kolik tkm na svíce a filtry?

Více
15 roků 1 měsíc zpět #1 od Charles
Páni, chtěl jsem se jen zeptat, kolik tak mají životnost svíčky a vzduchový filtr na benzínu u tipa? U každého auta se totiž uvádí jiná doba (od 10 - 40 tisíc km).
Mám na svíčkách najeto odhadem nějakých 15 - 20 tisíc kiláků, to samé na filtru. Koupil jsem tam svíce NGK. Včera jsem měl svíčky venku a vypadají dobře, jsou pěkně do cihlové barvy, starty mám taky dobré, i když malinko delší než dříve.
Ptám se taky proto, že na našem druhém autě (škoda fabia 1.4MPI) jsem měnil v úterý svíčky z důvodů, že auto samovolně chcípalo nebo ztrácelo výkon. Od výměny zase krása a bez problémů. U tipa se mi totiž lehce zvedla spotřeba a docela je poznat snížení výkonu.
Takže co myslíte...jezdit a nebo taky vyměnit?

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
15 roků 1 měsíc zpět #2 od jipaf
tak nevím,takový starý ostřílený kozák a ptá se, jako by si včera koupil auto, Kájo, nehledej problémy kde nejsou, malinko mě napadá, že si hledáš záminku aby jsi mohl jít do mototechny a vrtat se v autě, dokud to jezdí - nedlubej do toho, až si budeš 1oo% jistý že tu vyšší spotřebu máš a budeš ji mít změřenou, pak hledej důvod a opravuj, jinak ty svíčky ve tvém případě bych asi už kupoval a měl je hezky v banku v šupleti, pokud máš kolem 20-ti tkm je to údajně dost, ale pokud jsou bez problémů, proč to řešit..
co se týče vzduchového filtru, pokud nejezdíš rallye sahara tak to jenom oklepej a kompresorem profoukni...
a vvvvo tom to jjjje....
PS: pokud s tím svým tipošem plánuješ max ještě příští rok, neřešil bych kupování nového filtru, prachy si dej do prasátka, a až se ti přicpe,vyklepej ho, profoukej ho nebo dej tam nějaký starší který je ještě průchozí...však na těch pár km...
PS: a svíčky? sežeň si jich pár starších funkčních do palubky, a jezdi, když ti nějaká odejde, klidně ji vyměň za starší... však na dojetí... a ušetřené penízky si schovej do prasátka... budou se ti hodit až půjdeš k Daimlerovi Benzovi pro nějaké S-kové přibližovadlo

TEMPRA 1,6ie soc ....tam kde jiní končí, Fiat začíná...
ALF AR156 2,0TS SW lpg... 155 živých koníků...

Více
15 roků 1 měsíc zpět #3 od Charles
ba naopak, nehledám záminky, v tipu jsem se nijak nevrtal, vytažení 2 svíček nepovažuji za vrtání se v autě....a spotřebu mám změřenou, jezdim s tim denodenně do práce a kam je potřeba. A myslim si, že 12 litrů je až do nebe volající, dříve jsem to samé jezdil do deseti.
ptám se, protože i za ty ušetřený peníze na spotřebě koupim nové svíčky a filtr například a i za ten rok se mi ta investice zaplatí. prostě nevim proč, ale žere to a jede hůř. Ještě vidim jako možný problém, že je zanesenej katalyzátor, čili motor se trochu dusí. a oklepávat a profukovat filtr za 200Kč nebudu, to se dělat nemá, taky nechci, aby prasknul. Starý svíčky nemám, to hned vyhazuju a shánět jetý je podle mě taky nesmysl. Ale což, každej se k tomu autu chováme trochu jinak.
A pokud narážíš na meďoura, tak jsi jaksi mimo, ty auta se mi taky nelíběj, to bych ty prachy uměl utratit za lepší auta.

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
15 roků 1 měsíc zpět #4 od Předseda
V uživatelský příručce nebo servisním manuálu by měl být interval výměny svíček napsaný ne? Já ho teda nemám, jen na Ritmo, ale mohlo by to být v knížce Jak na to, třeba.

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

Více
15 roků 1 měsíc zpět #5 od jipaf
tak multimetr a jít po čidlech, nasávaného vzduchu, teploty vody,...atd atd,
však víš... :D

Více
15 roků 1 měsíc zpět #6 od zula
Odpověděl zula pro téma Re: kolik tkm na svíce a filtry?
tak u filtru je 20000výměna a u svíček kolem 30000

Live to ride
Tipo 1,6dohc 66kw,dgt-bývalý mazel
Brava 1,6 16v

Více
15 roků 1 měsíc zpět #7 od Charles

tak multimetr a jít po čidlech, nasávaného vzduchu, teploty vody,...atd atd,
však víš... :D

čidla jsou v pořádku, mám výhodu diagnostiky přes kontrolku ;) čidlo vzduchu mám po repasu a teplota vody taky funguje, na sytič to jede chvíli, tam je vyměněno snad všechno.....právě že si myslim, že to bude už jedině něco jako vzducháč, svíčky nebo výfuk.

bibli Jak na to mám, někde, ale problém je upřesnit více méně přesněji, kde se nachází :lol:

Ráďo, díky, takže budu počítat s výměnou obojeho asi ještě před zimou.

