden jde na převodovce, můžou tam být už špatné silenty - gumy.

Abych to zhrnul a nepůsobilo to chaoticky :
1) kontrola tlumičů - opticky jak jsou na tom misky, rozhoupat auto i při vytočeném volantu. Uložení předku se dá hodně orientačně zjisit, když se zvedne předek auta a kroutíš volantem ze strany na stranu, jestli v tom nekřupe, nelupe atd.

2)Kontrola nápravnic, držáků motoru a čepů - nejlépe vzít nějakou pevnou tyč a zkusit to zapáčit a trošku to rozpohybovat, jestli se něco ozve a je viditelná vůle, samože s citem, ale ono to něco vydrží

3) na to jsem ani já nepřišel, ale nakonec to bylo ono - a zase ten výfuk :lol: Předpokládám podle vlákna na motorech, že máš stříkačku a tím pádem máš katalyzátor, je tam na tom kryt, zkus kouknout, jestli není povolenej - on je tam jen nabodovanej a rád se ukelepe a taky před katem je taková pružinka, u mě byla prasklá na obou stranách a jeden by nevěřil co to způsobovalo za randál šílenej. Zkus kouknout na tu pružinku a uvidíš.

Tím zkus kouknout myslím nějakého známého, co ti proměřoval ta čidla, jak si psala v jiném vlákně :wink:

Tak držím palce..
OT nevěš hlavu, já co mám Tipo 2. rok, tak jsem skoro vše vyměnil a to jsem o autech nevěděl nic, ale tady se člověk docela dost naučí :lol:

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Více
16 roků 3 měsíců zpět #11 od Katka
Ahoj Vali, ostatní.
V pátek odpoledne jsem dojela k tomu kamarádovi, co mě (už nerad ) pracuje na Tipu. Vjeli jsme na díru, otevřeli kufr, my holky na něj sedly a úkol byl auto co nejvíc rozhoupat. To se povedlo a výsledný zvuk byl ostré kovové lupání-praskání, bez vrzání. Ozývá se na levé zadní nápravě. Promiňte můj neinteligentní popis - v místě kde je na tyči šroub...není někde fotka podvozku zde v galerii prosím, abych sama věděla o co jde? Ten šroub byl zatuhlý a nešel povolit.
Když jsem chtěla vyjet z garáže, tak Tipko nenastartovalo, točí a nedá jiskru a považte, doteď nechytlo a stojí tam. Jestli cívka nebo co už nevím. Cítím vztek a lítost. Ani týden to auto nejelo bez problémů, ať se startem, zdecháním nebo jak teď, že už ani nestartuje. Za dva měsíce jsem servisům a kamarádům dala celkem 7800 Kč a výsledek znáte, píšu sem každý týden. V tuhle chvíli nevím co dál, jestli si vzít od kamarádky Škodu 120, ať mám něco do práce na pojezd, nebo dál vyspravovat Tipko. Mám toho " plný brejle ".

Tipo 1,4 i.e; 1989

Více
16 roků 3 měsíců zpět #12 od drto
Odpověděl drto pro téma Re: bouchání podvozku
neboj netreba hned vesat hlavu :D ja ked som si kupil svoje tipko tak som sa vozil tyzden a potom ako keby utalo nemohol som nastartovat a auticko bolo v servise asi mesiac a pol. bolo na nom vymenene takmer vsetko a stale nie a nie nastartovat az sa to potom nakoniec podarilo a bola chyba v cievke zapalovania. raz isla a raz nesla tak preto auticko startovalo ako sa mu chcelo. odvtedy mam po probleme a uz to bude zachvilku skoro rok co jazdim bez problemov (musim zatukat na drevo). ono nikedy to uz vyzera zufalo ale stale sa to da nejak vyriesit. hold tie nase auticka su uz takmer veterani a uz to s nimi lepsie nebude :D ale ked sa o ne budeme starat tak ako sa patri tak sa nam aj oni odvdacia tym ze budu fungovat tak ako maju :wink:

