Alternátor
kontrolka je ziarovka, jednym polom pripojena na plus baterie, cez spinaciu skrinku, a druhym polom na ten vyvod pomocneho napatia.
ak su tieto napatia rovnake, ziarovka nesvieti, co znaci ze altik pracuje spravne.
ak odpojis ziarovku pri nabudenom altiku, tak sa nic nedeje, lebo regler si uz vtedy berie energiu na budenie z toho pomocneho napatia.
ak odpojis ziarovku a potom nastartujes, tak je situacia ina, altik sa aj tak nabudi, lebo rotor je zmagnetizovany z predchadzajucej prace, ale potrebuje ovela vyssie otacky na vyrobu dostatku energie, z ktoreho potom regler zacne regulovat.
zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
jj, uz som mudrejsi... takze mam skusit novy kabel z altika do kontrolky?funguje to tak, ze altik je trojfazovy generator, ma 6 vykonovych diod na usmernenie troch faz, a dalsie 3 diody nizsieho vykonu pre usmernenie, nazvime to, pomocneho napatia, ktore je vyvedene pre kontrolku a sucasne pre regler.
kontrolka je ziarovka, jednym polom pripojena na plus baterie, cez spinaciu skrinku, a druhym polom na ten vyvod pomocneho napatia.
ak su tieto napatia rovnake, ziarovka nesvieti, co znaci ze altik pracuje spravne.
ak odpojis ziarovku pri nabudenom altiku, tak sa nic nedeje, lebo regler si uz vtedy berie energiu na budenie z toho pomocneho napatia.
ak odpojis ziarovku a potom nastartujes, tak je situacia ina, altik sa aj tak nabudi, lebo rotor je zmagnetizovany z predchadzajucej prace, ale potrebuje ovela vyssie otacky na vyrobu dostatku energie, z ktoreho potom regler zacne regulovat.
mal som uz pripad ze altik vratili zo servisu majitelovi, ze je ok a pritom som tam nasiel vadnu diodu tu pomocnu, takze aj v servise zalezi na mechanikovi.
zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane