Pazvuky od podvozku při brždění v zatáčce
Fiat Tipo 1.7d, r.v. 1989, 250.000+ km najeto
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
- TripleX
- TripleX
Tak jsem to projel s machrem, a ten říkal, že je to zepředu ach ty moje uši, že to bude vadný silenblok, a že to chce vyměnit rameno. Rameno mám a uvidím. Řekl bych, že tam toho bude víc.
Tak som to tusil ze to ide zpredu a este si myslim ze to bude silentblok na prevodovke resp. ten co zabezpecuje prevodovku a tak mierne bucha o napravnicu a myslim ze to rameno asi nebude. Mozno fakt ten homok. klb alebo nieco podobne alebo lozisko na tlmici tym padom ako tlmic.
Jinak mám neskutečně sjeté brzdové destičky a ohoblovaný kotouč na levém kole. Na pravém kole jsou destičky OK, zbývá ještě tak minimálně centimetr. Ještě někdy v květnu táta odhadoval životnost destiček na víc než rok, ale holt jedna strana brzdí jinak a tak teď budu měnit destičky i s kotoučema.
Při zatáčení doleva auto nedrží směr, zvlášť při rychlé jízdě nebo v ostrých zatáčkách. Nějak natočím volant a auto tak jede, ale pak najednou skokem jede po jiném oblouku. Na mokré silnici jde samozřejmě do smyku. Trochu se tomu dá odpomoct tím, že volant nedržím úplně v jedné poloze, ale trochu jím natáčím. V zatáčkách doprava to nedělá.
Při opravě mi nešel povolit úchyt spojnice na torzní tyči, tak jsem na to vzal rozbrusku, a přitom ubrousil i kousek unašeče kola. Takže jsem měnil i unašeč, a ten nový (z vrakoviště) není úplně stejný. Je takový drobnější, i ložisko do něj nešlo, musel jsem dát menší. Ale nahrubo měreno celkové rozměry odpovídaly, a měl by být na Tipo s čepem ramene 15 mm.
Takže bych chtěl poradit. Je ten problém při zatáčení způsobený tím unašečem a měl bych ho vyměnit, nebo je při takové opravě (výměna unašeče, ložiska, výměna spojnice mezi ramenem kola a torzní tyčí) nutné nějaké speciální seřízení, nebo něco ještě jiného?
Tak oprava proběhla a hnusných zvuků od podvozku ubylo. Ale objevil se nový problém, nejspíš díky opravě .
Při zatáčení doleva auto nedrží směr, zvlášť při rychlé jízdě nebo v ostrých zatáčkách. Nějak natočím volant a auto tak jede, ale pak najednou skokem jede po jiném oblouku. Na mokré silnici jde samozřejmě do smyku. Trochu se tomu dá odpomoct tím, že volant nedržím úplně v jedné poloze, ale trochu jím natáčím. V zatáčkách doprava to nedělá.
Při opravě mi nešel povolit úchyt spojnice na torzní tyči, tak jsem na to vzal rozbrusku, a přitom ubrousil i kousek unašeče kola. Takže jsem měnil i unašeč, a ten nový (z vrakoviště) není úplně stejný. Je takový drobnější, i ložisko do něj nešlo, musel jsem dát menší. Ale nahrubo měreno celkové rozměry odpovídaly, a měl by být na Tipo s čepem ramene 15 mm.
Takže bych chtěl poradit. Je ten problém při zatáčení způsobený tím unašečem a měl bych ho vyměnit, nebo je při takové opravě (výměna unašeče, ložiska, výměna spojnice mezi ramenem kola a torzní tyčí) nutné nějaké speciální seřízení, nebo něco ještě jiného?
Asi sa ti rozhasila geometria.
Daj si to do poriadku, kym si niekde nenabijes drzku. V tom najlepsom pripade znicis pneumatiky.
Ak uz si menil naboj kolesa, mal si ich vymenit obidva za zhodne.
Fiat Croma TDid