Vstriky

Více
17 roků 6 měsíců zpět #61 od yozif
Odpověděl yozif pro téma Re: Vstriky
takze viac oleja znamena ze ked sa dost zohreje tak ho vytlaci cez ovetranie do sania valcov. Ma to za nasledok ze ti znicoho nic pojde motor do maximalnych az extremnych otacok kde ked sa ti nepodary ten motor zastavyt tak sa znici ci vlastne zadrie,pretoze motor bude spalovat olej a nie naftu. Stalo sa mi to a v original servise na fiaty mi povedali ze som mal obrovske stastie ze sa mi podarilo zhasnut motor pretoze by isiel az na take otacky ze by sa sam znicil. Tak pozor na olej. :twisted:

Fiat TIPO 1,7D r.1989/93 skoro vsetko vymenene........

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Více
17 roků 6 měsíců zpět #62 od Charles
Odpověděl Charles pro téma Re: Vstriky
To by mě v životě nenapadlo !!! tak to radši budu mít oleje míň, aby k tomu nemohlo dojít....nebo snad by se to mohlo stát i když není oleje hodně?

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V
Lancia Delta II 1.8 16V GT 100kW by Zender - žluťásek :)

Více
17 roků 6 měsíců zpět #63 od MichalW
Odpověděl MichalW pro téma Re: Vstriky
To se může stát v podstatě kdykoliv. Pokud turbo propouští moc oleje, ten se potom hromadí v intercooleru a jednoho krásného dne může dojít k tomu, že větší množství oleje chrstne až do sání a je zle...

Více
17 roků 6 měsíců zpět #64 od Charles
Hmm to je taky dobrý, tak to je vlastně jedno jestli je oleje víc nebo míň, když se to má podělat, tak se to stejně podělá....jen ještě nevim co to ten intercooler je :roll:

Fiat Tipo 2.0 8V Turbo r.v. 1991, motor 2012 - :) Killer on The Road ;-) Performance & tuning
ex Tipo 1.9TDs, 1.6DOHC a 2.0 8V, Alfa Romeo 145, ex Fiat Bravo 1.9 TD100s a 1.6 16V

Více
17 roků 6 měsíců zpět #65 od yozif
hmm tak to neviem ani ja. ja mam 1,7D a nemam turbo. moze sa toto stat aj benzinovemu motoru?? Som elektrikar tak mam v motoroch zatial trosku chaos ale snazim sa co to naucit. :oops:

Více
17 roků 6 měsíců zpět #66 od majster
Odpověděl majster pro téma Re: Vstriky

Hmm to je taky dobrý, tak to je vlastně jedno jestli je oleje víc nebo míň, když se to má podělat, tak se to stejně podělá....jen ještě nevim co to ten intercooler je :roll:

intercooler je chladic vzduchu, a na 1,7D to meni, a nahromadenie oleja v inter.. riesim tak , ze cas od casu vytocim motor na vysoke otacky, aby turbo tlacilo na max. a vtedy sa ten olej z chladica vycisti, vtedy je vidiet za autom mracno a je pokoj.

zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane

Více
17 roků 6 měsíců zpět #67 od libenak
Odpověděl libenak pro téma Re: Vstriky

přesně moje řeč, asi to tak budu také řešit :lol:

Ono už to, že tam mám nalepené 3.brzdové světlo, sportovní pedály (nemající homologaci pro veřejné komunikace) a taky třeba to, že tam mám letní gumy 185/60 R14 a v techničáku jsou uváděny o centimetr užší, by jim na technické mohlo vadit :-)

Více
17 roků 6 měsíců zpět #68 od libenak

Neboj se, zase tak moc jednorázové spálení menšího množství oleje nevadí. Ostatně dá se to pak vyřešit vhodnými aditivy do nafty. Ale -jak napsal kdosi výše- občas při zahřátém motoru to vytočit tak na 4000ot. a vyčistit od zbytků oleje je dobrá rada.

Rozhodně tam nedávat méně oleje, resp. při výměně dát po horní rysku - tak půl litru se ti pak stejně "schová" do filtru - a do další výměny ho tam budeš mít kolem té minimální hranice.

Více
17 roků 6 měsíců zpět #69 od Charles

přesně moje řeč, asi to tak budu také řešit :lol:

Ono už to, že tam mám nalepené 3.brzdové světlo, sportovní pedály (nemající homologaci pro veřejné komunikace) a taky třeba to, že tam mám letní gumy 185/60 R14 a v techničáku jsou uváděny o centimetr užší, by jim na technické mohlo vadit :-)

No to 3. brzdové světlo jim vadit určitě nebude, protože to je dobrá věc, líp se dá poznat když brzdíš. Jel jsem takhle za autem a kdyby nemělo 3. brzdový světlo, tak nevim že vůbec brzdil, protože normální světla mu nesvítily.
Jinak já mám v techničáku normálně napsáno že to je pro gumy 185/60 R14 a taky, že to je schváleno na provoz s koly z lehkých slitin. Takže to mám dobrý.

Více
17 roků 6 měsíců zpět #70 od Charles

Neboj se, zase tak moc jednorázové spálení menšího množství oleje nevadí. Ostatně dá se to pak vyřešit vhodnými aditivy do nafty. Ale -jak napsal kdosi výše- občas při zahřátém motoru to vytočit tak na 4000ot. a vyčistit od zbytků oleje je dobrá rada.

