Chladící kapalina...

Více
16 roků 6 měsíců zpět #46 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: Chladící kapalina...
Teď mi říkal známej - mechanik, že nelejí nemrznoucí směsy do chladičů. Ale mají speciální ampulky o malém obsahu, které vlejí do expanzky. Vznikne reakce jako bejk, voda zmodrá, i když je obsah ampulky čirý a nemrznoucí směs je na světě.

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
16 roků 6 měsíců zpět #47 od drto
Odpověděl drto pro téma Re: Chladící kapalina...
len aby to nebolo nieco podobne ako bol kedisy boom so zazracnymi prisadami do benzinu na znizenie spotreby alebo prisady do oleja na znizenie opotrebenia automobilu :D :D
na take veci treba ist opatrne :wink:

tymto som samozrejme nechcel nijak urazit tvojho kamarata [-X

Fiat Tipo, 1.4 karbec, r.v. 1990, 210 000 km - predané

Fiat Brava, 1,6 16V, r.v. 1998, na tacho 61 500 km

Více
16 roků 6 měsíců zpět #48 od Jenda
Odpověděl Jenda pro téma Re: Chladící kapalina...
Jo,to sou zázraky.Já sem koupil antifris tak sem zvědav.Kolik litrů se do tipa má nalejt? aby to bylo do -40 ? koupil sem si 4L neředěnýho (stáčenýho) a nemám žádnou etiketu,info o ředění. Je to modře zelený.

1.6 DOHC r.v.89,naj.220 000Km,spotř.8.2L/100
Šlape jako hodinky,ale nemá STK,spinká v depozitu.
Opel AstraF 1.7TDs,momentálně plně využito.
Fiat 127, spotř.5.2L/100 ,spinká v garáži.

Více
16 roků 6 měsíců zpět #49 od skypan
Odpověděl skypan pro téma Re: Chladící kapalina...

Jo,to sou zázraky.Já sem koupil antifris tak sem zvědav.Kolik litrů se do tipa má nalejt? aby to bylo do -40 ? koupil sem si 4L neředěnýho (stáčenýho) a nemám žádnou etiketu,info o ředění. Je to modře zelený.

hlavně to tam nelej celý :twisted: ,tuším tipo má obsah chladící kap.taky 4l tak by ti mělo stačit 1,5-2l a to budeš mít docela dost.pokud to pezeneš,ryskuješ pedčasne opotrebení různejch tesnění(v hlavě,vodním čerpadle,hadice..)

Tempra 1.9TDs-už je pryč,měl sem jí pět let,nebylo to nudné auto,jako tedˇvlastním
TedˇŠvedské Audi,s obsahem pěti pivních půllitříků

Více
16 roků 6 měsíců zpět #50 od Jenda
jak to? ono to žere těsnění?

Nebo se to s tím hůř chladí?

Více
16 roků 6 měsíců zpět #51 od drto
ono ked tam nalejes novu nemrznucu zmes tak sa to hned niekde prejavi kde je slabsie miesto a kde to tesni len usadeninami :lol:
kolega takto menil minuly rok nemrznucu na felicii a potom asi tri tyzdne stale hladal miesta kde mu to zacalo prepustat :D

Více
16 roků 6 měsíců zpět #52 od Jenda
Já když sem nalil nějakej šmejd do favorita (strýc mi to tenkrát přinesl,že prej to lejou na vojně do tanků) tak mi začala téct vodní pumpa a když sem dával GO motoru,tak to udělalo takovej divnej zelenej potah všude kde to bylo. Jako kdyby to bylo bahno v tekutém stavu. :roll:

Darovanému koni na zuby nekoukej :roll:

Více
16 roků 6 měsíců zpět #53 od drto
ja ked som napriklad minuly rok menil chladiacu zmes za novu tak mi zacal tiect chladic a musel som ho vymenit. a potom mi zacal tiect este aj ventil kurenia tak som musel nanom menit tesnenie. a od vtedy "musim si zatukat na drevo" mam pokoj :lol:

Více
16 roků 6 měsíců zpět #54 od Tonny Tempra SW
Hockde v tescu alebo kde kolvek predavaju merac bodu tuhnutia chladiacej kvapaliny v aute.Stoji to asi 100sk.Vyberies s nim trosicku chladiacej kvapaliny a v meraci mas taky plavacik ktori ti ukaze bod tuhnutia ake mas v aute napr -20,tam je stupnica.Ja to pouzivam roky a ked nalejem novu nemrznucu zmes tak vzdy pred zimou skontrolujem aby som mal chladiacu nin nad -20 a viac.Ale vcul na zimu dam asi do chladica jeden pripravok,leje sa to do sistemu cele a bez vody a v zime je to do -40 a riedke aby sa ti motor rychlejsie ohrial a v lete zaza hustejsie aby sa motor v horucavach neprehrieval,Zaujmavy system ale na firemnom aute som to mal a bolo to super.Spitam sa mechanyka ako sa to vola.1 viem ze 4l stoja cez 2000sk a vydrzi to 5 rokov.

