rychlost ohřevu motoru

Více
14 roků 9 měsíců zpět #1 od Charles
rychlost ohřevu motoru vytvořil uživatel Charles
Lidi, jen mě tak zajímá, jestli v téhle zimě jedete pořád s otevřeným topením od startu nebo ho zapínáte až po ohřátí vozu?

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #2 od Michael!!!
Odpověděl Michael!!! pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
tak já osobně topení zapnu po chvilce,hned jak se malinko ohřeje motor

Fiat Tempra 1.6i.e cat.kombi 1992!!!

• jumbo
14 roků 9 měsíců zpět #3 od jumbo
Odpověděl jumbo pro téma Re: rychlost ohřevu motoru

tak já osobně topení zapnu po chvilce,hned jak se malinko ohřeje motor

To samé, tak 2 - 3km. Asi při 50 stupňů C.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #4 od oBzB
Odpověděl oBzB pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
Já ho zapínám až když se to plně ohřeje, a pak ho poté ještě na chvilku vypínám, páč to má po otevření tendenci celkem spadnout. Pak už ho nechávám. S hned zaplým topením se mi to ohřejvá strašně pomalu, tak se radši obětuju a chvilku mrznu hodně, než mrznout dlouho méně a mít vyšší spotřebu

dříve Tempra 1.6ie.cat 55kW (159A3.048) r.v. 1992
nyní Marea Weekend 1.6 76kW r.v. 1998

Více
14 roků 9 měsíců zpět #5 od Předseda
Odpověděl Předseda pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
No - viz jiné téma tady - já zapínám topení okamžitě po nastartování, a to obzvlášť když mám na autě led a sníh.

Když jsem měl benzíňáka, bylo to úplně jedno, protože motor se v mrazech na optimální provozní teplotu neohřál snad nikdy :( a teprve když jsem dojížděl do práce (cca 30 minut), začal z toho teprve jít jakžtakž vlažný vzduch (termostat i vodní pumpa vyměněny).

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #6 od jipaf
Odpověděl jipaf pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
já mám celou zimu ventil v červeným a ventilátor I...
když mrzne, kolem -5°C cca po 2-2,5 km už fouká na sklo alespoň letní vzduch..
vyjímečně to dávám na II a tu III a IV asi 2x do měsíce odzkouším jestli to je OK

TEMPRA 1,6ie soc ....tam kde jiní končí, Fiat začíná...
ALF AR156 2,0TS SW lpg... 155 živých koníků...

Více
14 roků 9 měsíců zpět #7 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
No tak já už teď jezdim taky s vypnutym topením, jelikož se to ohřeje krásně na provozku po 3km, když jedu se zapnutym pořád, tak to neni plně ohřáté ani, když parkuju v práci, což je 10km.
Nejhorší ale je, že pak sedim v tipu jako dement v rukavicích a kulichu, jelikož nejde mít ruce na volantu, to pak necejtim prsty. Jde pára od huby a potěj se okna. Ale stejně, když zapnu pak topení, tak to spadne teplota o nějakých 10°C dolů...je to děsný, jak to topení žere teplo z motoru. To u tý zaplivaný fabie je rozdíl zapnuté nebo vypnuté topení v době ohřevu úplně minimální, odhadem tak půl kilometru, hlavně to topí mnohem dřív jak tipo. Což je jediná věc, co mě u tipa štve a líbí se mi u fobie...

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
14 roků 9 měsíců zpět #8 od Honza
Odpověděl Honza pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
s tipem v zimě ( přesněji řečeno v rozsolenejch sračkách..) nejezdím, ale i dříve když ještě nebylo tolik vymazlený sem topil hned od začátku...

i s horším termostatem nebyl problém, aby mi po 3km jízdy začal foukat vlažnej vzduch a ručička teploměru překročila 50°C, s novým termostatem mám motor ohřátej na 75-80°C již na těch 3km

coupe 2l 16V ... no cement
tipo 2l 8V RIP-> 2l 16V alive
stilo 1.8 16v
156 2.5 V6
bravo HGT 175 alive

