diody

Více
18 roků 5 měsíců zpět #1 od PoloKu
diody vytvořil uživatel PoloKu
Mas dotaz jak mam dat misto normalnich zarovek co sviti za koleckama s topenim diody?? musi byt k tomu neco aby se diody nespalili?? diky!!

Fiat Tipo 1.4 r.v 1989

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
18 roků 5 měsíců zpět #2 od jirkaR
Odpověděl jirkaR pro téma Re: diody

Mas dotaz jak mam dat misto normalnich zarovek co sviti za koleckama s topenim diody?? musi byt k tomu neco aby se diody nespalili?? diky!!

určitě odpor!

Fiat Tipo
2.0.Ie Po GO Motoru r.1990 zel.metal

Více
18 roků 5 měsíců zpět #3 od Criton
Odpověděl Criton pro téma Re: diody
pokud tam je 12V, tak když dáš před modrý diody 120ohm, tak to bude svítit v pohodě...

Už je pryč: Fiat Tipo 1.6 DOHC r.v. 1989
Nyní: Škoda Octavia 1.9TDi

Více
18 roků 5 měsíců zpět #4 od rat21
Odpověděl rat21 pro téma Re: diody
Alebo 12 V diodu.

1.9 TDsX - r.v. 1991 - 270.000 km - po smrti :-(

Více
18 roků 5 měsíců zpět #5 od jirkaR
Odpověděl jirkaR pro téma Re: diody
v autě máš ale 14 v Tak se ten odpor musí počítat na 14V

Fiat Tipo
2.0.Ie Po GO Motoru r.1990 zel.metal

Více
18 roků 5 měsíců zpět #6 od Criton

v autě máš ale 14 v Tak se ten odpor musí počítat na 14V

nemusí, pokud tam dáš stabilizátor napětí na 12V

Více
18 roků 5 měsíců zpět #7 od Max-el
Odpověděl Max-el pro téma Re: diody
Stabilizátor? Nějak moc složitý kvůli diodě, ne? :lol: Nemusíš tam taky dát nic, když je zapojíš do série :idea:

Fiat Tipo 1.8 GTI 3 dveře r.v.12/94
Fiat Stilo 1.9 JTD Multi Wagon r.v.12/05

Více
18 roků 5 měsíců zpět #8 od Criton

Stabilizátor? Nějak moc složitý kvůli diodě, ne? :lol: Nemusíš tam taky dát nic, když je zapojíš do série :idea:

jo to jo, ale do serieje musíš napojit podle napájení diody, pro modrou sou to tři, červený 5 a žlutý 6

btw.
Napětí 10V zajišťuje třísvorkový stabilizátor 7810. Potom postačí na akumulátoru 11V a LED svítí plným svitem a nepohasínají při startování. Zapojovat do série 4 modré LED a připojit je na akumulátor přímo nedoporučuji, protože napětí 4x3,3V=13,2V je na akumulátoru jen za jízdy a i při malém poklesu (stačí o 0,1V) LED viditelně pohasnou.

Více
18 roků 5 měsíců zpět #9 od PoloKu
Odpověděl PoloKu pro téma Re: diody
a jak se pocita ten odpor?

Fiat Tipo 1.4 r.v 1989

Více
18 roků 5 měsíců zpět #10 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: diody
Mám tam diody stejně tak v palubce a všude kde to jde (modrý) musíš ji ovšem doplnit srážecím odporem abys nepřekročim maximální proud který může téct ledkou a to je u vysoce svítivých diod 30mA rozumné číslo je tak 20mA protože na svitu se to skoro nepozná a ledka dýl vydrží než když je zatížená na maximum, to se i dost hřeje...
Počítá se to tak že od vstupního napětí odečteš jmenovité napětí diody a vydělíš to proudem, který má protíkat vyjde ti číslo v ohmech a volí se nejbližší vyšší v řadě.
Prakticky (14V-3,3V)/0,02A=535Ohm nejbližší vyšší v řadě je 560ohm a ty používám, výkonově stačí SMD (pokud s nima teda umíte pracovat 8) ) Výkon odporu se počítá z odporu a proudu P=R*I^2 560*0,02^2=0,225W
Pro standardní odpor při tomhle použití se o to nemusíte starat, protože jsou 0,5W takže to zládnou, ale SMD má jen 0,25W a tam už je to na hraně ale stačí to, mám to už dost douho v provozu.
Jinak ta odporová řada jsou násobky čísel 1, 1.2, 1.5, 2.2, 2.7, 3.3, 3.9, 4.7, 5.6, 6.8, 8.2 v nejrozšířenější řadě E24
Napětí diod a proudy můžete studovat na následující stránce www.ezk.cz/diody_led_sez.htm
Na 120ohm by ti ta ledka svítila tak asi 5 vteřin při 70mA...
Do série dávat ledky je nevhodné vzhledem k tomu, že tam může být jedna slabší a pokud odejde, přestane to fungovat komplet všechno, s odporama jen ta jedna. Takhle se zapojují rampy brzdovek a všiměte si jak často tam nesvítí jednotlivé segmenty, když jsem si ji koupil tak jsem ji hned upravil, protože ty diody tam jsou dost přetížený, a po třech letech svítí furt celá...

Více
18 roků 5 měsíců zpět #11 od Tkevlar
Odpověděl Tkevlar pro téma Re: diody
Tak to jsem nějak nepobral. Já vždy myslel že jde jen o to, aby odpor srazil napětí. A ne aby srážel i protékající proud.

Alfa Romeo 156 1.9JTD
Alfa Romeo 155 1.8TS (bohužel motor KO)
ex.Tipo 1.7D

Více
18 roků 5 měsíců zpět #12 od lubosbrno
Odpověděl lubosbrno pro téma Re: diody
Kup si hotovou diodovou žárovku a nemusíš nic počítat a mít strach,že se Ti to spálí.

Fiat Tipo 1.4 IE r.v.88 - koupil jsem ho teprve 30.8.2005,tak se
prosím nedivte některým otázkám.Učený z nebe nespadl.Za chvíli ho budu mít rok.

Více
18 roků 5 měsíců zpět #13 od Augustin
Odpověděl Augustin pro téma Re: diody

a jak se pocita ten odpor?

Sice to MichalTipar vysvetlil na prikladu, ale jinak to je Ohmuv zakon, ktery najdes v kazde prirucce elektro, nebo tabulkach (i pro zakladni skoly). :wink:

Více
18 roků 5 měsíců zpět #14 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: diody

Kup si hotovou diodovou žárovku a nemusíš nic počítat a mít strach,že se Ti to spálí.

Dělají se diodové žárovky i v tohle rozměru (2,5mm), já je viděl jen 5mm a ty tam dostaneš jen velkou silou :lol:

Více
18 roků 5 měsíců zpět #15 od petr1978
Odpověděl petr1978 pro téma Re: diody

pokud tam je 12V, tak když dáš před modrý diody 120ohm, tak to bude svítit v pohodě...

120 je trochu málo. Normálně to tak vychází kolem 600 Ohm.
Teda pokud myslíš ty diody co jsou na 2V a max 20 mA.
Při 14.3 V mi to vychází náodpor 715 Ohm.

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Vygenerováno za 0.481 sekund