Rucna brzda POMOC!

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #1 od TripleX
Rucna brzda POMOC! vytvořil uživatel TripleX
Ziadam Vas o pomoc. Mal som vonku auto trochu zacalo mrznut a ja som nemohol otvorit zamky nastriekal som tam rozmrazovac a uz aj to islo. Ked som nastartoval auto tak som sa rozhodol ho este trochu zohriat a ocostit a teda pri vychadzani z auta som isiel zatiahnut rucnu brzdu. Samozrjeme ostala vysiet. Nebola vobec zatiahnuta ze by zamrzla v noci. Jednoducho po zatiahnuti je paka volna a lanka vysia. Nemate skusenost co s tym? Nespadne to musim davat dole kola a spekulovat? Alebo co sa mohlo stat nemohlo nieco prasknut? Inak mam taky dojem ze ked som to dal do tepla ze to trosku povolilo ale iba trochu. Nie je uplne stiahnuta auto sa zacalo tazko hybat ale stale drzi. Dakujem za pomoc...

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #2 od Augustin
Odpověděl Augustin pro téma Re: Rucna brzda POMOC!

Ziadam Vas o pomoc. Mal som vonku auto trochu zacalo mrznut a ja som nemohol otvorit zamky nastriekal som tam rozmrazovac a uz aj to islo. Ked som nastartoval auto tak som sa rozhodol ho este trochu zohriat a ocostit a teda pri vychadzani z auta som isiel zatiahnut rucnu brzdu. Samozrjeme ostala vysiet. Nebola vobec zatiahnuta ze by zamrzla v noci. Jednoducho po zatiahnuti je paka volna a lanka vysia. Nemate skusenost co s tym? Nespadne to musim davat dole kola a spekulovat? Alebo co sa mohlo stat nemohlo nieco prasknut? Inak mam taky dojem ze ked som to dal do tepla ze to trosku povolilo ale iba trochu. Nie je uplne stiahnuta auto sa zacalo tazko hybat ale stale drzi. Dakujem za pomoc...

No holt kamarade udelals chybu s tou ruckou, bud zamrzly lanka v bovdenech nebo se sekla pakna na bubnech. To stejne se mi stalo pred nekolika lety na moji skodarne (stal jsem v kopci a zaboha jsem to pak nemohl ani roztlacit dolu, auto jelo smykem). Od te doby si pamatuji, ze rucku jedine pres leto, v zime pouze 1-cku nebo R.
Doporucuji rozebrat zadni bubny a vycistit a promazat trochou vazeliny - odpuzuje vodu, mozna vsak pomuze dat auto do teple garaze a nechat rozmrazit. :)

Více
17 roků 9 měsíců zpět #3 od Jozef
Odpověděl Jozef pro téma Re: Rucna brzda POMOC!
Mne sa rovnaký problém stal pre niekoľkými rokmi na mojom prvom Tipe.
V mraze na ceste som to riešil nasledovne:
- ručná brzda úplne dolu
- zdvihnúť auto na zdvihak na tej strane, kde zostalo visieť lanko
- dolu koleso a postupné uvoľnovanie brzdového lanka (rukami) od stredu podvozku až k bubnu (pomohlo aj klepanie na bubon)
- postupne sa lanko začalo uvoľnovať-
- už nikdy nezaťahovať ručku v mraze

Mimochodomk sa mi to stalo keď vonku bolo -10.

Nech sa ti zadarí

Fiat Tipo 1,6 DGT r.v. 1990 karburátor, najazdené 185.000 km
Fiat Marea Weekend 1,8 HLX r.v. 1998, najazdené 155.000 km

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #4 od TripleX
Odpověděl TripleX pro téma Trochu inak
No ja som ju nemal zatiahnutu ani v noci ani cez den! Mam vpredu ale aj vzadu kotuce. A ja som iba nastartoval auto a mam vzdy zvyk ze ked auto bezi teda je nastartovane a vychadzam von tak zatiahnem rucku a vtedy sa to stalo ze som zatiahol a ostala vysiet resp. teraz je volna. Ale troska to mozno opadlo len neviem co s tym mam dat dole kolesa a tie lanka odtiahnut nejako? A kde to je na kotucoch?

