Výměna oleje v domácích podmínkách?

Více
16 roků 3 týdnů zpět #1 od JiFi
Ahoj lidi, určitě se to tu už řešilo, kdyžtak mě naveďte, já to tak přesně nenašel. Chci vědět zda lze vyměnit olej s olejovým filtrem v domácích podmínkách a případně přesně jak na to... Bohužel kniha Jaka na to stažená z netu v PDF je dosti nepřehledná, tedy spíše, než tam člověk něco najde nalistuje toho hafo.. Prosím poraďte.. Viz motor dle níže napsaného

Fiat Croma Nuova 1,9JTD MultiJet 88kW 2006

EX Fiat Marea Weekend 1,9TD 100 1998

EX Fiat Tipo 1,4 i.e. 1988

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 3 týdnů zpět #2 od Předseda
Vypustíš olej, vyměníš filtr, naleješ olej, ne? :)

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

Více
16 roků 3 týdnů zpět #3 od JiFi

Vypustíš olej, vyměníš filtr, naleješ olej, ne? :)

jak prosté a co třeba poradit, jaký olej, jaký filtr, kolik jej tam nalít atd..?

Více
16 roků 3 týdnů zpět #4 od scherer012
1.zohrej motor (min 60 stupňov)
2. priprav si nejakú nádobu na vypustenie oleja(aby ti vošla pod vaňu bez toho, aby si zdvíhal auto- ja mám zrezanú bandasku od oleja odrezaná je časť zboka tak, aby mi nalievacie hrdlo ostalo neporušené)
3. vyber vičko na nalievanie oleja do motora
4. povolíš skrutku na vypúšťanie oleja (mám tam skrutku na 12 imbus)
5. necháš vytiecť olej a skrutku našroubuj naspäť
6.presuň nádobu na vypustenie oleja pod filter
7. vykrúť filter (ak nejde rukou a nemáš kľúč na filter dá sa použiť aj klin. remeň)- pozor - filter po vykrútení sklop otvorom nahor, aby ti nevytiekol olej z filtra na zem
8. keď dotečie olej potri gumičku na novom filtri olejom a rukou dotiahni
9.nalej nový olej , zavri vičko a naštartuj po chvíľke by ti mala zhasnúť kontrolka oleja
pri naštarovanom motore ešte skontrolujem, či mi netečie olej cez vypúšťaciu skrutku alebo okolo filtra, v prípade netesnosti dotiahnuť

ozaj! auto odstav na rovine, aby nebolo naklonené

Fiat Tipo 1.7D
pomaly dávaný dokopy

po tráve sa nechodí- po tráve sa smeje
práca ma fascinuje- dokážem sa na ňu dívať celé hodiny

Více
16 roků 3 týdnů zpět #5 od scherer012

jak prosté a co třeba poradit, jaký olej, jaký filtr, kolik jej tam nalít atd..?

to ti v autotechne poradia.
množstvo je asi 4l

Fiat Tipo 1.7D
pomaly dávaný dokopy

po tráve sa nechodí- po tráve sa smeje
práca ma fascinuje- dokážem sa na ňu dívať celé hodiny

Více
16 roků 3 týdnů zpět #6 od čenda
Kromě jak shora:
Olej kvalitní minerální 15W40, například Mogul GX Pro. Olejový filtr koupíš např. v Elitu nebo jiném obchodě s náhradními díly, stojí tuším kolem 120 Kč.
Starý olejový filtr povolíš i tak, že do něj shora vrazíš skrz např. šroubovák (a pak budeš nadávat jak špaček, protože všechno kolem zasviníš starým olejem :lol:), nebo budeš mít štěstí a povede se ti ho povolit tak, že si uděláš smyčku z hadru, kterou provlékneš nějakou tyčku, kterou zatočíš, aby se hadr utáhl kolem filtru, tyčkou pak páčíš.
Shora liješ nový olej, dokud jeho hladina nedosáhne asi doprostřed rysek měrky. Ujedeš pár kilometrů a olej doleješ po horní rysku.