Více
14 roků 9 měsíců zpět #9 od jamk1
Odpověděl jamk1 pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
V zimných mesiacoch mám kúrenie vždy otvorené naplno. Je jedno na ktorom aute. Jedno sa zohreje skôr, iné neskôr. Na Fiate (Tipo 1,4 iE r.v. 1995) som naštartoval, kúrenie otvorené na plno, pohol som sa a asi po 200m jazdy - jednotka - dvojka - trojka - začalo auto fúkať vlažný vzduch. Po asi 1km jazdy fúkalo riadne teplý, ale teplomer sa práve tak pohol s ľavého dorazu. Plne zohriaty na 90 stupňov bol za cca 7km jazdy. Potom už držal túto teplotu za každých jazdných podmienok. Mesto, dialnica, státie na križovatke, leto-zima úplne jedno. Proste 90 stupňov.
Moje terajšie Punto - tak isto. Ford Tranzit a Citroen Jumpre rovnako. Iba Ford Fiesta je na tom strašne blbo. Tá nekúri poriadne, ani keď je vonku 30 nad nulou. :D

• vilímek petr
14 roků 9 měsíců zpět #10 od vilímek petr
Odpověděl vilímek petr pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
Souhlas s Charlesem,moc se mu topit nechce a když ho zapnu na teplo tak ručička na teploměru pada dolů a pěkně mě to štve.Původně jsem dával vinu termostatu,ale tím to není páč když netopím tak se to ohřívá jak má.Takže nejspíš vydržet zimu a za chvílku je tu jaro.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #11 od Honza
Odpověděl Honza pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
někdy je na zamyšlenou je stav radiátoru topení... pokud máš zarostlej chladič (já např. měl tak že se motor při menší koloně přehříval..) tak radiátor na tom nebude o moc líp...

coupe 2l 16V ... no cement
tipo 2l 8V RIP-> 2l 16V alive
stilo 1.8 16v
156 2.5 V6
bravo HGT 175 alive

• vilímek petr
14 roků 9 měsíců zpět #12 od vilímek petr
Odpověděl vilímek petr pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
No podle mě je vše ok,nepřehřívá se,teplota drží na 90c at jede jak jede a to topení je prostě asi slabší.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #13 od Předseda
Odpověděl Předseda pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
ono totiž Charlesi u nových aut už neotvíráš ovládáním kohout topení, ale jenom klapku. Ty auta topí pořád, i v létě, a ty si jenom pouštíš / nepouštíš teplý vzduch do kabiny. Proto taky u nich nemá vliv na teplotu motoru, jestli topíš nebo ne.

U starých pekáčů s nedokonalým chlazením to byla de facto životní nutnost, situaci kdy ve 30stupňovém vedru topíte ve stodvacítce naplno a odlehčujete tím téměř uvařenému motoru v zácpě pamatujete asi každý.

Tempra SW 1.9TDs , skoro plná nálož, 224 tisíc km .
Ritmo 5dvířko, Ritmo cabrio.

Více
14 roků 9 měsíců zpět #14 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
Honzo, ani s jedním nemám problém, radiátor i chladič vyměněn a oboje opravdu řádně vypláchnuté. Mě to topí jako vzteklý, když je motor plně ohřátej, to před výdechem neudržím ruku, ale že se zapnutým topením je doba ohřevu 3x delší než s vypnutým, to mi prostě příjde nenormální.

Předsedo, to jsem nevěděl, ale je pravda, že už jsem se s tím setkal, každopádně ta doba ohřevu tam je podstatně menší. Než přejedu s fobií od garáže k baráku necelé 2km, tak už je ohřátá :? i se zaplým topením na plno. U tipa se mi ručička sotva odlepí z dorazu :evil:

Více
14 roků 9 měsíců zpět #15 od zula
Odpověděl zula pro téma Re: rychlost ohřevu motoru
taky jsem vždycky počkal až se trochu ohřeje motor50C a pak pouštím topení.příjde mi to rychlejší než se zapnutým od začátku

Live to ride
Tipo 1,6dohc 66kw,dgt-bývalý mazel
Brava 1,6 16v

Vygenerováno za 0.499 sekund