Dakujem

Více
17 roků 9 měsíců zpět #5 od Jozef
Odpověděl Jozef pro téma Re: Rucna brzda POMOC!
Ja som rovnako autom jazdil, potom som zastavil a zatiahol ručku. A vtedy zamrzla. Usúdil som, že mohol mať na to vplyv horúci výfukk na lanko čučnej brzdy.
Na zadných bubnoch som len pohýbal lankom (silnejšie) aby sa bowden uvoľnil. Ešte by mohlo pomôcť nastriekať do bowdenu WD-40.
Mne to pomohlo.

Fiat Tipo 1,6 DGT r.v. 1990 karburátor, najazdené 185.000 km
Fiat Marea Weekend 1,8 HLX r.v. 1998, najazdené 155.000 km

Více
17 roků 9 měsíců zpět #6 od komasix
Odpověděl komasix pro téma Re: Rucna brzda POMOC!
Jestli máš kotouče tak neni problém vlézt pod auto a napřed rukou zkusit vrátit třmen do krajní polohy (rozhodně nesundavat kolo)- já mam brzdiče zatuhlí celoročně takže ručku nepoužívám. Občas se stane že mi jí nákej dobroděj zatáhne - to pak beru kladivo a už se válim pod autem. Naposlet den po silvestru v pod ještědí sem se pěkně vyválel v bahně.

Fiat Tempra SW 1,9TD 1995

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #7 od TripleX
Odpověděl TripleX pro téma Aha
No tak v zime ju uz nezatiahnem nikdy v zivote teda ani ja. Inak viem o tom len som si myslel ze ju nemam nikdy zatiahnut na dlhsiu dobu hlavne na noc. Takze nemam ani kolesa davat dole iba skusit nejako tam vratit nejaky strmen do povodnej polohy? Pojde to? Inak co sa moze stat keby sa na to vykaslem auto ked pohnem tak sa hybe len sa mi zda ze este trochu vrzga teda ze trochu samo brzdi. A ta rucka je stale volna nie je nasponovana. Dakujem za dalsie rady ... Zajtra by som to chcel sprevadzkovat lebo v stvrtok musim ist na aute prec ...

Více
17 roků 9 měsíců zpět #8 od MichalW
Odpověděl MichalW pro téma Re: Rucna brzda POMOC!
Těmto problémům lze předejít dvěma způsoby. Buď ruční brzdu nepoužívat přes zimu vůbec nebo naopak pořád. Já ruční brzdu používám pořád a ještě se mi nestalo, že by mi zůstala viset. Je ale pravda, že auto používám denně a ručku používám např. i když stojím na semaforu f kopci.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #9 od rat21
Odpověděl rat21 pro téma Re: Aha

No tak v zime ju uz nezatiahnem nikdy v zivote teda ani ja. Inak viem o tom len som si myslel ze ju nemam nikdy zatiahnut na dlhsiu dobu hlavne na noc. Takze nemam ani kolesa davat dole iba skusit nejako tam vratit nejaky strmen do povodnej polohy? Pojde to? Inak co sa moze stat keby sa na to vykaslem auto ked pohnem tak sa hybe len sa mi zda ze este trochu vrzga teda ze trochu samo brzdi. A ta rucka je stale volna nie je nasponovana. Dakujem za dalsie rady ... Zajtra by som to chcel sprevadzkovat lebo v stvrtok musim ist na aute prec ...

Odbrzdi rucku a vzadu na brzdach vrat packy, na ktorych su lanka spat do odbrzdenej polohy. Malo by to ist cca o 5 mm, to by malo stacit. So strmenom nic robit nemusis a da sa za ty packy potiahnut aj bez toho aby si lezal pod autom. Casom ziskas prax :D

1.9 TDsX - r.v. 1991 - 270.000 km - po smrti :-(

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #10 od TripleX
Odpověděl TripleX pro téma Re: Aha

Odbrzdi rucku a vzadu na brzdach vrat packy, na ktorych su lanka spat do odbrzdenej polohy. Malo by to ist cca o 5 mm, to by malo stacit. So strmenom nic robit nemusis a da sa za ty packy potiahnut aj bez toho aby si lezal pod autom. Casom ziskas prax :D

