jak velký proud?

Více
14 roků 11 měsíců zpět #1 od Charles
jak velký proud? vytvořil uživatel Charles
chlapi znalí a sečtělí, poraďte mi. Kolik proudu teče přes spínací skříňku, když se startuje? Neočekávám závratné proudy, páč kablík k cívce startéru má průřez odhadem 1 mm2.
Ještě upřesním, nemohu to orientačně změřit u sebe, auto nemám po ruce. Známému se rozsypala spínačka a nechce kupovat jinou, nebo spíš na ni nemá, takže to dočasně vyřešíme přes startovací tlačítko. Abych měl to správné, co se nerozteče při startování diesela, tak chci vědět proud....
díky moc ;)

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #2 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: jak velký proud?
Já bych si s tím moc hlavu nedělal. Jde o slabý káblík a chvilkové sepjetí. Navíc i ty nejmenší spínače už začíná na hodnotě přes 200W. Tam určitě nebudou závratné proudy ... ale z hlavy ti to taky rozhodně neřeknu. Proud přibližně větší než pro sepnutí relé .. bych tipoval.

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Více
14 roků 11 měsíců zpět #3 od Funman
Odpověděl Funman pro téma Re: jak velký proud?
Karle, ty už jsi zapomněl na tlačítko, které jsem ti posílal?
Chtěl jsi ho přece dávat na to startování. Tak na něho koukni a vše se dozvíš. :wink: :lol:

Robert
Bývalé: FIAT TIPO 1.6ie DGT DOHC 90ps r.v.90 - zůstane mi v srdci hodně dlouho...
Současné: Mazda 323F BA 1.8i DOHC 16V 85kW 115ps r.v.97 - jezdí fakt dost dobře...
www.fiattipo.net/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=22522

Více
14 roků 11 měsíců zpět #4 od TooM-As
Odpověděl TooM-As pro téma Re: jak velký proud?
odpoledne ti to naměřím .

Bývalé:
fiat tipo 1.6 DOHC 66kw
fiat tipo 2.0 8V 83kw
fiat tipo 2.0 16V 107kw
Současné:
Fiat tipo 4x4 2.0 8VT 130kw

Více
14 roků 11 měsíců zpět #5 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: jak velký proud?
to BlackJack: hlavu si s tim lámat musim, protože startuješ třeba 5 vteřin a za tu dobu se nějaké tlačítko na menší proud může kvalitně prohřát a po několika startech bude po něm....

Karle, ty už jsi zapomněl na tlačítko, které jsem ti posílal?
Chtěl jsi ho přece dávat na to startování. Tak na něho koukni a vše se dozvíš. :wink: :lol:

jooo kamaráde, copak vim, kde je mu konce? A jak jsem psal, neni auto, neni ani nic kolem něj...

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
14 roků 11 měsíců zpět #6 od Funman
Odpověděl Funman pro téma Re: jak velký proud?
No Karle, jestli si dobře vzpomínám, tak kontakt na tom tlačítku byl na 10A. A to tlačítko koupíš v každém obchodě s elektromateriálem.

Robert
Bývalé: FIAT TIPO 1.6ie DGT DOHC 90ps r.v.90 - zůstane mi v srdci hodně dlouho...
Současné: Mazda 323F BA 1.8i DOHC 16V 85kW 115ps r.v.97 - jezdí fakt dost dobře...
www.fiattipo.net/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=22522

Více
14 roků 11 měsíců zpět #7 od rs
Odpověděl rs pro téma Re: jak velký proud?

Já bych si s tím moc hlavu nedělal. Jde o slabý káblík a chvilkové sepjetí. Navíc i ty nejmenší spínače už začíná na hodnotě přes 200W. Tam určitě nebudou závratné proudy ... ale z hlavy ti to taky rozhodně neřeknu. Proud přibližně větší než pro sepnutí relé .. bych tipoval.

S tou vatazi jsi to nemyslel vazne. Vid ze ne.

Karle ta civka starteru ma odber cca 1A alespon naposled jsem meril nejaky starter s filcky. Takze prakticky cokoliv kolem 5A. Jen to nedavej moc blizko te hodnoty odberu je to indukcni zatez.

