Tempra 1.6 57kw nejede (stále nevyřešeno)

Více
16 roků 10 měsíců zpět #1 od Romus
Takže pánové prosím o jakoukoliv radu, i když vím že mi asi moc nepomůžete. :(

Takže jak to popsat: nedrží volnoběh, občas drží nízkej, někdy i normální. Občas netáhne na půl plynu, občas netáhne na plnej. v nízkejch otáčkách skáče. Někdy taky nejede vůbec. Třeba dneska po proskákání celýho města přijíždím ke kruháku zařazená za dvě, vjedu do kruháku pomalu přidávám plyn ale neděje se vůbec nic, prostě jako kdyby se na chvíly vypnul přívod paliva. A zůstanu trčet uprostřed kruháku jako debil, po chvíly to nakonec nastartuju ( s plynem ) a zahanbeně odjíždím.
Dřív to šlo řešit resetem ŘJ, teď už moc ne, občas jede na 2-3 válce, v tom případě taky hrozně smrdí a kouří. Dodávám že to dělá i za studena i za tepla, naprosto náhodně. Dřív něco podobnýho dělala v zimě, ale v mnohem menším měřítku a prvních 50 metrů.

Za každou radu budu vděčnej, bohužel absolutně nevím kde začít. Myslím že to může být cokoliv od nějakýho blbýho kontaktu, přes nějaký čidlo až po ŘJ.

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 10 měsíců zpět #2 od drto
ja by som skusil pozriet sviecky v akom su stave a potom by som sa pozrel aj na vicko rozdelovaca. moze byt ze je na vicku nejaka mala prasklinka a hadze ti to iskru inam. mne to robilo nieco podobne a po vymene vicky je vsetko v pohode. taktiez kable ku svieckam mozu byt chybne alebo palivove cerpadlo nemusi ist spravne. ale najskor by som pozrel tie sviecky a vicko rozdelovaca :wink:

Fiat Tipo, 1.4 karbec, r.v. 1990, 210 000 km - predané

Fiat Brava, 1,6 16V, r.v. 1998, na tacho 61 500 km

Více
16 roků 10 měsíců zpět #3 od Wolf1888
Skus pozriet este palivovy filter, alebo lanko plynu? ci sa niekde nezasekava, mozno to bude len takato banalna chyba alebo vyskusaj to co hovoril drto.

:arrow: Fiat Tipo 1.7D, 42kW/57k, r.v.1991 - už dúfam odpočíva v pokoji
:arrow: Fiat Grande Punto Racing 1.2i, 48kW/65k, r.v.2009 - môj nový miláčik

• vilímek petr
16 roků 10 měsíců zpět #4 od vilímek petr
Odpověděl vilímek petr pro téma Re: Tempra 1.6 57kw nejede (stále nevyřešeno)
Mrkni taky na hadičky podtlaku jestli to nesaje falešný vzduch.No a potom už jenom čidla a potenciometr škr.klapky,a možná kostry co jsou v motoru.

Více
16 roků 10 měsíců zpět #5 od Vali
Každopádně bych takhle na slepo nestřílele, asi bych začal tak nějak postupně vylučovat možnosti a to docela systematicky, jinak se ničeho nedobereš. Vzheldem k tomu, že máš stejný motor jako mám já v Tipu a troufám si říct, že toho mám docela za sebou s hledáním závad, tak ti tu napíšu nějakou pohádku, jak postupovat. Už jsme to tu dokonce psal někomu, ale nemůžu to najít. Snad se mi to podaří najít, enbo napíšu znova. Ale až k večeru. Nejlepší bude se hecnout a napsat o tom článek, jak budu mít více času, asi to spáchám :wink:

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Více
16 roků 10 měsíců zpět #6 od Vali
jak jsem psal, začal bych takovou celkovou diagnostikou homemade :lol: Může být více příčin toho co popisuješ, pokusím se podat takovej univerzální postup toho, co jde doma poměřit s pomocí naší a trošku tvé zručnosti. Budeš potřebovat multimetr, doporučuju koupit, stojí to pár kaček, když už budeš kupovat tak rovnou s pípákem, hodí s to, když se člověk hrabe v elektirce, což je dost často u těchto aut.

Jak psali kluci, prvně bych kouknul na svíčky, jak jsou na tom, vytáhni svíce a jukni jak pálí, taky jak dlouho je tam máš. Potom hned kabely, jestli nejsou dorvané a potom změřit odpory jednotlivejch klabelů, ty se mění s délků, záleží, jaké máš, jestli ještě staré nebo novší silikonové, tam sjou odpory trošku jiné. Nicméně ať tak či tak, měly by ty hodnoty rozsahově být podobné, jen se mění s délkou kabelů - nejdelší má největší odpor v řádek kiloohmů to je.
Změřit můžeš i sekundár a primár na cívce odpor,. ale to si mylsím, ež cívka to není. Koukni jak vypadá víčko rozdělovače - vypálené drážky v kontaktech a palec rozdělovače.

