při kolika ot. se rozvítí červená na economěru?

Více
18 roků 3 měsíců zpět #16 od csala
Zdravim.
S ekonomerom som odjazdil 9 rokov. Velmi dobry pristroj. Mal som ho vo Fiat 850 a v Ritme. V Ritme bol original z vyroby.
Je to len obycajny manometer, ktory meria podtlak v nasavacom potrubi.
Na podtlak v nasavacom potrubi vplyva viacero cinitelov, a preto takyto ekonomer je len ciste orientacny. Pri urcitych rezimoch zatazenia motora dokonca ukazuje rozporuplne udaje. Videl som napriklad vo Formane, kde mal chlapik zabudovane dva ekonomery (kazdy na odlisnom principe), ako rucicky isli proti sebe. Jeden ekonomer bol ten obycajny manometer a druhy bol prietokomer.
V ziadnom pripade by som ekonomer nezamienal funkciou s nejakym otackomerom. S otackami to fakt spolocne ma len malo, aj ked v niektorych rezimoch motora je tu nejaka priama umera.
Ak by bol zaujem, mozem naskenovat z jednej prirucky k ekonomeru, co vsetko sa da z udajov ekonomera urcit. (Je to sice v rustine) :lol:
Stale hovorim o analogovom pristroji.
Pokial hovorime o nejakom dvojstavovom digitalnom ekonomeri v digi palubovke, tak tam je to asi nastavene na nejaku jednu hodnotu podtlaku, pri ktorej to prepina.
Inac podtlak v sani klesne pri otvoreni skrtiacej klapky a najviac stupne pri brzdeni motorom, ale vsetko je to ovela zlozitejsie. :)

Fiat Croma TDid

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
17 roků 8 měsíců zpět #17 od fox-x
Chtel bych se zeptat. Raficka ekomeru se me pri provozu vzdy pohybovala v rozmezi od poloviny az do casti oznacene cervene.
Dalo se jzdit i tak, ze kdyz jsem vcas prerazoval ani se nedostavala az do cervene pole.
Na volnobeh, nebo jizde pri zarazene rychlosti bez plynu byla vzdy presne uprostred. Od minuleho tydne doslo k nahle zmene.
Rucicka ihned po startu skoci az temer k cervenemu poli a nikdy neklesne nize. Pri jakemkoli seslapnuti plynu okamzite vleti do cervene...
Pritom se mi nezda ze doslo ke snizeni vykonu motoru (a ze bych musel vice "slapat" na plyn abych dosahl stejne rychlosti.)
spotrebu jsem zatim nemeril. Kde muze byt problem?

Více
17 roků 8 měsíců zpět #18 od TooM-As
mě se na digitálním ekonoměru rosvěcuje power vždy při 2500 tis. ot. ať je zátěž motoru jakákoliv .

Bývalé:
fiat tipo 1.6 DOHC 66kw
fiat tipo 2.0 8V 83kw
fiat tipo 2.0 16V 107kw
Současné:
Fiat tipo 4x4 2.0 8VT 130kw

Více
17 roků 8 měsíců zpět #19 od michal_tipar
na analogu není vůbec závislá rafika na otáčkách ale na tom jak mám těžkou nohu, není problém to vyhnat do červeného při 2000, když tomu dám plný knedlík od spoda, tak to tam je...

Více
17 roků 8 měsíců zpět #20 od fox-x

na analogu není vůbec závislá rafika na otáčkách ale na tom jak mám těžkou nohu, není problém to vyhnat do červeného při 2000, když tomu dám plný knedlík od spoda, tak to tam je...

jenze ja jsem skoro v cervenym i na volnobeh. a to nebejvalo...

Více
17 roků 8 měsíců zpět #21 od Vali
Ahoj, zkus zkontrolovat v motorovém protoru podtlakový snímač vakuometru .
Nevím jakej máš motor, ale asi to bude fungovat na stejném principu... hledej to na konci té hadičky, co jde z digiplexu. Pokud máš jinej motor, stejně by to tam někde mělo být, napojené na hadičku s podtlakem. Jde o to, že je tam membrána v tom snímači vakuometru, ktera vlivem podtlaku mění odpor na kontaktech. Pokud je ta membrána zaseklá (vyndat čidlo a zkusit rozchodit...nacucat vzduch) případně změřit odpor, ten by se s podtlakem měl měnit, když se nemění je čidlo KO. Ještě jednou píšu, nevím, co máš za motor, ale stejně si myslím, že to tak nějak podobně funguje asi ve všech Tipech s Ekonoměrem.

