Predne ramena TIPO 1.7D

Více
17 roků 9 měsíců zpět #1 od DURI123
Predne ramena TIPO 1.7D vytvořil uživatel DURI123
Zdravim!!

Ma tu niekto skusenosti s vymenou prednych ramien na 1.7D??? v katalogu som nasiel 2 typy 1 - s 15mm capom
2 - s 17mm capom

aky je v tom rozdiel??

Inak ta sa ta vymena zvladnut aj doma v garazi na kolene??? A co by som si mal pri kupe a vymene dat pozor??

DIKI MOC!!!

Fiat Tipo 1.7D, r.v. 1989, 215 000km, zachvilku po smrti... momentalne Tipo 1.9TD, 233tis a stale stupa :)

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #2 od brumla
Odpověděl brumla pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D
Dělal jsem to před nedávnem. Stará Tipa mají čep 15 mm, já svojem z roku 1989 ho tam taky mám. Mám dojem, že 17 mm se dělal od roku 1991, ale radši si to ověř.

Na koleně se to zvládnout dá. Potřebuješ stáhnout pružiny, takže stahováky nebo podobná udělátka. Jinak celkem v pohodě. Já navíc měnil spojnici mezi ramenem a torzní tyčí, a matka na torzní tyči zaboha nešla povolit. To byla vůbec nejtěžší část té akce. Ale to už se ramene přímo netýká...

Ještě dodatek. Až budeš mít hotovo, dej si při uvolňování stahováku pozor na to, že pružina v horním uložení sedne jak má. Je tam takový gumový doraz, a když na něm pružina správně nesedí, může časem vystřelit a poničit umělohmotné ložisko uložení, a škrábat o plech v okolí. Vlastní zkušenost. To uložení se mění hůř než to rameno.

Fiat Tipo 1.7d, r.v. 1989, 250.000+ km najeto

• Tava
17 roků 9 měsíců zpět #3 od Tava
Odpověděl Tava pro téma Ramena
Zdar, tak že bohužel to budeš muset rozdělat a ty čepy si změřit. Nevím jak přesně je to u Tipa, ale u Cromy to bylo že na starším modelu byli čepi z menším průměrem a na novém z větším. A pokud si aspoň trochu manualně zručný tak to zvládneš udělat i sám doma. Stejně je pak potřeba navštívit servis a nechat si zeštelovat geometrii :lol:

Více
17 roků 9 měsíců zpět #4 od DURI123
Odpověděl DURI123 pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D

Dělal jsem to před nedávnem. Stará Tipa mají čep 15 mm, já svojem z roku 1989 ho tam taky mám. Mám dojem, že 17 mm se dělal od roku 1991, ale radši si to ověř.

Na koleně se to zvládnout dá. Potřebuješ stáhnout pružiny, takže stahováky nebo podobná udělátka. Jinak celkem v pohodě. Já navíc měnil spojnici mezi ramenem a torzní tyčí, a matka na torzní tyči zaboha nešla povolit. To byla vůbec nejtěžší část té akce. Ale to už se ramene přímo netýká...

Ještě dodatek. Až budeš mít hotovo, dej si při uvolňování stahováku pozor na to, že pružina v horním uložení sedne jak má. Je tam takový gumový doraz, a když na něm pružina správně nesedí, může časem vystřelit a poničit umělohmotné ložisko uložení, a škrábat o plech v okolí. Vlastní zkušenost. To uložení se mění hůř než to rameno.

a ako sa ti to prejavovalo pred vymenou. lebo mne to strasne buchoce ked prejdem po nejakej nerovnosti alebo jame. a zmany mi povedal ze to su prave ramena. inak ja mam tiez r.v. 89 tak tam bude asi ten 15mm. inak to treba stahovat struny z tlmicov??

DIKI MOC

Fiat Tipo 1.7D, r.v. 1989, 215 000km, zachvilku po smrti... momentalne Tipo 1.9TD, 233tis a stale stupa :)

Více
17 roků 9 měsíců zpět #5 od Pavel
Odpověděl Pavel pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D
No s tlumičema každopádně nic dělat nemusíš! Jem si zjisti průměr toho čepu - prostě to rozeber: sundej kolo, povol stabilizátor taktéž čep řízení (do něj stačí když ho máš povolenenj lehchce kelpnout a většinou vyskočí sám), povolit spodní čep (ten co potřebuješ zjisti) ti to vyskočilo tak se to musí trochu roztáhnout to uvudíš. Jen si musíš heverem přizvednout kotouč aby si zatlačit tlumič nahoru a rameno mohlo spadnout.

my car:
Fiat 131 CL Mirafiori 1,4 rv.83
Fiat Tempra 1,6ie rv.90
Fiat Tempra 1,6 MPI rv.96
Fiat Bravo 1,8 16V GT rv.96
Fiat Bravo 1,9 JTD GT rv.99
Fiat Stilo - 1,9 MultiJet 110kw!!