Pak zkontroluj kostry a v motorovém prostoru - jestli je to tjak u Tipa, tak jsou na pravé straně u nosníku pod baterkou a zk¨hruba ve stejném místě vlevo . A také kabely, které kostří motor, u Tipa dva černé kabely jdoucí ze zadní čísti sacího potrubí dovnitř automobilu přes středovou přepážku.

Tipuju, že chyba bude někde tady svíce nebo kabely.

Pokud ne, můžeš postupovat dále. Vycházím z předpokladu, že motor je zcela stejný jako můj, přikládám foto pro porovnání:
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=2570 (Kračmiho Tipo, dík:o) )

Pak se můžeš zaobírat dalšími řekl bych už trochu složitějšími věcmi, jako měření potenciometru a jeho odporů, krokomotorku čidla teploty vody a nasávaného vzduchu.

Co se týče potenciometru - tak tam si myslím, že především vliv na cukání a propady v plynovém pedálu má - asi více než spotřeba, ikdyž na toto taky může mít vliv.To se dá zjistiti jedině na osciloskopu, jak na tom poťák je s dráhama.

Zkus napsat více, co ti to dělá, krom této závady, jestli třeba nesleduješ větší spotřebu, nebo menší výkon. Dělá to v celém rozsahu teplto motoru apod.

Někdy zdánlivě blbost, co měl kámoš, na svíčkách povolené ty vrchní závitníky, prakticky kontakty na kabely, pokud je máš šroubovací, tak to taky koukni, když jsou povolené, tak to dělá paseku. Teď si na více nevzpomenu, třeba to k něčemu bude.

:lol:

Více
16 roků 10 měsíců zpět #7 od drto
to vali: klobuk dolu super navod :god: :god:

Fiat Tipo, 1.4 karbec, r.v. 1990, 210 000 km - predané

Fiat Brava, 1,6 16V, r.v. 1998, na tacho 61 500 km

Více
16 roků 10 měsíců zpět #8 od Vali
To drto: dík :lol: :lol: Ještě bych potřeboval sám vyřešit problém se startama v létě při hladnoutíé motoru he he , co mám cca rok, ale od příštího týdne, ja kbude čas, na tom chci zapracovat až budou ND a uvidím, pokud se podaří, tak bych konečně mohl nějakej ten foto článek zplácat :lol: :lol:

To Romus, teď sjem si přečetl, že to dělá ua tepla i studena, v zimě především prvních 50 m - to by odpovídalo čidlu teploty motoru, skáníní hlavně při rozjezdech na 1 a 2, než se to malinko zahřálo. To by mohlo být to cukání. Ale přeci jen, se mi nezdá, že by to způsobovalo jetí na 3 válce a vypnutí motoru, protože pak řj přejde do nouzového režimu. No ale i tak tady článek jak to čidlo změřit, kde ho najít a hodnoty. Ke všemu budeš potřebovat multimetr, jak sjem psal. A kopu trpělivosti, když jsem já začínal, tak jen hodiunu jsem hledal, kde ty čidla jsou :lol: :lol:
fiattipo.net/modules.php?name=News&file=article&sid=18
ber to jako zjednodušený návod, jsou tam mimo jiné poslaná i jiná čidla.
A obrázek s rozsahama odporů v závislosti na teplotě:
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=3157

Jinak umístění toho čidla je viz, obr. pod číslem 1, čislo 2 tam zřejmě nemáš, tak bay tě to nemátlo. Je to za sacím potrubím na zadní straně na levé straně motorového prostoru, když stojíš čelem k autu.
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g...g2_imageViewsIndex=1

Více
16 roků 10 měsíců zpět #9 od Romus
Vali: opravdu respekt za vyčerpávající odpověď, teď řeším nákup notebooku a tvůk přístup se nedá srovnávat se spoustou IT "odborníků" na všelijakejch forech.

Problém budu dál řešit pře víkend. Ještě mě napadá jedna věc, občas sem ten problém řešil tak že sem zastavil a trošku přidal plynu, otáčky motoru tak minutku dvě všelijak lítaly a klesaly, pak se to většinou uklidnilo a auto jelo normálně, bohužel se to čím dál zhoršuje :?

