Tuning motoru
Sakra je to zaplelitý .Auto používám deně, ale ale nechci aby se z něj stal pouze dopravní prostředek ,rád bych něco ale zas né na ůkor životnosti . výkon navíc by se hodil a hlavně bych měl radost že jsem zase něco dokázal. tak co teď se mnou ?1) trošku jsem o tom přemýšlel (a četl). ty vačky mají úhly otevření , dobu otevření atd. přece nemůže být takový problém přebrousit vačku tak aby se ještě dala použít v normálním provozu ale zlepšila o něco ten výkon.Ale kdo poradí nebo vypočte ty parametry ?
2)A další můj dotaz. pokud se posune max. toč. momnet například o 1000ot.výš v konečném důsledku byto znedlo max. rychlost ne ? prostě by ten motor výkonově neumíral v 5500ot. ale tahnul by až do 6500ot. A pokud ano jak ten max. toč. moment o těch 1000ot posunu ?
1) ano, ale pak zapomeň na nějakej výkonovej nárust.. do 280° přidaj 00 prd (do 10PS..), spíš zlepšej chování motorů ve vyšších otáčkách (lepší plnění atd..) , takže pokud jdeš po výkonu, tak nesmíš dělat kompromisy a jít do toho po hlavě (takže žádnej přebrus, ale vyrobená z plnýho matroše, nebo koupená, lety prověřená na daným typu motoru od známých ladičů)... např. další specifikace mýho motoru v coupé nepočíta se stávajícíma vačkama a pujdou tam 312/312 se zdvihem 12.5mm... , který dle naladění elektroniky optimálně pracujou od 4500 do 9000...
2) teoreticky ano, ale jak toho chceš prakticky dosáhnout? budeš muset měnit vačky atd
navíc nevím proč zvyšovat vmax, (sic emi coupe teoreticky jede 270 , ale až seženu jiančí stálej převod tak jen 250 ale zrychlení bude z jiný dimenze..)
Bývalé:
fiat tipo 1.6 DOHC 66kw
fiat tipo 2.0 8V 83kw
fiat tipo 2.0 16V 107kw
Současné:
Fiat tipo 4x4 2.0 8VT 130kw
Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.
je mi jasné že svody a sání budou jiné ale písty by mohli zůstat ne? 1.8 a 2.0 mají stejné vrtání, liší se jen zdvihem. Zapalovací cívky budou jiné a rj možná také.tohle jsem také zvažoval . A vím že je potřeba měnit hlavu , sání , svody , písty , ŘJ a pak asi různý kraviny , jako je horní džák motoru , EGR bude asi taky trošku jinej (myslím).blok by měl bejt stejnej (2.0 8V i 2.0 16V) ale nejsme si tím na 100% jistej. nevím jak olejový čerpadlo . klika by měla bejt taky stejná.Zdarec, je pěkné číst co všechno se dá udělat pro větší výkon. O něčem podobném uvažuju také ale ne o tak zásadních změnách. Mám v plánu "jen" výměnu 8v hlavy za 16v z 2.0. Co všechno mě čeká? Stačí jen vyměnit hlavu nebo i něco víc? Dík za radu.
FIAT TEMPRA SW 1.8i.e SX. r.v.8/96, ABS, aut. klima, DO
je mi jasné že svody a sání budou jiné ale písty by mohli zůstat ne? 1.8 a 2.0 mají stejné vrtání, liší se jen zdvihem. Zapalovací cívky budou jiné a rj možná také.tohle jsem také zvažoval . A vím že je potřeba měnit hlavu , sání , svody , písty , ŘJ a pak asi různý kraviny , jako je horní džák motoru , EGR bude asi taky trošku jinej (myslím).blok by měl bejt stejnej (2.0 8V i 2.0 16V) ale nejsme si tím na 100% jistej. nevím jak olejový čerpadlo . klika by měla bejt taky stejná.Zdarec, je pěkné číst co všechno se dá udělat pro větší výkon. O něčem podobném uvažuju také ale ne o tak zásadních změnách. Mám v plánu "jen" výměnu 8v hlavy za 16v z 2.0. Co všechno mě čeká? Stačí jen vyměnit hlavu nebo i něco víc? Dík za radu.
Písty budou jiné a vačky určitě taky.Písty mají specifické vybrání na ventily. Navíc nevím jestli ti to dobře počšlape bez ŘJ z 16V. U 16V jsou jinak nastaveny parametry. Ostatní věci by mohly zůstat.