Více
17 roků 9 měsíců zpět #6 od michal_tipar
manuálně je to sice jednoduchý, ale když narazíš na zarostlou matku a tu ukroutíš, tak jsi bez autogenu nebo COčka v háji a co s tím pak??? V servisu si s tím poradí, takže to nechávám raději na nich... Tím tě nechci odradit, je to jen jeden názor.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #7 od MichalW
Odpověděl MichalW pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D

manuálně je to sice jednoduchý, ale když narazíš na zarostlou matku a tu ukroutíš, tak jsi bez autogenu nebo COčka v háji a co s tím pak??? V servisu si s tím poradí, takže to nechávám raději na nich... Tím tě nechci odradit, je to jen jeden názor.

No asi tak. První zkus opatrně povolit matku stabilizátoru, potom šrouby samotných ramen. Pak ještě 2 šrouby mezi tlumičem a těhlicí. Pokud se to povede, tak to můžeš udělat doma, pokud ne, tak servis. Pružinu stahovat nemusíš, nějakou montpákou to za rameno potáhneš taky.

Více
17 roků 9 měsíců zpět #8 od doomik
Odpověděl doomik pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D

No s tlumičema každopádně nic dělat nemusíš! Jem si zjisti průměr toho čepu - prostě to rozeber: sundej kolo, povol stabilizátor taktéž čep řízení (do něj stačí když ho máš povolenenj lehchce kelpnout a většinou vyskočí sám), povolit spodní čep (ten co potřebuješ zjisti) ti to vyskočilo tak se to musí trochu roztáhnout to uvudíš. Jen si musíš heverem přizvednout kotouč aby si zatlačit tlumič nahoru a rameno mohlo spadnout.

S tim heverem bych to radeji neriskoval, protoze ti tak akorat muze nadobro vaskocit poloosa a mas postarano o dalsi legraci. Montpaka na vypaceni ramene staci.

Fiat Tipo 1,6 DOHC - PRODANO, slouzi dal
Lancia Delta Nuova 1,6 16V
Lancia Delta 1,6 GTie
Fiat Multipla 1,9JTD

Více
17 roků 9 měsíců zpět #9 od paldous
Odpověděl paldous pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D
no ja sem je menil asi pred dvema mesicema, mel jsem to zajimavy: na levy strane 15mm a na pravy 17mm, asi byla prava menena cela,ale vubec to netahne takze to asi nebyla velka havarie :D , jinak netreba na to zvlastni vybaveni,staci dobra gola sada, paka a nejakej system na pozvednuti resp zatlaceni pruzin.....prace na cca 2-3 hod kdyz to neni zarezly....Ale jinou vec se chci zeptat: jak tu jiz bylo zmineno to zaskoceni pruziny do plastoveho ulozeni, nevim jestli je to tak i vzadu,ale mam pocit ze neco podobne mi to dela na levy zadni strane....totiz kdyz prejedu rychle pres velkou nerovnost tak me to jako kdyby vyskoci a pak se odzadu oziva zvlastni vrzani resp. skrabani....nemate nekdo s tim skusenosti? ono kdyz pak prejedu znovu po naky nerovnosti tak pak to prestane-patrne to zaskoci naspet, nevim jak to pojistit aby to nevyskakovalo ven z teho gumovyho odsadeni....kdyz se na to koukali v servisu tak nic nezjistili,pry je vse v poradku,no jo to bylo....ale nebyli u toho kdyz to vrza,nevim jak to zjistit,jelikoz kdyz se to stane by bylo potreba to ihned zvednout,ale tim padem se to uvolni a pak to neni taky videt :( poradte co s tim?

Fiat Tipo 1.7D, r.v.:1988

Více
17 roků 9 měsíců zpět #10 od michal_tipar
rameno nemusí nutně souviset s nehodou, já je mám měněný kvůli čepům, co do nich jsou zalisovaný, protože to klepalo. Mechanik řekl vyměnit rameno, tak jsem to udělal a měl jsem pokoj. Prostě se na tom podepsala loňská pětiměsíční zima...
Proč by se měla stlačovat pružina, stačí to uvolnit pod nábojem. Ani v chytré knížce (právě jsem tam nakoukl) se nepíše nic o manipulaci s pružinou, ta zůstane na místě v horním uchycení...

Více
17 roků 9 měsíců zpět #11 od brumla
Odpověděl brumla pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D

a ako sa ti to prejavovalo pred vymenou. lebo mne to strasne buchoce ked prejdem po nejakej nerovnosti alebo jame. a zmany mi povedal ze to su prave ramena. inak ja mam tiez r.v. 89 tak tam bude asi ten 15mm. inak to treba stahovat struny z tlmicov??