1.4 i.e. 1992
Punto 55 1996
Lasciate mi cantare...

Více
16 roků 3 týdnů zpět #7 od JiFi
dakujem vela za pomoc, zkusim

Více
16 roků 3 týdnů zpět #8 od Předseda
Na olejový filtr se taky prodává speciální klíč, něco jako sikovky s jenom jednou rukojetí, ale je to asi zbytečný jednoúčelový nástroj.

Více
16 roků 3 týdnů zpět #9 od Charles

Na olejový filtr se taky prodává speciální klíč, něco jako sikovky s jenom jednou rukojetí, ale je to asi zbytečný jednoúčelový nástroj.

to možná je jednoúčelová věc, ale těch 50Kč co stojí není takovej hroznej peníz, co by se nedal investovat.

Jinak olej já doporučuji polosyntetickej, jako kvalitní minerál se taky dá, ale ne Mogul jak tu psal Čenda. I když to je věc peněz, kolik se ti do toho chce investovat.

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
16 roků 3 týdnů zpět #10 od zefo
Tiez som zainvestoval do kluca na olejovy filter, vravim si ze 100SK nieje vela a tak som bohuzial kupil tento http://www.auto-max.sk/Pages_Shop/product_detail.aspx?kod=4328

Ten kluc vydrzal bojovat s filtrom priblizne 2 minuty a potom sa mi doslova rozpadol v rukach. Poucenie pre mna.. lacne naradie = vyhodene peniaze. Mohol som si tu stovku usetrit a aj to trapenie s klucom.

Srobovak alebo nejaky remen posluzi rovnako dobre. A ked uz naradie tak poriadne.

Fiat Tipo 1.7D, 1989, 112.000 km

Více
16 roků 3 týdnů zpět #11 od Předseda
To je přesně to co jsem tím chtěl říct.

Více
16 roků 3 týdnů zpět #12 od JiFi
no upřímně řečeno, pokud to lze uvolnit i bez speciálního klíče, tak je to pro mě zbytečné, tak jako tak starý filtr vyhodím, že ano... mimochodem, ta diskuse ohledně typu oleje, zajímalo by mě, s čím má kdo lepší zkušenosti, charles doporučuje polosyntetiku, jenže i tam to je určitě o výrobci než jen o typu, takže co doporučíte hlavy pomazané??

Více
16 roků 3 týdnů zpět #13 od Předseda
No já tam mám 15W40 od Shellu. Ale jinak si nemyslím že by na tom záleželo tolik, pokud to není nějaký Lidl olej. Mogul jsem lil do kdečeho a problámy jsem s ním neměl.

Více
16 roků 3 týdnů zpět #14 od Dresik
Neblázněte...Pokud ten motor má natočeno x desítek tisíc km, tak to nějakým nóbl olejem stejně nezachráníte.
Já dal do mého 16v to co doporučuje výrobce a to polosyntetiku 10W40. Nalil sem tam dobrej a drahej mobil hned po koupi. Za pár měsíců byl všechen pryč, protože to žralo olej. Dal sem tam jiný motor, kdy sem dával ten Mogul 10W a po x tisíc je stále jak nový, rozhodně ne černý jak bota..

Chystám se na další výměnu..tentokrát sem se dostal k Selenii polosyntetice.
Ten klíč za kilo byl k vyhození odsouzen už ve výrobě :D Za ty prachy..JAsně šroubovákem to jde, ale proč se mazat. Když už sme u toho dá se sehnat krásný povolovák na filtry na ráčnu- je to takový tkaninový pásek od amerického výrobce snap-on a tam je cena přes dva tisíce :lol: :lol:

AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)

• vilímek petr
16 roků 3 týdnů zpět #15 od vilímek petr
Odpověděl vilímek petr pro téma Re: Výměna oleje v domácích podmínkách?
Zdarec,jinač 1.4ie má 3.7litru oleje v motoru,a stím se netrap já používám mogul 10w40 a super.

Vygenerováno za 0.123 sekund