Více
16 roků 10 měsíců zpět #10 od Vali
No když vím, tak se snažím pomoci, já si tím prošel před dvěma roky, když jsem auto dovezl domů a nevěděl jsem o tom nic a auto žralo 13l/100. Na Tipu a s pomoci tohoto fóra jsem vyměnil na autě opravdu snad všechna čidla a srašně moc věcí, tak tento typ motoru trošičku znám a vím, jak jsem z počátku tápal, respektive stále mi to auto ještě dává zabrat, již zmiňované teplé starty, které neustále nemůžu vyřešit :lol: :lol: Dřív mě to dovádělo k šílenství, teď teda někdy taky, když na to nemůžu přijít, ale co už no je to boj s Fiatama :lol: Na dálku se takhle blbě radí, ale kdyby něco tak se ptej, poradím, když budu vědět :lol: Snad se mi taky příští týden podaří rozlousknout tu roční hádanku těch startů :roll:

Ty otáčky můžou být taky všeličím: Ale s tím tvým lehtáním plynu, by to mohl být i potenciometr - a to se zjistí jedině na osciloskopu ty dráhy, jak jsem psal. Někdo to tu mylsím popisoval, že mu poťák dělal velkej bordel - on přeci jen snímá polhu klapky a pak to může haprovat.
Kontrolně bych zhodil airbox - tu černou krabici se vzduchovým filtrem a koukl jak vypadá klapka, může být jen zasviněná, taky táhlo plynu v bovdenu může zadrhávvat jak šlapeš na plyn. No a nebo špatnej krokomotorek, kterej přestavuje klapku, to je teď můj oblíbenec s těma mejma startama :lol: Ale to snad u tebe nebude, prej by neměl být poruchovej :o) To snad už brzy zjistítm..
Jak jsem psal je toho hodně, ale aby ses v tom nezamotal, tak zkus udělat jeden okruh - třeba ty svíčky + kabely a víčko + palec
v dalším kroku kukni na vstřik jeho čistotu a to lanko. Toto jsou všechno věci, které jsou relativně snadno a rychle určit.
Až budeš mít jistotu, dá se pokračovat dál, jinak by ses v tom ztratil, možná že toho píšu až moc dopředu, protože jsem měnil vše a tak ajk mě to napadá, tak to na tebe sypu a to enní taky dobře :lol: :lol: :lol:

Více
16 roků 10 měsíců zpět #11 od TooM-As
a aby toho nebylo málo doplní že se ještě nikdo nezmínil o benzínovém čerpadle a regulátoru tlaku. To mi přijde taky jako dobrá možnost při výše popsaých problémech.

Bývalé:
fiat tipo 1.6 DOHC 66kw
fiat tipo 2.0 8V 83kw
fiat tipo 2.0 16V 107kw
Současné:
Fiat tipo 4x4 2.0 8VT 130kw

Více
16 roků 10 měsíců zpět #12 od Vali
To Tomm-As: To máš pravdu, ale to doma nijak neotestuješ. Já regulátor tlaku paliva měnil - tedy celé osazení vstřiku kvůli tomu a takto se to nechovalo. Mělo to menší výkon, ale neskákalo. No a čerpadlo to bych sám potřeboval otestovat :lol: Neříkám, že by to tím být nemohlo.

Více
16 roků 6 měsíců zpět #13 od Romus
Odpověděl Romus pro téma Aktualizace
Aktualizace
Takže závada jak byla popsána výše stále nevyřešena, snaha o vyřešní byla po celí léto, ale moc se to nehrotilo, protože na to prázdninový ježdění to stačilo. teď s tím potřebuju tak měsíc jezdit do Brna a pak prodat tak že se na opravě dělá naplno.
měněný byly kabely z rozdělovače a snímač otáček, všechny kontakty zkontrolovaný. Nic nepomohlo.

Diagnostika vypsala: Ztráta synchronizace, Potenciometr škrtící klapky, Lambda sonda, Snímač teploty vzduchu.
Po vymazání registru závad jelo cca. hodinu jako normálně, pak zase špatný.

Plány: zejtra opět na diagnostiku, ve středu výměna komplet vstřikovací jednotky.

nějaký nápady?

Více
16 roků 6 měsíců zpět #14 od Augustin
Odpověděl Augustin pro téma Re: Aktualizace
Kdyz to tak ctu, tu LS si meril jak se chova? Ono ja si pamatuji, ze se mi Tipko taky chovalo hodne zvlastne a po vymene LS se to zmenilo (mel jsem nepravidelny chod otacek a hlavne vyssi spotrebu).
Muze tam byt vice pricin, ale nevim, zda bude resenim vymena cele vstrikovacky cost effective :wink:
Bte kdyz uz si cistil kontakty, promeril sis alespon ty jednotlive cidla?

Více
16 roků 6 měsíců zpět #15 od Romus
cost effective to bude, protože mě to bude stát 2 litry a když to nepomůže tak si ji borec vezme zpátky a než se stím srát. Tempra mě sklamala, neproblémovější auto co sem zatím poznal, hodně lidí nad tím kroutí hlavou včetně automechaniků a bazaristů.

Vygenerováno za 0.073 sekund