Quod licet Jovi,non licet bovi.
Persona non grata.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #8 od BlackJack
No ale bavíme se tedy v rámci 12W až 60W, což není nic extrémního. My ten startér neživíme ze spínací skříňky, my jej akorát spuštíme sekundárním obvodem spínací skříňky, která rozhodně není stavěná na obrovské proudy. Je to asi měsíc, co jsem kuchal spínací krabičku z důvodu nefunkčnosti.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #9 od rs

No ale bavíme se tedy v rámci 12W až 60W, což není nic extrémního. My ten startér neživíme ze spínací skříňky, my jej akorát spuštíme sekundárním obvodem spínací skříňky, která rozhodně není stavěná na obrovské proudy. Je to asi měsíc, co jsem kuchal spínací krabičku z důvodu nefunkčnosti.

No to jiste ale puvodne jsi tu psal, že i nejmensi spinace zacinaji na 200W coz jestli mi kalkulacka ukazuje dobre je 16.6A

Persona non grata.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #10 od BlackJack

No to jiste ale puvodne jsi tu psal, že i nejmensi spinace zacinaji na 200W coz jestli mi kalkulacka ukazuje dobre je 16.6A

Zkoumáš moc do podrobna co se tu píše. Vím, že existují i mikrospínače nebo dokonce tyristory pro spínání hoodně velkých proudů. Ale nepíšu konkrétné hodnoty. Stejně pokud zajdeš do obchodu s elektro součástkami, bude na druhé straně napsáno nejspíš 250V ~ 4A. Což jsou páčkové přepínače, spínače O/I jako třeba na zdrojích k PC. Tady jde vidět, že součástka velikosti prstu dokáže přenášet velké proudy. Nemyslím, že je dneska krize kupovat spínače dle proudu, ale dle fyzické velikosti spínače.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #11 od rs
Tak sorry uz nebudu cist podrobne co se tu pise a odpovidat budu zasadne na neco jineho nez o cem je rec v tematu. Ja nevedel ze se to nesmi. Ja jsem jen zvykly dodrzovat parametry zarizeni jake maji byt.
Ten tyrystor by nesel pouzit pokud jsi elektronik tak vis proc.

Persona non grata.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #12 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: jak velký proud?
Radku díky moc, čekal jsem že mi odpovíš. Našel jsem doma jedno tlačítko made in czechoslovakia (tesla), kde na něm stojí, že to je 220V 8A střídavých....tak to by snad mělo vydržet ne?

Více
14 roků 11 měsíců zpět #13 od BlackJack

Tak sorry uz nebudu cist podrobne co se tu pise a odpovidat budu zasadne na neco jineho nez o cem je rec v tematu. Ja nevedel ze se to nesmi. Ja jsem jen zvykly dodrzovat parametry zarizeni jake maji byt.
Ten tyrystor by nesel pouzit pokud jsi elektronik tak vis proc.

Vím jak funguje tyristor. Regulají proudu na přechod PN dochází k propustnosti přívodního proudu. V našem případě by musel být tyristor umístěn přímo na startéru .. místo cívky.
Elektrotechnice už se nějaký pátek věnuju. Ale chci říct, že když zajdu do elektrosoučástek, řeknu pružinový spínač, tak zřejmě každý bude vyhovovat našemu účelu (nevím jaký spínač si tam kdo chce dát, ale já bych si tam nacpal odskokový tlačítkový .. takový podobný jaký se dává např na ovladače průmyslových jeřábů)

Více
14 roků 11 měsíců zpět #14 od rs
A jak bys ho vypnul u ss obvodu?
To mi fakt neda neodpovedet.

Persona non grata.

Více
14 roků 11 měsíců zpět #15 od BlackJack
Já už tomu nerozumím, co se tu řeší. Samozřejmě že se tyristory na startér nedávají, kdyby k tomu byly vhodné, tak by ho asi každý startér měl. Jenom prosím neřešit, jak by to mělo fungovat. Tyristor podobně jako více polovodičových součástek umožnuje vícero typů zapojení. Existuje vícero druhů s různými vlastnosti a vnitřní stavbou a směsí.

Jinak to Charles: Ano můžeš ho v klídku použít :wink:

Vygenerováno za 0.523 sekund