Možná že jednodužší by bylo přehodit celý motor a k tumu ŘJ.
Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955
Tipo 1.6 HF Turbo (831B7.046), r.v. 1991 digital, spotřeba kolem 8 l na 100 km:-) Tel: 732 514 955
Pres zimu na to maknu a na jare snad uz bude vrcet
Fiat Tipo 1.6i.e.kat rv. 91'
Tak nakonec nejspis koupim motor z lancie HF turbo 1.6.
Jo, udělal jsem totéž. Tak uvidím jak to dopadne. Taky nazapomeň, že budeš potřebovat věci jako ŘJ, zapalování, Kabeláž, chadiče oleja a vzduchu, atd.
Jo, udělal jsem totéž. Tak uvidím jak to dopadne. Taky nazapomeň, že budeš potřebovat věci jako ŘJ, zapalování, Kabeláž, chadiče oleja a vzduchu, atd.
Jasny s tim pocitam. Budu mit celej vrak lancie. Uz jsi na tom zacal makat?
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=5712
fiattipo.net/modules/gallery2/main.php?g2_itemId=5709
Ne, ještě sháním díly. Je to ukrutná dřina, ale doufám že to bude stát zato
Jen si říkám jak to bude vypadat na technické. Přemyšlel jsem že přehodím jenom střeva motoru a blok si nechám stejný. Mám v naplánováno to ještě trochu upravit. Jen takové věci jako vyleštit klikovku, ojnice, kanálky, soalovací prostor, ventily, ubrat setrvačník a pořádně vyvážit. Tak na jaře bych to chtěl hodit do auta.
Ne, ještě sháním díly. Je to ukrutná dřina, ale doufám že to bude stát zato
Jen si říkám jak to bude vypadat na technické. Přemyšlel jsem že přehodím jenom střeva motoru a blok si nechám stejný. Mám v naplánováno to ještě trochu upravit. Jen takové věci jako vyleštit klikovku, ojnice, kanálky, soalovací prostor, ventily, ubrat setrvačník a pořádně vyvážit. Tak na jaře bych to chtěl hodit do auta.
To ja to tam pres zimu dam jak to je. Vyzkousim jak to chodi a pokud to bude stat za to, tak to taky jeste poslechtim
Už první vidím s umístěním nádoby na chladící kapalinu a umístění sání. Mám všechno na opačné straně než má Delta. Tak ať se ti daří
Tak sem potom hoď poznatky, ať vím kde budu mít problém.
Už první vidím s umístěním nádoby na chladící kapalinu a umístění sání. Mám všechno na opačné straně než má Delta. Tak ať se ti daří
To jsou malickosti Ja mam 1.6 jednovacku a tam je to uplne jinak. Proste zacnu cely odznova. Orisek vidim spis v elektrice. Ale kdyz se chce, vsechno jde. Budu se snazit vsechno fotit, tak to sem pak dam.
alepoň takhle mi to psal když jsem se ho chtěl zeptat kdo mu ŘJ upravoval.
omluvte můj rukopis už jich mám pár v sobě....
Bývalé:
fiat tipo 1.6 DOHC 66kw
fiat tipo 2.0 8V 83kw
fiat tipo 2.0 16V 107kw
Současné:
Fiat tipo 4x4 2.0 8VT 130kw
myslím že sese nachal inspirovat týpkem co postavil uno turbo 1.6 že ? něco málo jsem si s ním psal a povídal mi že uno analogovou ŘJ (žádné chipy , a žádné mapy předstihu a vstřikování). ty budeš muset ŘJ upravovat už přečipováním , on akorát ŘJ oblboval a měnil signály z čidel až se dostal k funkční konfiguraci.
alepoň takhle mi to psal když jsem se ho chtěl zeptat kdo mu ŘJ upravoval.
omluvte můj rukopis už jich mám pár v sobě....
No ja bych rek ze ja nic upravovat nemusim, teda pokud to bude vse v serii. On si s tim musel hrat, protoze mel ridici jednotku a zapalovani z 1.3ky a motor 1.6. Ja budu mit vse z jednoho auta, tak by to melo fungovat bez problemu. Jinak mas pravdu, chtel jsem to delat jako on, ale pak mi prislo snazsi tam dat tu lancii.
Odkaz na jeho dilo je tady.. www.italiancars.org/fiat/diskuze/index.p...on=show&id=65867