Rucna je odbrzdena a tie packa najdem normalne niekde pri kotucoch z drihej strany a nemusi ist dole ani koleso a tam niekde za ne zatiahnem? Ak nepojdu tak asi nastriekat WD-eckom ze? A potiahnut? Skusim to zdvihnut a dufam ze najdem :roll: A dakujem.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #11 od komasix
Záleží jestli je zatuhlo v lanovodech nebo ve třmenech. Já mam v prdeli třmeny. Když sem to chtěl rozjet -že se povolí- tak sem musel zastavit na cestě s práce domů protože mi málem začalo hořet kolo. Tudíž si myslim že jestli za to muže zima tak by se třmen měl teplem povolit sám. Vzdálenost packy od polohy zabržděno do polohy uplně volno je asi 5cm samozřejmě po ose uchycení (jestli je to k pochopeni)

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #12 od TripleX
Odpověděl TripleX pro téma UVIDIME

Záleží jestli je zatuhlo v lanovodech nebo ve třmenech. Já mam v prdeli třmeny. Když sem to chtěl rozjet -že se povolí- tak sem musel zastavit na cestě s práce domů protože mi málem začalo hořet kolo. Tudíž si myslim že jestli za to muže zima tak by se třmen měl teplem povolit sám. Vzdálenost packy od polohy zabržděno do polohy uplně volno je asi 5cm samozřejmě po ose uchycení (jestli je to k pochopeni)

No ja som najskor nemohol ani poriadne s autom pohnut ale potom to uz bolo celkom OK tak som normalne vosiel do Garaze. Tam som to nechal dva dni ale stale nic je tam asi 10 stupnov mozno 5 neviem. Ale zda sa mi ze to trochu povolilo ked rukou pohnem auto. Tak verim ze to je iba trochu len nechcem aby som to zodral. Takze musim ist s tym na jamu asi 5km od tejto garaze a tam sa na to pozriem len neviem presne kde najdem tie packy a ako silno za ne tahat aby som nieco neodtrhol. A myslim si ze skor mozno teda zamrzla alebo sa zasekla ta packa ze lanko je mozno OK.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #13 od komasix
Lanko končí takovou zarážkou za kterou to drží ta pohyblivá packa (páka).Když se zatáhne za bovden (od ruční brzdy) tak zatáhne za packu která se pootočí kolem osy uchycení (vnitřní mechanismus třmenu neznam ale už se to tady rozebíralo)- jde o o to jenom dostat tu packu do polohy kdy bude lanko nejvíc napnutý. Když budeš na jámě tak to asi pude i kombinačkama. Já na to du kladivem a když víš do čeho mlátit tak se nic zkurvit nedá. -ale třeba zjistíš že to za těch 5km povolilo samo.

• TripleX
  • Autor tématu
17 roků 9 měsíců zpět #14 od TripleX
Odpověděl TripleX pro téma Dakujem

Lanko končí takovou zarážkou za kterou to drží ta pohyblivá packa (páka).Když se zatáhne za bovden (od ruční brzdy) tak zatáhne za packu která se pootočí kolem osy uchycení (vnitřní mechanismus třmenu neznam ale už se to tady rozebíralo)- jde o o to jenom dostat tu packu do polohy kdy bude lanko nejvíc napnutý. Když budeš na jámě tak to asi pude i kombinačkama. Já na to du kladivem a když víš do čeho mlátit tak se nic zkurvit nedá. -ale třeba zjistíš že to za těch 5km povolilo samo.

Tak dakujem moc no dufam ze nebude treba davat dole brzdovy strmen inak ten zvacsa normalne roztahujeme velkym "pajsrom" teda velkou pakou. Ale je mozne ze sa to aj povoli len sa potom bojim ze co sa stane ked zacnem brzdit aby sa to nebloklo. Ale dufam ze to je iba na lanku resp. nie v strmeni pretoze si myslim ze keby to bolo v strmeni tak asi to ani nefunguje. Este skusim ked dam hore auto co sa deje ked zabrzdim ci drzia obe kola zadne ci ba jedno. Ak iba jedno tak je mozne ze to bude strmen. No uvidime. Dakujem velmi pekne zatial...

Více
17 roků 9 měsíců zpět #15 od Augustin
Odpověděl Augustin pro téma Re: Dakujem
Podle mne jsou ty lanka v tech bovdenech zatuhle. Chce je povolit a poradne vycistit a znovu namazat at se tam nedostava voda. Neni to moc tezka prace, ale musis si zvednout auto a lehnout pod nej (pokud vsak nejsi stastlivec s jamou).

Vygenerováno za 0.509 sekund