Přepínání světel

Více
16 roků 11 měsíců zpět #1 od Dan
Přepínání světel vytvořil uživatel Dan
Pánové elektrikáři mám na vás dotaz. Zajímalo by mě jakým způsobem předělat přepínání u obyč. světla s H4 na světlo s dvojitou optikou. To zn. H1 nebo H7 pro tlumené a H1 pro dálkové. Mám na mysli, když přepnu na dálková tak aby svítila i tlumená. Viz. Marea, Stilo a pod. Díky.

FIAT TEMPRA SW 1.8i.e SX. r.v.8/96, ABS, aut. klima, DO

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #2 od Max-el
Odpověděl Max-el pro téma Re: Přepínání světel
nemám tu teď scháma elektriky, ale budu vycházet z toho, že páčky přivádí napětí na relátko. Takže z drátu, který vede k relátku od dálkových světel, vyvedeš ještě jeden drát na relátko potkávaček. Budeš tam muset dát usměrňovací diodu, aby to napětí mohlo jít jen jedním směrem.

Stačí tak, nebo budeš chtít i schéma?

Fiat Tipo 1.8 GTI 3 dveře r.v.12/94
Fiat Stilo 1.9 JTD Multi Wagon r.v.12/05

Více
16 roků 11 měsíců zpět #3 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: Přepínání světel
No toto jsem taky viděl a bylo to vyřešeno přes kabely, kterými se propojily žárovky a na ně se udělal nějakej bazmek z diod aby to šlo z dálkových na potkávací, ale ne opačně...nejsem elektrikář, ale taky by se mi to líbilo :P

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
16 roků 11 měsíců zpět #4 od Dan
Odpověděl Dan pro téma Re: Přepínání světel
Pokud by byl i ten plánek tak budu rád. Mám v plánu to časem přědělat tak se bude hodit.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #5 od Max-el
zítra to sem hodím

Více
16 roků 11 měsíců zpět #6 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: Přepínání světel

zítra to sem hodím

paráda, to se mi taky hodí ;)

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
16 roků 11 měsíců zpět #7 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: Přepínání světel
jestli to chápu správně tak chceš aby svítila buď ta (H1) nebo ta (H7) žárovka, to ale dělá i na dvouvláknovce H4, buď svítí jedno vlákno nebo druhé, obě svítí jen při výstražném zablikání. Takže podle mě stačí rozhodit dráty ze stávájící patice H4 na dvě patice a kostru zapojit společnou...

P.S. Sorry sem nějak přehlédl, že mají svítit obě...

Michal Tipař [img:35fd246b7a]www.celysvet.cz/userbar/dbc73b9e20de02119c403187359ed2da.jpg[/img:35fd246b7a] Tipo 1,4ie \'93 Consummatum est!!!

Více
16 roků 11 měsíců zpět #8 od hovi
Odpověděl hovi pro téma Re: Přepínání světel
no zajímavé vylepšení , jen by mě zajímalo, jak se to pak napasuje do tý paraboly :?:

tipo 1.6 ie decent tuning - 14"alu , sportovní filtr,prahy,leddiodove neony,blinkry fabia,mračítka, M3 zrcátka ...

Více
16 roků 11 měsíců zpět #9 od Max-el

ty diody to bude chtít nějaký, aby vydrřeli větší proud, ale nevim, kolik teče přes žárovky... počítat se mi to dneska nechce

popřípadě to lze zapojit tak, že do tohoto zapojení dáš místo žárovek relátka a místo relátek páčky :D když tak na to koukám, tak to tak bude i lepší, protože se nebudou relátka tolik zatěžovat. hodim sem i to druhé schéma

Více
16 roků 11 měsíců zpět #10 od Dan
Odpověděl Dan pro téma Re: Přepínání světel
Já mám v plánu sériová světla dát pryč a místo nich namontovat samostatná kulatá světla. Jedno pro tlumené a druhé pro dálkové. Problém bude z čeho a jak vyrobit panel ve kterém budou světla zasazená a ten pak namontovat místo seriových. Proto řeším to přepínání.

Více
16 roků 11 měsíců zpět #11 od Max-el

tohle je kulturnější, nemělo by to zatěžovat relátka
dioda tam bude stačit obyčejná 1N4007

Více
16 roků 11 měsíců zpět #12 od joki
Odpověděl joki pro téma Re: Přepínání světel
Ked el. výkon(W) sa rovná napätie(V) krát prúd(A) Tak potom napríklad 55W žiarovka by mala brať prúd 55 lomeno 12 -to je asi 4,6A Takže dioda by mala zniesť 5A a viac.

jj

Více
16 roků 11 měsíců zpět #13 od michal_tipar
Odpověděl michal_tipar pro téma Re: Přepínání světel
výpočet je sice správný, ale má jednu malou chybičku, nemůžeš takhle počítat proud vláknem žárovky...
Studené vlákno žárovky před rozžhavením má odpor řádově desetin ohmu a proudový náraz je neporovnatelně vyšší proti nominálu a to žádná dioda nevydrží (říká se tomu "první průraz") respektive by to mysel být 100A chlazená dioda nebo vymyslet plynulý náběh, což by defuckto prodloužilo životnost žárovky na nekonečno...

Michal Tipař [img:35fd246b7a]www.celysvet.cz/userbar/dbc73b9e20de02119c403187359ed2da.jpg[/img:35fd246b7a] Tipo 1,4ie \'93 Consummatum est!!!

Více
16 roků 11 měsíců zpět #14 od Max-el
ale to není jediná chyba prvního zapojení. Relé je taky na nějaký proud, jestliže tam zapojíme ještě jednu žárovku, můžou se nám spéct kontaky.

To druhé schéma je lepší, protože se tam manipuluje pouze se spínacím proudem

Více
16 roků 11 měsíců zpět #15 od Jenda
Odpověděl Jenda pro téma Re: Přepínání světel
nejsem zběhlej v elektrice,ale domnívám se,že nové auta mají jakýsi zpomalovač na rozsvícení,že ty žárovky nedostanou takovej šok při zapnutí.Dalo by se něco takového použít :idea: :?:

1.6 DOHC r.v.89,naj.220 000Km,spotř.8.2L/100
Šlape jako hodinky,ale nemá STK,spinká v depozitu.
Opel AstraF 1.7TDs,momentálně plně využito.
Fiat 127, spotř.5.2L/100 ,spinká v garáži.

Vygenerováno za 0.117 sekund