Fiat Tipo, 1.4 karbec, r.v. 1990, 210 000 km - predané

Fiat Brava, 1,6 16V, r.v. 1998, na tacho 61 500 km

Více
16 roků 3 měsíců zpět #13 od rs
Odpověděl rs pro téma Re: bouchání podvozku
Katko ty mas smulu.Ten kolega je elektro znaly(alespon trosku)?
Pokud ano tak at zmeri jestli je po otoceni klicem do zakladni polohy na indukcce 12V.Tak chybi napajeni ze spinacky.Treba najiti proc.Pokud tam je 12V tak ti z velkou provdepodobnosti doslouzil snimac otacek na klice.To ti tady jiste nekdo pujci na vyzkouseni ze Vali.Ze by byl vadny digiplex nepredpokladam.Jeste je samozjejme dobre promerit kabel mezi snimacem a digiplexem(svorky 7 a 8 )
Pokud bys hledala snimac otacek (nebo taky HU podle toho jak kdo nazve) je umisten na rozdelu mezi prevodovkou a motorem(na setrvaku) otocen smerem k ridici(konektor ma 2 piny).Digiplex je takova zebrovana krabicka pod oknem.
Promin ze to pisi timto zpusobem ale nevim jak znas sve auto tak radsi tak(nedelam si z tebe srandu a ani te nechci urazit,jistota je jistota)
Pokud bude kolega merit to cidlo tak by melo mit pri odpojenem konektoru odpor 650-900 ohm.
Radek

Quod licet Jovi,non licet bovi.
Persona non grata.

Více
16 roků 3 měsíců zpět #14 od Katka
Děkuji za rady a pozvbuzení.
drto: na cívku určitě mrkneme. Ráda bych věřila, že Tipko už bude spolehlivé,ale zatím mě hází klacky pod nohy a já už celá vzteklá :evil:
Pořád mu dávám šance a ono mě ne!
Radku: ten kámoš není moc elektrikář, ale dám mu to přečíst. Jinak se neomlouvej, jsem vděčná za detailní popis - kde co, jakou to má barvu, jak to vypadá....

Tipo 1,4 i.e; 1989

Více
16 roků 3 měsíců zpět #15 od Vali
Odpověděl Vali pro téma Re: bouchání podvozku
No Katko asi vím, jak se cítíš, já už léčím Tipo 2 roky, dávám mu nejlepší pěči a ono se mi vždy zle odvděčí... :cry: Nicméněm pokud se povede to dát dopořádku, je třeba tomu věřit, ikdyž z mojich úst se divím, že něco takového vypustím, tak to za to stojí :wink:

No nicméně k věci:
Jak psal Radek, snímač otáček, na něj bych asi pojal největší podezření, sám se však přesvěčil, že ikdyž ukazuje správný odpor, tak nemusí být Ok, je lepší ho zkusit přehodit, lépe půjčit. Já mám doma 2 navíc, nicméně jedno nefunkční a druhé asi způsobující špatné teplé starty, to zjistím ještě časem, sand tro bude tím. Ale u tebe bych na snímač také také sázel, pokud zkontroluješ ostatní věci, viz. níže, tak to asi bude tím

Pokud je změřené čidlo vody, což jsi psala, pak změřit cívku jak psal Radek. Zkontrolovat kabely ke svíčkám, i svíčky - ať se předejde přehlídnutí lehce zjistitelných věcí.

Digiplex je vidět na obrázku tady:
Málo se ale kazí, kontrola je ale těžká, jen zkusit půjčit. Ale jak mě přesvěčil i Radek, většinou vadné nebývá.
Foto zde: je to to žebrované hliníkové obdélnikové těleso
www.fiattipo.net/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=1645
Škoda, že nebydlíš poblíž někoho z klubu :cry:

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Vygenerováno za 0.472 sekund