Rozhodně tam nedávat méně oleje, resp. při výměně dát po horní rysku - tak půl litru se ti pak stejně "schová" do filtru - a do další výměny ho tam budeš mít kolem té minimální hranice.

Jo díky za radu, bude se tim občas řídit a nechám to fakt vytočit na max.

btw. Jaký oleje jsou podle vás dobrý ? Teď tam mám Valvoline 10W-40 polosyntetiku.

Více
17 roků 6 měsíců zpět #71 od majster
Odpověděl majster pro téma Re: Vstriky
tieto motory starsej konstrukcie nemaju radi syntetiku, ja pouzivam stale 15w40 ktoru predpisuje vyrobca, on totiz vie najlepsie co ten motor potrebuje, ved ho skonstuoval. odporucam ho kazdemu, nove oleje su drahsie, ale nepotrebne pre stary motor.

zapečeny fiaťak
marea 1.9 JTD 77/105
tipo 1.9 TDS 66/90-predane-s lutostou spominam
favo-lpg
favo-be - zosrotovane

Více
17 roků 6 měsíců zpět #72 od yozif
no ja mam mineralny olej ale znacku neviem. aky je rozdiel medzi vasim a mojim olejom ? teda mineralny a iny? mame taky obchod na nahradne diely a kde capuju oleje,nemrznuce,cistiace saponaty na auto atd..... chlapik pozeral a pytal sa kolko ma moj motor nabehane a povedal ze dobre bude dat mineralny olej?? je to lacnejsie ako v original obale asi 30% z ceny a su to znackove oleje len ja nemam pamet na znacky.

Více
17 roků 6 měsíců zpět #73 od Charles
Já taky nevím jaký je v těch olejích rozdíl :roll: , jen vim že minerální se vyrábí klasicky z ropy a syntetika asi nějak uměle. Je možný že kecám, ale myslim si to :wink:

Více
17 roků 6 měsíců zpět #74 od libenak
Tak tedy:

v podstatě máte všichni částečně pravdu

Minerální oleje (tedy čistě na ropné bázi):
zpravidla mají rozsah viskozity 15w40 (méně často pak 10w30 nebo 20w50) ve stručnosti tahle čísla trošku předurčují použitelnost oleje za daných teplot (ta před písmenem w (winter) označuje vlastnosti oleje v nízkých teplotách, druhá pak při vyšších teplotách)

Oleje částečně syntetické dosahují již vyšších rozdílů mezi těmito čísly (10w40) a je jejich rozsah použitelnosti lepší.

Tzn. čím nižší je to první číslo, tím lépe to maže a netuhne za nízkých teplot (a tedy lépe chrání motor při studeném startu). Pro naše klima je ideální 10w40, ale i minerální 15w40 dostačuje, pokud zrovna není 25 pod nulou.
Plná syntetika (5w40,0w40,5w50,atd.) už má použitelnost do extrémních teplot i zátíženosti motoru (například u závodů se používá pouze syntetika), avšak i to má jistý háček.

Jak tu bylo řečeno, že starší motory nemají rády syntetiku, to není zcela přesné. Je samozřejmě lepší znát trošku historii toho, co se do motoru lilo dříve.
Syntetické složky mají totiž vlastnost, že rozpouštějí karbonové nánosy, které v motoru vznikají při spalování, a odplavují je pak pryč. Mohlo by se tedy stát, že pokud se do motoru, kde byl minerální olej (navíc ne moc kvalitní a s dlouhým intervalem výměny) nalijeme syntetiku, tak se v nejhorším případě tak "vyčistí", že ho odplavený karbon zadře.

Doporučuje se proto skočit pouze o jeden stupeň výš, tzn. z minerálu na polosyntetiku, a tedy ikdyž nevíte, co tam bylo před tím, tak polosyntetikou se to nezkazí. Navíc se tomu dá ještě pomoci tzv. výplachovým olejem, nebo tam dát první dávku polosyntetiky a po 1000km ji vypustit a i s filtrem vyměnit znovu. Pak už to bude OK.

No, a značku bych žádnou až tak nevynášel do nebes. Některé jsou lepší, jiné horší, někdy zbytečně předražené kvůli jménu. Pokud budete chtít použít to, co doporučuje Fiat, tak byste museli shánět italský olej SELENIA, který má sice dobré vlastnosti, ovšem je tak 3-4x dražší než jiné.

Padla tu značka Valvoline, proč ne, je dobrá. Stejně tak lze doporučit Texaco (ten používám já), nebo Fuchs, Total, Esso, nebo na benzinkách běžně k dostání Shell či OMW, ale i Mogul -(lepší než Paramo a Hekra)- a i spoustu dalších. Špičkových vlastností dosahuje Mobil, ovšem také za dosti zbytečně vysokou cenu.

Takže, je téměř jedno, jakou značku si oblíbíte, ať už cenou nebo dostupností, každopádně neuškodí kouknout se na specifikace, které uvádí výrobce na etiketě, případně štítku na barelu u rozlévaných :-) (značku Fiat tam asi nenajdete, ale alespoň tu viskozitu a pak API třídu (např. SL/CF -první pro benzínové motory, druhá pro diesely)

No, a nakonec je rozumné, když už si něco zvolíte a blíží se vám další výměna, zbytečně tam nedávat jinou značku či typ, když už si motor "zvykl" na tu jednu :wink:

Více
17 roků 6 měsíců zpět #75 od Charles
Díky moc za cenné rady..... :wink:

Vygenerováno za 0.104 sekund