DIKI MOC

Jo, taky mi to bouchalo na nerovnostech. A taky při rozjíždění a brždění, třeba při popojíždění v koloně, to cvakalo nebo bouchalo. Ale já měl kromě vytlučeného kloubu navíc prasklou spojnici mezi ramenem a torzní tyčí, takže některé projevy mohly souviset s tím.

Za tu mystifikaci s pružinama se omlouvám, já je stahoval. Asi zbytečně. kdybych to věděl, ušetřil jsem si práci.

zaskoceni pruziny do plastoveho ulozeni, nevim jestli je to tak i vzadu,ale mam pocit ze neco podobne mi to dela na levy zadni strane....totiz kdyz prejedu rychle pres velkou nerovnost tak me to jako kdyby vyskoci a pak se odzadu oziva zvlastni vrzani resp. skrabani

Já to měl jen vpředu a zadní ještě nerozdělával. Ujel jsem s tím asi 30 km, slyšitelně se to projevovalo jen při couvání. Poprvé jsem se vyděsil, že škrábu o auto vedle, a šel se podívat a hledal, co jsem odřel. Že mi dře vlastní pružina o vlastní plech mi došlo až se zpožděním. V té tlumičové šachtě byl poškrábán plech na 2 místech, a to docela viditelně.

Fiat Tipo 1.7d, r.v. 1989, 250.000+ km najeto

Více
17 roků 9 měsíců zpět #12 od Pavel
Odpověděl Pavel pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D

S tim heverem bych to radeji neriskoval, protoze ti tak akorat muze nadobro vaskocit poloosa a mas postarano o dalsi legraci. Montpaka na vypaceni ramene staci.

Taky mě kdysi vrovali ať si dám bacha na poloosy, ale už sem to dělal po druhé na druhé témpře a pokaždé mi trochu vyskočil, nic se něděje jen ji tám zpátky nastrčíš a jedeš dál :!: Vím to pokaždé se mi to stalo :D

my car:
Fiat 131 CL Mirafiori 1,4 rv.83
Fiat Tempra 1,6ie rv.90
Fiat Tempra 1,6 MPI rv.96
Fiat Bravo 1,8 16V GT rv.96
Fiat Bravo 1,9 JTD GT rv.99
Fiat Stilo - 1,9 MultiJet 110kw!!

Více
17 roků 9 měsíců zpět #13 od doomik
Odpověděl doomik pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D
No mne vyskocil u homokinetaku a uz jsem se snim sr...l. Paka staci a nic te neprekvapi. Ramena jsme menil uz trikrat a jen jednou jsem se drbal i s homocem :-).
Otazkou je jestli si mel venku kulovy cep rizeni nebo si ho nechal?

Fiat Tipo 1,6 DOHC - PRODANO, slouzi dal
Lancia Delta Nuova 1,6 16V
Lancia Delta 1,6 GTie
Fiat Multipla 1,9JTD

Více
17 roků 9 měsíců zpět #14 od kanko00
Odpověděl kanko00 pro téma ....ramena....
S tou pracou doma ja neviem... Ramena Ta vyjdu do 4000 skk obe a dat niekomu za vymenu-pracu cca do 1000 skk, mozno menej, sa oplati. AJ ked mas garaz a jamu. Nerobil by som to. Viem o com hovorim, otcovi sa za jazdy na kruhovom objazde vylomil spodny cap. Vravel som mu uz davno aby to vymenil..... Hodinu som po tom, co som tam prisiel, daval spat poloos a spodny cap do naboja.... To bola super praca. :cry: Zavolal odtahovku a znamy to vymenil v garazi...
Ramena 2x 1800 skk a za pracu 700 Skk. Za 700 penez by som sa s tym nesr...l

Fiat TIPO 1.9 TD GT, 305.000 km

Více
17 roků 9 měsíců zpět #15 od Tomas-Oaza
Odpověděl Tomas-Oaza pro téma Re: Predne ramena TIPO 1.7D
ja bych se toho zas nebál,je to práce tak na půl hoďky,akorát pokud ti nepůjde povolit ta matka na stabilizátoru tak si raději kup novej,stojí asi 350 ,- a budeš mít novej i ten svislej.
jinak povolíš tlumič -2 šrouby,ten svislák a spodní čep. monterpákou zapři rameno o nápravnici a zatlač dolů a rameno spadne.vymeníš a smontuješ a máš hotovo. rameno stoji asi 1000,-

Lancia Kappa 2,4 TDS
Škoda Favorit čundrbudka

www.lanciaklub.cz

Vygenerováno za 0.578 sekund