TEMPRA SW 1,9 tds 66Kw 303000km
r.v:96
5l na 100km

Více
16 roků 6 měsíců zpět #55 od BlackJack
Odpověděl BlackJack pro téma Re: Chladící kapalina...
Víte co je mi stejně divné. Když mluvíte o těch zázračných směsích, které se nepřehřívají, tak kam to teplo uniká? Teda jestli mě chápete. Měrná tepelná kapacita této směsy musí být jiná, než voda. Pokud budu tuhle zázračnou směs přehřívat a ona nebude akumulovat teplo ... tak kde to teplo končí? Můj odhad je takovej, že tahle látka při přehřívání nebude schopna motor chladit (neakumuluje teplo) a motorové součásti se žačnou vysoce hřát, mezitím, co naše zázračná směs hlasí 90° :idea:

FIAT Tipo 1.9TDsX Gran Turismo (přenecháno rodičům)
Mitsubishi Galant 2.0 GLX

Více
16 roků 6 měsíců zpět #56 od Tonny Tempra SW
ani mne nejde do hlavy ze tie vseliake novodobo vyvinute zmesi olejov, vseliakych tekutin a pripravkov do aut ake maju vlastnosti.Vies ako,ony to skumaju,skusaju a robia hociake pokusi tych zmesi aky to ma na motor a pod.vpliv a ake reakcie to vytvara za urcitych podmienok no a potom nam vznikne odolny,vysokovykonny pripravok a hlavne drahy.O niektorych viem ze funguju super,"ale keby sme do nasich motorov podavali vsetko to najlepsie a najuzasnejsie sak ten motor vzivote neznicis."o com by sme si pisali potom na fore?

TEMPRA SW 1,9 tds 66Kw 303000km
r.v:96
5l na 100km

Více
16 roků 6 měsíců zpět #57 od Jenda
No neříkám,že oleje dnešní doby jsou špatný,ale vzpomente,co se lilo do starejch š 120 a ty motory šlapou dodnes.A kdybyste tam do š 120 nalili něco novodobého,od výroby š 120 tak se vsadím,že ten motor je dnes posmrti.Né že bych chtěl lejt do tipa nějaký AD apod. Taky mu trochu dopřávám dnešní doby :lol: Ono zase nadruhou stranu dnešní motory sou trochu jinak udělaný na tyhle řiťo oleje.

Více
16 roků 6 měsíců zpět #58 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: Chladící kapalina...
No jak sem to tak pročetl letmo, tak píšete o různých vzniklých netěsnostech chlazení... :)
Fridex a jiné nemrznoucí směsi mají samozřejmě garantovanou dobu, kdy drží svoje vlastnosti, pak se musí měnit, literatura myslím uvádí interval výměny chladící kapaliny na 3 roky. Pokud je to v autě několik let (a my češi na tohle dost kašleme), začne to absorbovat různé nečistoty atd. všichni to známe...po čase se nám vytvoří hnědá páchnoucí tekutina, ta nám ucpává oštiny v chladiči a usazuje se i jinde. Potom příjde fanoušek tipa/tempry a vymění chladící kapalinu....nový fridex nám rozpustí usazený bordel a najednou teče chladič, topení a nebo i pumpa :?
Vyzkoušel jsem to sám na svym autě dokonale....po koupi nebylo v chladící soustavě ani trošku fridexu, voda taky ne, ale bylo to kakao...tmavě hnědá hustá smradlavá kapalina...tak jsme to vypustili a pro vyčištění tam dali obyčejnou vodu, projelo se to asi tak 50km, zase vypustit bordel a teď přišla na řadu směs s fridexem do -25°C...jezdil jsem s tim týden a jednou jsem přišel k autu a pod nim flek jako prase a kompletně bez vody :idea: chladič tekl jako cedník, po opravě a novém naplnění začalo kapat topení, trubky, hadice atd.
Takže doporučuji to nezanedbávat ;) a měnit, přece 3 litry fridexu nestojej svět :P
Pro upřesnění napíšu, že já jsem tam nalil úplně v pohodě 6 litrů (3l fridex a 3l destilky), celej obsah chladící soustavy je myslim 7litrů

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
16 roků 6 měsíců zpět #59 od bjukemen
Odpověděl bjukemen pro téma Re: Chladící kapalina...
...no tiež sa chystám davať novú chladiacu zmes,destilku už v chladiči mám teraz pride na rad fridex len sa toho trošku bojím chladič mám ako rešeto...

...a ešte jeden dotaz ako potom z likvidáciou starej kvapaliny,kde to vyliať???...do potoka :twisted: môže to ist do kanalizácie...?

No Smoke no Fan

Fiat tempra 1.9 TDid

Více
16 roků 6 měsíců zpět #60 od petr1978
Odpověděl petr1978 pro téma Re: Chladící kapalina...
To jak zlikvidovat nemrznoucí směs by mě taky zajímalo. Určitě je to nebezpečný odpad,ale kam s ním?
Jinak do nemrznoucí kapaliny patří voda vždy. Až z vodou se vytvoří ta správná nemrznoucí a chladící směs. Tak to píše i výrobce.Jsem nalil do motoru po GO novou čistou kapalinu (cinol) a v zimě když bylo -20°C mi to roztrhlo chladič :(
Jinak nemrnoucí kapalinu jedině FRIDEX co dělá Velvana, nebo originá pro VW koncern. Z jiných jako je Sharon, cinol a podobně jsem měl v chladícím systému hnědou sračku.

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Vygenerováno za 0.086 sekund