Problémy s elektrikou
14 roků 9 měsíců zpět #1
od O.I.E
Problémy s elektrikou vytvořil uživatel O.I.E
Ahoj,našel sem tenhle web a myslim,že tu bude dost znalejch lidí,co o těhlech autech vědí potřebné informace,sám se považuju za takového polokutila a chtěl bych si udělat dost věcí na autě sám.
Mám následující problém:
Někdy v listopadu mi začla v autě blbnout elektrika.
Děje se to,že je v celé elektrice jakoby pulzující napětí,např.když mám větrák topení na dvojku,tak když to svazku vlítne jakoby větší proud,tak se větrák zrychlí,stejně třeba stropní světýlko,to sou takový věci,kterých si lze všimnout,ale myslím,že je to v celým svazku,ale to nejhorší je,že stejným způsobem pulzujou i hlavní světlomety,takže třeba tlumený svítěj a z ničeho nic zesílej,což ještě žárovky snesou,ale když dám dálkový a vlítne mi tam napětí,prdnou obě žárovky najednou,už mi to udělalo 2x,prostě najednou tam vlítne šupec a žárovky to nedaj a je po nich-celkem i nebezpečný za jízdy
Jinak je to Tipo 1.4ie DGT 12/91´ 5dv.
Baterka je 3měsíce stará,altík už prošel repasí tak půl roku zpět,byl tam spálenej diodovej můstek,to je teď dobrý,auto startuje jezdí,vše funguje,jen takhle pulzuje ta elektrika...ještě detail,nevim jestli by to s tim vůbec mohlo mít souvislost,ale kdyby náhodou,u DGT palubky nefunguje takovej ten stmívač toho DGT osvětlení...
Dělo už se to někdy někomu,poradí někdo po čem jít,či čím by to mohlo být ?
Díky ondra
Mám následující problém:
Někdy v listopadu mi začla v autě blbnout elektrika.
Děje se to,že je v celé elektrice jakoby pulzující napětí,např.když mám větrák topení na dvojku,tak když to svazku vlítne jakoby větší proud,tak se větrák zrychlí,stejně třeba stropní světýlko,to sou takový věci,kterých si lze všimnout,ale myslím,že je to v celým svazku,ale to nejhorší je,že stejným způsobem pulzujou i hlavní světlomety,takže třeba tlumený svítěj a z ničeho nic zesílej,což ještě žárovky snesou,ale když dám dálkový a vlítne mi tam napětí,prdnou obě žárovky najednou,už mi to udělalo 2x,prostě najednou tam vlítne šupec a žárovky to nedaj a je po nich-celkem i nebezpečný za jízdy
Jinak je to Tipo 1.4ie DGT 12/91´ 5dv.
Baterka je 3měsíce stará,altík už prošel repasí tak půl roku zpět,byl tam spálenej diodovej můstek,to je teď dobrý,auto startuje jezdí,vše funguje,jen takhle pulzuje ta elektrika...ještě detail,nevim jestli by to s tim vůbec mohlo mít souvislost,ale kdyby náhodou,u DGT palubky nefunguje takovej ten stmívač toho DGT osvětlení...
Dělo už se to někdy někomu,poradí někdo po čem jít,či čím by to mohlo být ?
Díky ondra
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
14 roků 9 měsíců zpět #2
od Charles
Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - Killer on The Road Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek
Odpověděl Charles pro téma Re: Problémy s elektrikou
Já nevím, jestli to je to samé, u tipa se mi to nestalo, ale když jsem měl žigula (vlastně taky fiat), tak tam mi to dělalo to samé, akorát mi teda žárovky nepraskaly. Bylo to vidět i na voltmetru, jak se zvedlo napětí až skoro na 16V. Problém byl v odcházejícím regleru na alternátoru. Do tipa jsem si voltmetr taky dodělal, dobrá kontrola funkčnosti dobíjení a napětí v síti
Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - Killer on The Road Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Méně
Více
14 roků 9 měsíců zpět #3
od michal_tipar
Michal Tipař [img:35fd246b7a]http://www.celysvet.cz/userbar/dbc73b9e20de02119c403187359ed2da.jpg[/img:35fd246b7a] Tipo 1,4ie \'93 Consummatum est!!!
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: Problémy s elektrikou
taky bych vsadil na špatnej regler, ale když je altík po repasi tak je to divný. Zkus připojit voltmetr a sledovat jaký tam jsou změny při tom "pulzování" pokud ti vystřelí napětí na nějakých 16V tak se nediv, že praskají i žárovky a regulátor asi dobrej nebude...
Michal Tipař [img:35fd246b7a]http://www.celysvet.cz/userbar/dbc73b9e20de02119c403187359ed2da.jpg[/img:35fd246b7a] Tipo 1,4ie \'93 Consummatum est!!!
14 roků 9 měsíců zpět #4
od O.I.E
Odpověděl O.I.E pro téma Re: Problémy s elektrikou
No upřímně..altík se kdysi vysypal,spálil se tam diodovej můstek a dalo se to takovýmu vesnickýmu ladiči pian,kterej prej altíky dělá..altík zrepásnul (jestli dal ten dioďák novej či ze staršího nevim) a od tý doby tak 3měsíce vše fungovalo bez potíží,a defakto dobíjení funguje stále (jakože nesvítí kontrolka a baterka se dobíjí)
Začlo mi to dělat až nějak teďka (třeba od prosince) s tím sněžným počasím,ale to může bejt náhoda...tak jestli se třeba někam nedostala vlhkost...
Regler,kterej máte namysli,to je ta "krabička" zvenku na altíku ?
Kdyžtak jestli nemáte ještě nějaké tipy,po čem jít,kde by mohl být nějaký zkrat či zoxidovaný kontakt anebo mě ještě napadlo relé světel ?? ..i když to pulzování je v celé síti.
