Zloméné koleso za 30 000,-Sk?
Podle mě by právě tohle vymletý čep v rameni dělat mohl, možná i silentblok :-k .
Čepy na řízení jsem měnil na Unech 2x a víceméně zbytečně - ani jednou to naléhavě nepotřebovaly. Na Tipu jsem je pak už jen kontroloval. Mám dojem, že jejich životnost je nesrovnatelně delší než životnost čepů v rameni.
moj tragicky vybity cap ramena (vola horizontalne cca 4 mm a vertikalne 15 mm) bolo pocut na nerovnostiach (ovsem nijako silne).
pri prejazde zakrut som v riadeni necitil buchanie (bolo pocut tupy buch od kolesa), ale v urcitom momente auto vyrazne zmenilo smer ! (ked som zatacal mierne alebo pomaly, tak to nerobilo)
na cap ramena skuska - auto na zdvihak, koleso dole. pacit pakou medzi ramenom a tehlicou kolesa. tehlica kolesa sa nesmie hybat vzhladom na rameno. (chcete foto ?)
na cap (hlavicu) riadenia skuska - posadit pomocnika za odomknuty volant, nech mierne toci volantom striedavo do stran. cap riadenia pri tom drzat v ruke - nadmernu volu je citit hned
to bolo co sa tyka zakrut.
na jamach este moze buchat - tycka medzi stabilizatorom a ramenom, uchyty stabilizatora, pokazeny tlmic !!
odporucam vsetko rozobrat a pozriet
Aj niekde na STK maju taky stroj na trasenie podvozkom, da sa tam toho dost zistit, ale nie vsetko - jeden buchot na Forde mi nezistili.
jj na stk mi to presne na takomto stroji zistil a povedal mi ze lavy cap zrely na vymenu a prave rameno cele tak v pondelok som uz objednany do servisu
Fiat Tipo, 1.4 karbec, r.v. 1990, 210 000 km - predané
Fiat Brava, 1,6 16V, r.v. 1998, na tacho 61 500 km
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
praca bola : vymena ramien, chladica (tiekol), palivoveho filtra a strednej casti vyfuku aj s tlmicom.
servis mi zohnal ramena obidve - 2200,- Sk
nemrznuca zmes do chladica - 350,- Sk
geometria prednej aj zadnej napravy - 1500,- Sk
cena prace - 2800,- Sk
cakal som ze to bude aspon o tisicku menej ale co uz. aspon mam uz auticko komplet spravene a viem ze je v poriadku
tvl co Ti mohli delat na zadni naprave? Co vim, tak tam se neda nic seridit, a ta cena je pekny balik - u nas gemca 200Kc ale asi v tom mas ten filtr, chladic a vyfuk.tak vcera som si bol v servise pre auto po vymene kompletnych prednych ramien. vyslo ma to skoro 7000,-
praca bola : vymena ramien, chladica (tiekol), palivoveho filtra a strednej casti vyfuku aj s tlmicom.
servis mi zohnal ramena obidve - 2200,- Sk
nemrznuca zmes do chladica - 350,- Sk
geometria prednej aj zadnej napravy - 1500,- Sk
cena prace - 2800,- Sk
cakal som ze to bude aspon o tisicku menej ale co uz. aspon mam uz auticko komplet spravene a viem ze je v poriadku
u nás stojí geometria 400sk (aspoň stála, pred rokom)
Fiat Tipo 1.7D
pomaly dávaný dokopy
po tráve sa nechodí- po tráve sa smeje
práca ma fascinuje- dokážem sa na ňu dívať celé hodiny
Tajomstvo geometrie kolies.
Málokto si uvedomuje, že prevažná časť závad v zriadení geometrie úžitkového vozidla je skrytá v zadných nápravách automobilu alebo nápravách návesu, či prívesu. V dôsledku nerovnobežnosti zadných náprav spravidla dochádza k zjazdeniu pneumatík na prednej
náprave, k zvýšeniu valivého odporu a zároveň k zníženiu ovládateľnosti vozidla. Príčinou
týchto problémov je skutočnosť, že vozidlo má tendenciu kopírovať kruhovú dráhu v zmysle chybnej polohy zadnej nápravy. Vodič z dôvodov zachovania priameho smeru pohybu vozidla musí pretáčať riadenú nápravu do protismeru. Aj keď príčiny hore uvedených problémov sa skrývajú v zriadení zadných náprav vozidla, pretrváva u nás mylne vžitá prax zriaďovania parametrov iba prednej nápravy, kde sa tieto problémy prejavujú. Preto je nutné
súčasne skontrolovať a zriadiť geometriu celej súpravy.
a tu najdete cely clanok:
www.randj.sk/Cla.pdf
- vykonávame geometriu prednej aj zadnej nápravy na najmodernejšej digitálnej geometrii v SR pre všetky typy vozidiel
cena:
zadna okolo 900
predna okolo 500
na zadni naprave vozu fiat tipo/tempra nejde seridit nic,jde jen zkontrolovat,seridit se opravdu neda
tak ja vam verim chlapi a hadat sa s vami nebudem lebo sa v tom nevyznam takze by som nemal argumenty
ale aj tak ten papier nafotim a hodim vam to sem nech sa pozriete
AR 156 1.9 JTDm
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Lancia Delta HPE HF Turbo
Piaggio NRG Salit Sport
www.lanciaklub.cz
eSHOP-vybavení dílen, nářadí,nástroje.Pište co potřebujete:)
ak mi niekto prezradi, kde kupim rameno na Tempru pod 1500 Sk (vcetne postovneho do SR), budem velmi rad - mail jlanyi (zavinac) gmx.de !
ked som ja si daval robit geometriu, tak som mal kontrolu vpredu aj vzadu a nastavenie vpredu (zbiehavost) za 700 Sk. Inde odo mna chceli aj 2500 Sk. Ale to su asi specificke bratislavske ceny ...
na nastaveni zadnej napravy Tipo/Tempra sa neda nic zmenit, len vymenit lozisko. Takze uctovat tam za korekciu je zlodejina ...
na predaj: Tempra Liberty S.W. 1.6 MPI made in Turkey
Přesně tak. Nanejvýš můžou podložit něco mezi kastli a nápravu , ale tím neuděláš geometrii.na zadni naprave vozu fiat tipo/tempra nejde seridit nic,jde jen zkontrolovat,seridit se opravdu neda
Tempra 1.6SXie kat. 289 000km LPG
[img:1fc6c6ffb6]http://img526.imageshack.us/img526/5096/martin008hk5.th.jpg[/img:1fc6c6ffb6]