Tady posílám foto, jak to vypadá u mě, ale nevím, jestli je tam origo to čidlo a umístění... třeba ti to pomůže
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=1683
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=1645

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Více
17 roků 8 měsíců zpět #22 od michal_tipar
Fox tam ale podle jeho slov má analogovou ručičku.
Problém bude v tom, že ti někde přisává vzduch. Protože podtlak stoupá s přivřením klapky pokud se klapka otevře na plno, tak je podtlak minimální a je nejvyšší přísun vzduchu z filtru do vstřikovacího prostoru, naopak na volnoběh nebo při brždění motorem je klapka zavřená v sacím potrubí (pod škrtící klapkou) je největší podtlak.

Více
17 roků 8 měsíců zpět #23 od Vali
Ahoj, no tak to jsem napsal návod pro někoho s digi palubkou. Moje chybka, sorry :wink: Ale aspoň jsem si udělal trochu obrázek, jak to funguje u analogu :wink:

Fiat Tipo 1.6 i.e. , 1990, černá barva,
prej 130 000km...což už vím, že nejní pravda
Ale šlechtím ,co se dá, přirostl k srdci mrška
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=651

Více
17 roků 8 měsíců zpět #24 od fox-x
mam benzin 1.6 i.e.
diky moc. kouknu na to o vikendu.

Více
17 roků 8 měsíců zpět #25 od fox-x
tak jsem zjistil ze je praskla ta hadicka... dik.

Více
17 roků 7 měsíců zpět #26 od petr1978
Ekonoměr u digatálu funguje na principu podtlaku, Je to to čidlo, co je zezadu u baterky:-)

Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955

Více
16 roků 8 měsíců zpět #27 od Charles
No chlapy, tak já mám asi taky někde chybu, mohu mít jakkoliv hodně sešlápnutej plyn a power na ekonoměru mi svítí od 2300-2400 otáček a je jedno jestli jedu do kopce nebo z kopce, dokonce i když to udělám na neutrál, tak jak pomalinku sešlapuju pedál, tak nic a při těch 2300 se rozsvítí power a dokud to nespadne pod tyto otáčky, tak svítí, a když se rozjíždim tak mi to na chvíli se rozsvítí i při nějakých 1500ot. asi to souvisí s tím, že mi nejde žádná hadička do toho vakuoměru jak je přišroubovanej na držáku baterky, co jsem se tu dočetl, viz foto

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
16 roků 8 měsíců zpět #28 od Augustin
Hadicka ma byt zapojena na tom T-kusu u vedeni do brzd.
Podivej se na tento obrazek, snad pomuze.
www.fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=9309

Více
16 roků 8 měsíců zpět #29 od Jenda

Augustin Zaslal: st 12. březen, 2008 11:51 Předmět:

Hadicka ma byt zapojena na tom T-kusu u vedeni do brzd.
Podivej se na tento obrazek, snad pomuze.
www.fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=9309

Souhlasím,Mě se sepne nad 2500 ot/min ale jen když na to šlápnu :driver: ,jak to lohtám na plynu tak svítí zeleně.Můžu jed i 110km/h s lehkou nohou na plynu a stále svítí zeleně. :wink:

1.6 DOHC r.v.89,naj.220 000Km,spotř.8.2L/100
Šlape jako hodinky,ale nemá STK,spinká v depozitu.
Opel AstraF 1.7TDs,momentálně plně využito.
Fiat 127, spotř.5.2L/100 ,spinká v garáži.

Více
16 roků 8 měsíců zpět #30 od Charles
no to abych sehnal někde nějaký to Tečko na hadici, to zase bude porod to schrastit ve správnym průměru :(

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Vygenerováno za 0.489 sekund