Jinak teda nejsem moc elektrikář a elektrice rozumim jak koza muzice,tak omluvte trochu polopatické otázky případně..
Začlo mi to dělat až nějak teďka (třeba od prosince) s tím sněžným počasím,ale to může bejt náhoda...tak jestli se třeba někam nedostala vlhkost...
Regler,kterej máte namysli,to je ta "krabička" zvenku na altíku ?
Kdyžtak jestli nemáte ještě nějaké tipy,po čem jít,kde by mohl být nějaký zkrat či zoxidovaný kontakt anebo mě ještě napadlo relé světel ?? ..i když to pulzování je v celé síti.
Jinak teda nejsem moc elektrikář a elektrice rozumim jak koza muzice,tak omluvte trochu polopatické otázky případně..
14 roků 9 měsíců zpět #5
od O.I.E
Jinak to teda zkusim proměřit,ale už to úplně vidim,že tam asi najdu nějaký šílený hodnoty..
Méně
Více
14 roků 9 měsíců zpět #6
od michal_tipar
zkrat by mohl způsobit pohasínání světel ale neměl by za následek časté přepalování žárovek, ty odcházejí nejčastěji přepětím=přetížením a pak při pouštění. Nažhavená žárovka na kolísání napětí neshoří...
14 roků 9 měsíců zpět #7
od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: Problémy s elektrikou
Pokud ti to takhle bliká a pálí žárovky, tak je jasný, že ti tam dost skáče napětí. Regler by měl být ten blok v altíku, na kterém se nachází ulíky. Tohle nebude dělat žádnej kontakt ani relé. Sám jsi psal, že to je vidět i na světylku a ventilátoru. Ale odhadem ti to musí skočit až někam na 20V, a spíš by to mělo odpálit potkávačky, protože dálkový snesou více. Tohle kolísání je vážně moc špatný, taky by ti to mohlo odpálit rádio a nebo třeba řídící jednotku...moc bych to nedráždil
14 roků 9 měsíců zpět #8
od O.I.E
Dobrá,děkuji,takže diagnóza: ..nejprve jít po regleru na altíku ?
Díky za odpovědi.. ondra
edit: Aha,no to bych nerad,abych odpálil kvůli tomu celý auto...mám doma jeden altík navíc z nějakého Una,taky 1.4ka,ale co sem zkoumal,tak má jinej plášť na uchycení,ale střevíčka by snad měly jít povyměňovat,neb má i skoro stejný číslo dílu..
Nebo máte zkušenost,kolik takovej regler stojí novej ?
Díky za odpovědi.. ondra
edit: Aha,no to bych nerad,abych odpálil kvůli tomu celý auto...mám doma jeden altík navíc z nějakého Una,taky 1.4ka,ale co sem zkoumal,tak má jinej plášť na uchycení,ale střevíčka by snad měly jít povyměňovat,neb má i skoro stejný číslo dílu..
Méně
Více
14 roků 9 měsíců zpět #9
od michal_tipar
...a taky zničit baterku!!!...Tohle kolísání je vážně moc špatný, taky by ti to mohlo odpálit rádio a nebo třeba řídící jednotku...
14 roků 9 měsíců zpět #10
od čenda
Moc, v řádu litrů. Tudy cesta nevede, zkus tu spíš zadat inzerát na alternátor, to by bylo, aby někomu nezavazel v garáži
Zkus taky Aukro atd. Alternátor z Una by se mohl teoreticky použít z Una 70 na Tipo 1,4, páč to jsou úplně stejný motory, takže by měly sedět i řemenice.
1.4 i.e. 1992
Punto 55 1996
Lasciate mi cantare...
Odpověděl čenda pro téma Re: Problémy s elektrikou
Moc, v řádu litrů. Tudy cesta nevede, zkus tu spíš zadat inzerát na alternátor, to by bylo, aby někomu nezavazel v garáži
Zkus taky Aukro atd. Alternátor z Una by se mohl teoreticky použít z Una 70 na Tipo 1,4, páč to jsou úplně stejný motory, takže by měly sedět i řemenice.
1.4 i.e. 1992
Punto 55 1996
Lasciate mi cantare...
14 roků 9 měsíců zpět #11
od majster
zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane
Odpověděl majster pro téma Re: Problémy s elektrikou
altik nezhanaj, staci regler, ak by si mal vadny alt. tak napatie bude nizsie ako ma byt.
ale aj s tym reglerom neponahlaj, on ak odide tak sa sam neopravi, takze to vysoke napatie by si tam mal stale.
vysoke napatie sposobuje velke budenie, to znaci ze regler je v skrate-stale pusta plne budenie do rotoru.
odporucam rozobrat alt a kontrolovat meranim.
regler sa da tiez odmerat- otestovat. aj tu na foru sa to uz riesilo viackrat, zadaj do vyhladavaca skor ako zacnes minat peniaze a mozno zbytocne.
test najdes tu
majsterfiat.webovastranka.cz/file/443/3769_test_regulatora.doc
ale aj s tym reglerom neponahlaj, on ak odide tak sa sam neopravi, takze to vysoke napatie by si tam mal stale.
vysoke napatie sposobuje velke budenie, to znaci ze regler je v skrate-stale pusta plne budenie do rotoru.
odporucam rozobrat alt a kontrolovat meranim.
regler sa da tiez odmerat- otestovat. aj tu na foru sa to uz riesilo viackrat, zadaj do vyhladavaca skor ako zacnes minat peniaze a mozno zbytocne.
test najdes tu
majsterfiat.webovastranka.cz/file/443/3769_test_regulatora.doc
zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane
Vygenerováno za 0.417 sekund