Více
15 roků 1 měsíc zpět #8 od jipaf
tak na tu diagnostiku bych asi nejméně spoléhal, snad už jenom proto že by ti to mělo asi vyblinkat kde a hlavně co by mohlo být asi porouchané, je to moc obtížné zkontrolovat prakticky čidla? (za tu dobu jsi to už mohl mít za sebou to měření) nebo je lepší jednoduše teoretizovat proč, co a jak?

Více
15 roků 1 měsíc zpět #9 od Charles
ty toho nakecáš Juro, jsi chytrej, ale ne vždy tvoje rýpavé odpovědi jsou na místě....nevíš, kde jsem a co dělám. Nemám čas se v tom hrabat a měřit hodiny čidla.
no nic, radši se příště na nic ptát nebudu!

Více
15 roků 1 měsíc zpět #10 od jipaf
Karlíčku, nerozčiluj se, dělají se ti vrásky a pupínky, zvedá se ti tlak a cholesterol... je pravda že nevím kde jsi a co děláš, ale klidně se ptej, já taky, až nebudu něčemu rozumět, se zeptám, nikdo učený jsme z nebe nespadli :? člověk se učí celý život :?

Více
15 roků 1 měsíc zpět #11 od Pawel
Tak ja jsem měnil svíčky kvůli zde zmiňované mojí zavadě svíčky preventivně a zjistil jsem že jsem tam měl svíčky cca 60tis.km !!!(píšu si investice)a byly uplně v poho.a vzduch filtr měním po 15tis.km.
Jinak dodám že jsem měnil i paliv.filtr a měl zasebou taky 60tis.km,byl jen zašedlý.

Tipo 1,6 i.e.57KW- 11/1991 SX

Více
15 roků 1 měsíc zpět #12 od Charles
Juro, já jsem sem hodil tohle téma kvůli tomu, co píšu v prvním příspěvku....u každého auta se liší počet km, po kterých se mají měnit filtry a svíčky. Proto jsem chtěl požádat zde znalé osoby o radu. jasně, že se dají měnit klidně po 1000km, ale k čemu, když vydrží třeba 30tkm. Verstehs du mir?

No o víkendu se asi konečně vrhnu na ten výfuk a vyhodim zase katalyzátor, tak uvidíme, jestli potom to auto zase pojede jako dřív. Když ne, tak se mrknu dál na nějaký věci.

Více
15 roků 1 měsíc zpět #13 od jipaf
jo svíčky,
to by se muselo brát výrobce od výrobce, ale v podstatě se zase až tak moc neliší, v mezích pár tkm.. horší to je s námi, a to že na životnost svíček má vliv i to, jak se staráme či nestaráme o auta, např starý motor s pístnima kroužkama co to mají za sebou, staré kabely ke svíčkám, palec s uhlíkem v rozdělovači, ... toho je více co může ovlivňovat životnost a funkčnost svíček a tím i sílu jiskry... někdo najede s bídou 1otkm a někdo skoro i 3o či 4o tkm..

vzducháče,
mezi námi, kdo je poctivě mění? já teda né..občas 1x za rok na něj kouknu, vypráším ho a možná 1x za 3-roky i vyměním, zase to ovlivňuje kdo v jakém prostředí s ním jezdí a jestli ho i profukuje.. teoreticky i starý oil má prý na filtr vliv.. zanáší se výparama.. tak že zase více faktorů...

Více
15 roků 1 měsíc zpět #14 od Dresik
Vzduchac menim. Menim i palivovy filtr. Svicky taktez 40-60t. Z pravidla po koupi, podle toho v jakem jsou aspon pohledove stavu a pak to neresim.

AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)

• jumbo
15 roků 1 měsíc zpět #15 od jumbo
Odpověděl jumbo pro téma kolik tkm na svíce a filtry? -
Já vzduchový filtr průběžné opráším, vyklepu mrtvý hmyz a nejpozději ve 15 000 - 20 000 km vyměním.
I kdyź svíčky NGK jsou velice kvalitní, vyměnil jsem je asi ve 35 000 km.
Palivový filtr měnim když mám podezření že je zasraný a auto netáhne jak dřiv.
A spotřeba 12 litrů není normální.

Vygenerováno za 0.514 sekund